fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

AT-läkarduon som nått poddtoppen

AT-läkarna Ann-Catrine Codan och Ida Björnstjerna bestämde sig för att starta en podcast riktad till läkare på samma kunskapsnivå som dem själva. Nu ett år senare har den 50 000 lyssningar i månaden och finns med på poddtoppen.
Foto: Oscar Codan
Reportage

”På ett lättsamt sätt diskuterar vi konkret handläggning, jobbångest och läkaryrket med olika specialister.” Så lyder beskrivningen av läkarpodden AT-läkarna. Premiäravsnittet släpptes i augusti 2017, vilket innebär att podden precis fyllt ett år. Och den har vuxit snabbare än många andra ettåringar. Podcasten har ungefär 50 000 lyssningar i månaden.  

”Jag lyssnade på mitt eget avsnitt inför kirurgiblocket faktiskt”

”Jag tror att den har blivit populär för att den är riktad mot läkare som inte har kommit så långt i karriären, och för att den är lättsam och tillgänglig”, säger Ann-Catrine Codan som är den ena halvan av duon.  

Fakta

Om Ida och Ann-Caterine

Ida Björnstjerna  

Ålder: 32 år  

Bor: Norrköping  

Gör: AT-läkare i Norrköping men just nu föräldraledig. Driver podden AT-läkarna.  

Ann-Catrine Codan  

Ålder: 29 år  

Bor: Norrköping  

Gör: AT-läkare och driver podden AT-läkarna.

Idén till podden föddes när AT-läkaren Ida Björnstjerna, den andra halvan av duon, var föräldraledig och behövde hitta nya sätt att plugga på.  

”Jag hade inte så mycket tid till att läsa så jag började lyssna på medicinska podcasts samtidigt som jag gjorde annat. Men de jag lyssnade på handlade om väldigt specifika saker, ett helt avsnitt kunde ägnas åt troponin T, och då började jag tänka på att det borde finnas en mer bred och generell medicinsk podd”, säger Ida Björnstjerna.  

Hon berättade om sin idé för Ann-Catrin Codan, som hon hade lärt känna på föräldrakursen. Hon, i sin tur, blev enligt egen utsago eld och lågor över idén och plötsligt satt de i Idas kök, omringade av kuddar, bebisar och kaffekoppar och spelade in första avsnittet. Nu, 38 avsnitt senare, sitter de istället i en hemmagjord studio bestående av några häftade ljudisolerande tygskynken i Idas källare och är betydligt mer rutinerade.  

”Det enda som egentligen behövs för att göra en podd är ju utrustning, så precis som med alla roliga idéer man får så gällde det bara att komma igång och genomföra det”, säger Ida Björnstjerna.  

De avsnitt som fått flest lyssningar hittills är ”Akut Buk” del 1 och 2, som handlar om klinisk handläggning av patienter med magsmärtor. Avsnitten gästas av specialistläkaren Vidar Hjertberg, och de är menade att fungera som bra repetition för nyblivna läkare.  

”Så precis som med alla roliga idéer man får så gällde det bara att komma igång och genomföra det”

Alla avsnitt har ungefär samma struktur. Först inleder Ann-Cathrine Codan eller Ida Björnstjerna med en kort introduktion av ämnet, och sedan förs en diskussion och frågestund med en specialistläkare. I början fick duon leta efter specialister som kunde tänka sig att vara med, men nu har en del börjat höra av sig på eget bevåg.  

”Jag tycker att det roligaste är att träffa alla specialister. Många som vi har haft med i avsnitten har vi också jobbat med i Norrköping, men det är en helt annan sak att ha dem i sin källare än att träffa dem i rondrummet”, säger Ida Björnstjerna.  

”Podden är världens chans för oss att fråga duktiga specialister allt vi undrar”, säger Ann-Catrine Codan.  

Trots att innehållet främst är anpassat till AT-läkare och underläkare har den visat sig vara populär även bland annan vårdpersonal.  

”Jag vet att många sjuksköterskor och apotekare lyssnar. Sen lyssnar läkarstudenter och en del läkare av ’högre rang’ än AT-läkare, fast då kanske mer för skoj och på specifika avsnitt”, säger Ann-Catrine Codan.  

”Jag tror att specialister tycker det är kul att lyssna på hur andra specialister lär ut deras områden”, säger Ida Björnstjerna.  

AT-läkarpodden har även gjort avsnitt om etik och försäkringsfrågor. Hur ger man som läkare ett dåligt besked? är en fråga som behandlades i avsnittet ”Det svåra samtalet” med onkologen Nina Cavalli-Björkman. I avsnitten ”Sjukskrivning vid psykisk ohälsa” del 1 och 2 med psykiatrikern Åsa Kadowaki diskuterar de om huruvida läkare sjukskriver för lättvindigt, vilket väckte många känslor hos vissa lyssnare. ”Några tyckte att det humanistiska perspektivet saknades i de råd som gavs”, säger Ida Björnstjerna.  

Majoriteten av responsen de fått från lyssnare har dock varit väldigt positiv. ”Folk kan stoppa en i korridoren och kommentera avsnitt och vissa skriver in och önskar ämnen. Vi har fått bra respons på att vi ställer dumma frågor”, säger Ann-Catrine Codan skrattandes.  

”De finaste meddelanden vi fått är när personer skrivit att vi inspirerat dem till att plugga till läkare”, säger Ida Björnstjerna.  

I början var arbetet med podcasten helt ideellt men sedan i våras finns AT-läkarpodden på podcastsplattformen A-Cast som samordnar podcastare med annonsörer. Numera har alla avsnitt några inklippta reklamsnuttar.  

”Det vore bra om det kunde bli som ett deltidsjobb för det tar ju ändå lite tid att göra ett avsnitt”, säger Ida Björnstjerna.  

”Och om vi tjänar pengar hade det varit kul att köpa ny utrustning och investera mer i podden” tillägger Ann-Catrine Codan.  

Att driva podden har även lett till att andra dörrar öppnats för duon.  

”Vi har börjat få förfrågningar om att föreläsa, vilket ska bli kul!”, säger Ida Björnstjerna.  

Både Ann-Catrine Codan och Ida Björnstjerna är fullt inställda på att fortsätta arbeta med podden, även om det i framtiden kanske blir aktuellt med ett namnbyte.  

”Man är ju förhoppningsvis inte AT-läkare för alltid”, säger Ida Björnstjerna.

 

Nike Halvardsson
Underläkare
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.