Hoppa till innehåll

Värmerekord och andra märkvärdigheter!

SFMRs ordförande Sara Sehlstedt har ordet.
Text: Sara Sehlstedt
Foto: Sara Sehlstedt
Information från SFMR:s styrelse

Maj var en het månad, och då tänker jag inte bara på värmerekordet – trots att enbart maj 2024 bjöd på fler shortsdagar än en sedvanlig jämtländsk sommar. Ljuvligt, även om det späder på klimatångesten...  Temperaturen har stigit på många andra sätt också. Vi är många som håller andan inför den annalkande sommaren som förutom klimatförändringar tyvärr ser besvärligare ut än någonsin, för orostecknen hopar sig: regionernas usla ekonomi, den krångliga nationella upphandlingen av hyrpersonal och Vårdförbundets pågående konflikt.  Tyvärr kan det sistnämnda drabba radiologin extra hårt, för faktum är att om man vill slå ut ett sjukhus med förhållandevis små medel så är det servicefunktioner som narkos och röntgen som ska tas ut i strejk! Just nu ökar köerna till radiologi på de flesta håll i landet, eftersom även vi som ännu inte omfattas av strejken drabbas av övertidsblockad, vilket gör extrakörningar svårt. Stressnivån märks bland de verksamhetschefer inom röntgen jag stöter på, så vi hoppas att konflikten får ett slut snart. Dock är det bra att bristen på röntgensjuksköterskor uppmärksammas nationellt, den är på vissa ställen krisartad och det måste till krafttag här om radiologin ska kunna fortsätta växa i takt med hur efterfrågan ökar.  

För mig personligen så blev maj en osedvanligt stressig månad – men kul! Jag inledde med auskultation i Uppsala, min gamle ST-kollega Pär Dahlman nu får lära upp undertecknad (+ ett par kollegor till) att göra mikrovågsablationer på små njurtumörer.  Spännande, vi i Östersund har nämligen fått i uppdrag av RCC Norr att ”ta hem” metoden till norra regionen, och även fått projektmedel för detta.  I stället för att uppfinna hjulet själva så har vi ett samarbete med Uppsala – där planen är att vi ska behandla de enklaste tumörerna med mikrovågor på hemmaplan och de svårare komplexa fallen ska fortsätter skickas till Uppsala för kryobehandling. Men vi har lång överlappning, Pär kom upp till Östersund som gästoperatör när vi tillsammans abladerade de 5 första patienterna i Jämtland 20+21 maj. Det gick förvånansvärt bra, inga oväntade komplikationer och initialt gott resultat – men slutresultat kommer först efter 6 månader. Dynamiskt är det när våra olika världar möts – jag gillar ju ultraljud och Pär är mest bekväm med DT-guidning, vilket gör vårt samarbete spänstigt. Vi är alla på en utvecklingsresa, med syftet att vi ska kunna erbjuda fler och sjukare patienter behandling framöver.  Den äldsta patient vi tog oss ann denna gång var 83 år med njursvikt (krea>300), dvs en patient som inte kan resa iväg 60 mil utan behöver lokal behandling. Jag har ofta tänkt på min förste chef på röntgen som försökte förklara sin roll för mig: ”Jag vill vara i teknikens framkant. För att vara kvar där och fortsätta utvecklas då måste vi radiologer också släppa den teknik som är mogen till andra doktorer eller yrkeskategorier”.  Det tankesättet går ju att applicera även här, den teknik som är färdigutvecklad ska lämna universitetssjukhuset och åka ut i landet, för att ge plats för nyheter.  Bäst är ett ordnat och strukturerat överlämnande, vilket jag hoppas och tror vi lyckas med i detta projekt. Pär är redan inbokad igen i höst för nästa omgång, spännande, fortsättning följer.

Tre radiologer slår sina kloka huvuden ihop; Veronika Wahlund, Pär Dahlman och undertecknad - planerar inför den första ablationen i Östersund. Både ultraljud och DT.
Sida vid sida, tillsammans hjälps de åt..  Pär och jag försöker placera en ablationsantenn på rätt ställe. 

