Ada Kapetanovic är till vardags ST-läkare i Klinisk kemi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg. Hon är ordförande i SYLF Göteborg och 2019 blir hennes första gång i Almedalen.  

Varför ansökte du om Almedalsstipendiet?  

Jag ser det som ett utmärkt tillfälle att utveckla mitt fackliga engagemang, både på bredden och på djupet.  

Vilka frågor kommer du att driva i Almedalen?  

En viktig fråga är hur vi ska säkra tillgången på specialistläkare framöver. Hur ska vi säkerställa att vi efter införandet av BT inte sitter i samma situation som idag, med långa köer till en obligatorisk tjänstgöring och följaktligen till vidare specialisering? Underläkarnas villkor idag påverkar inte bara dagens, utan även morgondagens patienter.  

Vad ser du mest fram emot i Almedalen?  

Att genom meningsutbyte och nya möten lyfta våra hjärtefrågor och lära mig så mycket som möjligt.  

Laura Eklinder Björnström
Chefredaktör
Mer från Moderna Läkare
TML2-19-ivo
Tema

Leggad för livet

Du har genomfört din AT, blivit godkänd på AT-tentan och skickat in alla papper med underskrifter. Förhopp­nings­vis får du i gengäld en svartvit PDF med Socialstyrelsens logotyp och ditt namn på. Grattis till legitimationen! Men vad innebär det egentligen att bli legitimerad? Vem blir av med sin läkarlegitimation och varför? Och vad händer om jag blir granskad? Moderna Läkare kon­taktar Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) för att reda ut vilket ansvar som följer med läkarlegitimationen.