fbpx
Hoppa till innehåll

Uppskattad checklista för underläkare

SYLF Skaraborg har under flera år fokuserat på att förbättra villkor och arbetsmiljö för de underläkare som vikarierar före AT. I fjol utvecklades en checklista för nyanställda som snabbt fått spridning runt om i landet.
Text: Louise Karlsson, vice ordförande SYLF Göteborg
Checklista för anställning av underläkare ligger på ett bord.
Lokalfackligt

Under de senaste åren har vi i SYLF Skaraborg arbetat aktivt för att förbättra arbetssituationen för underläkare före AT, vilket vi tidigare uppmärksammat i Moderna Läkare. Denna grupp är våra mest utsatta kollegor – de har de sämsta villkoren, behöver mest stöd men vågar ofta inte klaga då de också är beroende av referenser inför AT. Arbetet har varit både stort och smått. Vi har haft dialog med HR, sjukhusledning och regionpolitiker. Vi har motionerat om handledare på FUM. Vi har lyckats höja deras löner. Vi har föreläst vid introduktioner och skickat ut enkäter efter avslutad tjänst. Vi har själva varit handledare åt nya underläkare, och diskuterat deras arbetsmiljö med dem i korridoren och på lunchen. 

Denna grupp är våra mest utsatta kollegor; de har de sämsta villkoren, behöver mest stöd men vågar ofta inte klaga då de också är beroende av referenser inför AT

En av underläkarna vi pratat med kom på en idé om att utveckla en checklista som arbetsgivaren kunde använda vid nyanställning av icke-legitimerade underläkare. Denna utvecklades under våren 2021, och skickades ut till alla som är ansvariga för att anställa vikarierande underläkare inför sommaren. Alla kliniker fick checklistan både som i fysisk form och digitalt. Efter sommaren utvärderade vi checklistan i vår underläkarenkät. Det visade sig att endast 14 % av underläkarna hade fått ta del av checklistan, men att 90 % hade velat ha den. Bland fritextsvaren i enkäten framgick att underläkarna önskade ökad tydlighet kring vad som gäller ifråga om flex- och övertid och att respondenterna önskat få denna information skriftligt i samband med/innan starten för vikariatet. 

Det kanske inte är själva checklistan i sig som avgör om ens vikariat blir värdefullt för en själv och kliniken, men vi tror att den kan vara en del i att förbättra arbetsvillkoren för våra icke-legitimerade kollegor. I år fortsätter arbetet med att implementera och utvärdera checklistan lokalt, men också runtom i landet. Många andra kliniker och SYLF-avdelningar har hört av sig och fått checklistan skickad till sig. Här bredvid ser ni vad den innehåller. Har ni åsikter om innehållet eller vill ha den själva – tveka inte att höra av er till oss. 

Klicka här för att se hur checklistan ser ut…

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.