Hoppa till innehåll

Trauma & ATLS

Paramedics immobilizing mid adult man on stretcher who was injured in car crash.
Tema

Knappt har vi dragit en lättnadens suck efter två år av pandemi så utbryter krig i Europa. Vi var nog många som sov dåligt när Ryssland invaderade Ukraina i februari. 

Storpolitiska frågor och orosmoln blandades med mer personnära frågor: Vad vet jag om krig och krigsskador? Kommer jag som traumatolog och ATLS-instruktör snart att behöva tjänstgöra vid en krigsfront? Hjälp! Visst kan jag amputera och faktiskt också gipsa. Men räcker det? Hur uppdaterade är vi? Har utbildningen i akut traumatiskt omhändertagande stått still under pandemin? Är vi som kollektiv sämre uppdaterade än någonsin? Har saker ändrats sedan jag gick ATLS? Hur gör man med skottskador? Ska man lämna kvar alla kulor? Trots ett ökat antal skjutningar och våldsdåd på senare år i vårt trygga land så ser vi tack och lov inte dessa skador varje dag. 

I detta nummer av Ortopediskt Magasin har vi tittat närmare på hur utbildningen avseende ATLS fungerade under pandemin. Martin Sundelöf, överläkare, kirurg, tidigare nationell koordinator för ATLS beskriver hur man kunde hålla utbildningarna i gång trots begränsningarna. Han berättar också sammanfattande vad som är nytt i den nya upplagan, både vad gäller praktisk handläggning av svårt skadade patienter men också hur pedagogiken har ändrats väsentligt de senaste åren. 

En sak som radikalt förändrats och utvecklats inom ATLS och PHTLS (PreHospital Trauma Life Support) är att man frångått spinal ”Immobilisering” till förmån för begreppet ”rörelsebegränsning”. De nya principerna har precis implementerats via en nationell arbetsgrupp och sprids nu över Sverige. Anna McDowall, överläkare i ryggkirurgi och Mattias Wahlborg, överläkare i traumaortopedi beskriver pedagogiskt hur man ska handlägga traumapatienter avseende selektiv rörelsebegränsning.

Till sist har vi inom temat trauma en livfull beskrivning om hur det är att som ung läkare i början av sin specialistutbildning gå en modern ATLS-kurs. Bela Lerström från Norrtälje tar oss igenom de fullspäckade interaktiva dagarna och det adrenalinstinna praktiska examensprovet. 

Med kriget i åtanke, läs och lär. Vi kanske behöver denna kunskap förr än vi anar. Hoppas inte.

Karin Bernhoff
Huvudredaktör
Ortopediskt Magasin

Mer från Ortopediskt magasin

Referenser i OM nr 3 2023

Referenser till artikeln "The Olympic games of the diabetic foot - 9th International Symposium on the Diabetic Foot I Haag 10 – 13 May 2023", på s 62-63.

De rätta svaren i Ortopedexamen 2023

I Ortopediskt Magasin nr 2, 2023 fanns den skriftliga delen av Ortopedexamen med, på sidorna 36-41. I pdf:en som du kan ladda ner här hittar du de rätta svaren.

Ladda ner temat: Geriatrisk traumatologi

Under 2020 och 2021 publicerade Ortopediskt magasin en hel rad artiklar, samlade under det viktiga ämnet Geriatrisk traumatologi. För att du enkelt ska hitta tillbaka till dessa publiceras här en samlad pdf som du kan ladda ner med samtliga artiklar. …