fbpx
Hoppa till innehåll

Krönika: Dr Fredrika

Fredrika Fabri är ST-läkare i geriatrik på Stockholms Sjukhem och Moderna Läkares nya krönikör.
Fredrika Fabri
Basfackligt

En bekant, som själv inte arbetar inom vården, frågade häromdagen varför jag valt att göra min ST inom geriatrik. Oftast nöjer jag mig med det korta svaret; att patientgruppen är så intressant och varierad. Men ibland kan man inte hejda sig, och med ens ville jag delge min samtalspartner vad jag uppfattar som den stora nyttan av ett geriatriskt förhållningssätt.

Det är ju så lätt att gå vilse i vården av den äldre patienten. En rutinprovtagning avslöjar i många fall diverse avvikelser, och en DT buk kan förutom svar på aktuell frågeställning också ge oväntad information, till exempel om en cysta i pankreas eller en förtjockning i urinblåsans vägg. Läkemedelsbehand­ling kan bland annat öka känsligheten för dehydrering samt orsaka fall i hemmet. I samband med operationer är komplikationsrisken inte sällan förhöjd.

”Vad är målet?” frågar ofta en av överläkarna på min hemklinik. Den fråge­ställningen är absolut central i omhändertagandet av sköra äldre. Svaret är alltid samma – att patienten ska må så bra som möjligt. I teorin enkelt, men i praktiken missas det ofta. Istället skiftar fokus till att ställa korrekt diagnos, förlänga patientens liv, normalisera derangerade prover eller följa vård­program för utredning av olika under-
sökningsfynd.

”Så du menar att man ibland avstår att utreda och behandla?” frågar min vän efter den långa monologen. Hon ser nästan lite skakad ut.

”Vi försöker fokusera på vad som är till nytta för patienten”, svarar jag, men ser att hennes tvivel finns kvar.

Min vän är inte ensam om sin reaktion. Att hög konsumtion av sjukvård inte automatiskt leder till en bättre hälsa känns kanske kontraintuitivt. I den politiska debatten förordas ofta effektivisering och specialisering. Men på geriatriken har jag tillåtelse att släppa taget om vårdprogrammen och låta patienten vara i centrum. På riktigt. •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.