Maj bjöd också på ESGAR i Göteborg. Den årliga europeiska gastroradiologikongressen som ambulerar runt hade nu premiär i Sverige. Jag var där för första gången och blev imponerad av utbudet, riktigt hög nivå. Stor eloge till lokala arrangörerna, med prof Lennart Blomqvist (ordförande i svenska gastroradiologiföreningen) i spetsen, för ett väldigt bra genomfört arrangemang.  Lovorden haglade även från europeiskt håll! 

Jodå, jag hittade lite spännande ultraljudskompisar!
Heja Lennart! Tung session i stora salen på Svenska Mässan.

 Själv fick jag vara med och koka gelatinpreparat till våra europeiska ultraljudsvänner, då det för första gången också satsades särskilt på ultraljudet med ”Advanced Ultrasound Sessions” på ESGAR.  Bra sessioner, energiskt och multinationellt med lite lätt kaosartade men entusiastiska handson-övningar. Helt klart är att ultraljudet vädrar morgonluft och har högre svansföring än tidigare. Skoj! 

Jag blev uppgraderad till förste gelepreparatskokare av de europeiska ultraljudsvännerna, de var mäkta imponerade av vår svenska teknik med hemmakokning. Stilstudie från mitt kök..
Prof Maija Radcina från Lettland testar ett gelepreparat.
Lennart Blomqvist, stilig vid SFGAR och SFMRs lilla tillhåll i firmautställningen.

Väldigt kul också att vi svenskar deltog i så hög utsträckning, av 1509 deltagare på ESGAR var 212 svenskar =mycket bra. Stort tack till alla verksamhetschefer som ställde upp och betalade dyra avgifter, trots att ekonomin är bister.  Ett bra svenskt deltagande är nödvändigt för att vi ska få hit fler liknande arrangemang.

Deltagarsiffrorna för ESGAR 2024. Sverige vinner!!

Lägg en notering i almenackan redan nu för hösten 2025 då ESUR (europeiska uroradiologiföreningen) kommer till Stockholm. Det är skönt att kunna del att detta högklassiga kursutbud på hemmaplan, och sälj gärna in det på hemmakliniken och till chefen som en stor besparing då man slipper lägga till dyra utlandsresor.

Kom också ihåg att boka in er på Röntgenveckan i Örebro i september, de sista detaljerna på programmet håller på att läggas nu – och det ser riktigt bra ut. Hoppas vi ses där och njut av sommaren nu!

Eder ordförande/Sara Sehlstedt

Mer från Imago Medica

SURF - uroradiologisk information

Svensk Urogentialradiologisk Förening En annorlunda, och mycket kort, röntgenvecka blev det i år då den tyvärr krockade med ESUR i Lissabon. Under tisdagen hann vi med ett mycket intressant hematurisymposium där en svensk multicenterstudie presenteras av Helena Ågren från Örebro. Vi hade även …

ST-aktiviteter under Röntgenveckan 2024

Röntgenveckan Årets Röntgenvecka i Örebro erbjöd ett fint utbud för ST-läkare och veckan började redan på måndagen för ett drygt 30-tal kollegor då EDiR-tentamen (European Diploma in Radiology) gick av stapeln. Tentamen tar en dag att skriva och är uppdelad i …

Kloka kliniska val inom radiologi

Information från SFMR:s styrelse Minst 20 % av resurserna avsatta för sjukvård beräknas gå till spillo. Det sker genom användning av tester, undersökningar och behandlingar som inte är av värde för patienterna, så kallad lågvärdevård. Samtidigt pågår en ständig utveckling, med nya metoder för …

SFMR:s hedersmedlem 2024: Katrine Riklund

Information från SFMR:s styrelse Katrine Riklund hedras för att hon som få andra tagit svensk radiologi ut i Europa och världen! Katrine har en lång och gedigen meritlista inom både svenskt och europeiskt föreningsliv, som bland annat inkluderar ett kvarts sekel i SFMRs styrelse, …

SFMR:s företagsstipendium, en sammanställning

Information från SFMR:s styrelse I samband med SFMR:s årsmöte idag delades SFMR:s företagsstipendium ut. Nedan ser ni en sammanställning av pristagarna, och deras abstract kan ni läsa i efterföljande artiklar här i Imago Medica.