fbpx
Hoppa till innehåll

Almedalsstipendiat: Sandra

I år är det premiär för SYLF:s Almedalsstipendium. Det innebär att två lokalaktiva ges möjlighet att följa med till Almedalsveckan för SYLF:s räkning för att där driva frågor och påverkansarbete. Sandra Wibom är en av stipendiaterna 2019.
Foto: Josefine Corin Stig
Fackligt

Sandra Wibom ST-läkare i internmedicin på SUS i Malmö och doktorand inom kardiologi. Inom SYLF är hon engagerad som ordförande för lokalavdelningen i Malmö. Även för Sandra innebär detta en premiär, hon har aldrig varit i Almedalen tidigare.  

Varför ansökte du om Almedalsstipendiet?  

Eftersom jag älskar diskussion och mellanmänskliga möten. Jag har en stark tro på att det finns bra lösningar på de flesta problem. Det ska bli häftigt att få göra underläkares röster hörda på världens största demokratiska mötesplats.  

Vilka frågor kommer du att driva i Almedalen?  

Jag tror att digital infrastruktur är ett viktigt verktyg för att vi ska kunna hantera de ökande sjukvårdsbehov som den demografiska utvecklingen för med sig. Frågor som rör detta ämne är viktiga för hela samhället, men framförallt för sjukvårdspersonal som har ett helt arbetsliv framför sig inom vården. Jag vill vara en representant för underläkare, som ofta är underrepresenterade i beslutsfattande om sjukvårdsutveckling.  

Vad ser du mest fram emot i Almedalen?  

I arbetet som ST-läkare kan jag ha svårt att hitta tid för min passion för diskussion. ST-mål med teoretisk kunskap och klinisk erfarenhet ska balanseras med de administrativa berg som följer. Under Almedalsveckan ser jag fram emot att ha tid avsatt för att diskutera frågor som rör underläkare och sjukvårdens framtid. 

Laura Eklinder Björnström
Chefredaktör
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.