Hoppa till innehåll

Vårinformation från SURF

Text: Susanne Fridsten
Foto: Susanne Fridsten, Henrik Leonherdt, Anders Magnusson
Svensk Urogentialradiologisk Förening

SURF fortsätter att utvecklas. Under hösten bytte föreningen namn till Svensk Urogenitalradiologisk Förening, men behåller förkortningen SURF.

I höstas tog jag över stafettpinnen från Roland Stendlert som varit ordförande för SURF i 14 år. Jag är radiolog sedan 2010 med en kort period inom perifer angio innan jag lade fokus på MRT av lilla bäckenet, framför allt med inriktning på gynradiologi. I april 2022 försvarade jag min avhandling om livmoderhalscancer och MRT. Sedan några år är jag nu ST-läkare i nuklearmedicin och hoppas bli dubbelspecialist under våren. Jag är glad och tacksam över förtroendet jag fått att axla rollen som ordförande i SURF.


I november hölls äntligen den första kursen inom gynekologisk radiologi där jag var med som föreläsare. Kursen hölls på Lejondals Slott, beläget mellan Stockholm och Uppsala, och blev snabbt fulltecknad. Det blev långa innehållsrika dagar blandade med föreläsningar och workshops, med en välbehövlig paus mitt på dagen för att deltagare och föreläsare skulle ges möjlighet att hinna se dagens ljus. Det var fantastiskt att få möta hungriga blivande engagerade kollegor och ha intressanta diskussioner med gynekologer som också deltog i kursledningen. Efter den positiva responsen vi fick efter genomgången kurs, har SURF beslutat att upprepa kursen till hösten, den 12-14 november 2024 (www.gynradiologi.se).

I januari fick jag möjligheten att närvara vid ”SURF-veckan” i Storhogna, Vemdalen, på den återkommande kursen i urogenital radiologi. Det var ordentligt kallt utomhus, men varmt och gemytligt inne. Även här fylldes lokalerna av nyfikna och engagerande blivande kollegor. Senast jag var på en uroradiologisk kurs är ungefär 20 år sedan. Jag tyckte redan då att urogenital radiologi var ett spännande område. Det har hänt en hel del sedan dess, dels vad gäller hur vi avbildar urinvägarna, hur urogenitala sjukdomar utreds och behandlas, men det blev också tydligt att det skett en utveckling i pedagogiska redskap vid föreläsningar och workshops.

Gynekologisk radiologi dominerades då helt av ultraljud utan inblandning av radiologer. Det som inte har förändrats är engagemanget och den outtröttliga entusiasmen från flera av föreläsarna som jag hade nöjet av att få njuta av, både då och nu.

Strax därefter, i månadsskiftet januari-februari, var det dags för den första kontrastmedelskursen som gick av stapeln på Hotell Ekoxen i Linköping. Även här blev intresset stort och lika många röntgensjuksköterskor som röntgenläkare deltog, mer information hittar ni i Peter Leanders inlägg från den 8 februari.

Vår europeiska systerförening ESUR, European Society of Urogenital Radiology, anordnar symposium årligen som till hösten sker i Lissabon. Jag har glädjen att meddela att ESUR inom kort även kommer till Sverige, närmare bestämt till Stockholm den 25-28 september 2025, så passa på att skriva in det i kalendern redan nu.

Till slut vill jag också berätta att SURF nu har möjligheten att erbjuda certifiering inom urogenital radiologi genom Svenska Läkaresällskapet. Information om ansökan finns på hemsidan Subspecialisering - Svensk Förening för Medicinsk Radiologi.


Väl mött,
Susanne Fridsten
Ordförande Svensk Urogenitalradiologisk Förening

Mer från Imago Medica

Kloka kliniska val

Kloka kliniska val tog Sverige med storm under 2023. Framgången har fortsatt under 2024, då nyheten kom strax före sommaren att Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att fasa ut lågvärdevård. Arbetet leds i Sverige av svenska Läkaresällskapet (SLS), och …

Certifiera dig inom uroradiologi!

Svensk Urogentialradiologisk Förening Som vi tidigare annonserat är det nu möjligt att certifiera sig inom fördjupningsområdet urogenital radiologi. Först ut att bli certifierad urogenital radiolog är Henrik Leonhardt, grattis Henrik! SURF erbjuder nu ersättning för ansökningsavgiften på 2000kr till de första tio godkända …

AI-konferens i London

Information från SFMR:s styrelse We’re delighted to be a conference partner for the new Global AI Conference hosted by the Royal College of Radiologists in partnership with the NHS. Taking place on 3-4 February 2025 at the QEII Centre, London and online, the conference …

Sammandrag från SLS Fullmäktigemöte 2024 

Information från SFMR:s styrelse SFMR är en del av Svenska Läkaresällskapet (SLS), och årets SLS fullmäktigemöte hölls i Läkaresällskapets lokaler i Stockholm. Nedanstående är ett kort sammandrag från fullmäktigemötet.

ECR 2024

Information från SFMR:s styrelse European Congress of Radiology, ECR, 2024 är en av världens största radiologikongresser. Styrelseledamot i SFMR Johan Henriksson var på plats och ger oss en spaning över trender inom radiologi.

Nominera till hedermedlem i SFMR

Information från SFMR:s styrelse Enligt våra stadgar så kan årsmötet på styrelsens förslag till hedersmedlem i föreningen utse en svensk eller utländsk person vars insatser varit av utomordentlig betydelse för utvecklingen inom medicinsk radiologi eller bild- och funktionsmedicin. Har du förslag på någon vi borde uppmärksamma? Då …

Enkät Ungt Forum

Ungt Forum Ungt Forum, ST-läkarutskottet inom SFMR, har under 2022 gått ut med en enkät till sina medlemmar om deras uppfattning av deras ST-utbildningar. Med ca 90 svar med god geografisk spridning över Sverige och med varierande längd av genomgången ST. Nedan …

Radiologivägledda interventioner av muskuloskeletala förändringar 

Muskuloskeletalradiologi I samarbete med Svensk Förening för Ortopedi har Imago Medica nöjet att presentera utvalda artiklar ur Ortopediskt Magasins temanummer om radiologi, ett temanummer som gemensamt författats av radiologer och ortopeder. Under en veckas tid kommer fyra artiklar om msk-radiologi presenteras: …