Sedan februari i år arbetar Anna som managementkonsult på företaget Lumell Associates. Moderna Läkare träffade henne på kontoret i centrala Stockholm en solig dag i mars.

Vad jobbar en managementkonsult med?
Det kan nog variera mycket mellan olika företag. Vi på Lumell jobbar mot offentlig sektor och välfärden, vilket innebär att vi har många projekt inom bland annat hälso- och sjukvård. Våra upp­dragsgivare vill att vi kartlägger problem i deras verksamhet och kommer med lösningsförslag.
I projekten arbetar vi med att se olika aspekter till varför problemet finns och hur det kan bli bättre. Som konsulter arbetar vi i fasta grupper och för varje projekt får vi en viss tidsrymd att lösa problemformuleringen.

Jag blev helt ärligt lite trött på att vara ung kvinna i vården.

Hur kom du in på den här karriärvägen?
Det var ett stort steg att ta, men redan under praktiken på läkarutbildningens när jag konfronterades med hur arbetsmiljön ser ut inom vården kände jag mig lockad av andra karriärvägar. Jag hade tidigare en partner som arbetade som managementkonsult och det gjorde att jag fick upp ögonen för den möjligheten. Sedan träffade jag en gammal kursare på ett bröllop som jobbade på just Lumell. Hon uppmuntrade mig att söka hit. Antagnings­processen var tuff, eller åtminstone annorlunda jämfört med de intervjuer jag varit på i landstinget. Min intervjuprocess var utformad i flera steg med bland annat case-intervjuer. Då presenteras du för ett fall och uppgiften blir att problemlösa och strukturera upp vad problemet är och hur man går vidare med lösningar. Det var något jag övade på mycket innan intervjun, det var roligt och spännande samtidigt som det var utmanande.

Hur är det att arbeta i större projekt?
Jag tycker att det är väldigt givande att få jobba i projektform. I vården upplevde jag att beroende på var i vårdkedjan man är så hjälper man till med en punktinsats precis där man står, då har man så lite kontroll och överblick. Tidigt i karriären som läkare roterar man ju också ofta mellan många olika arbetsplatser. Ibland kändes det mest som att man försökte släcka bränder. Som managementkonsult på mitt nuvarande jobb arbetar jag från start till slut på samma position genom hela projektet med kollegor som också har fasta roller i förhållande till arbetsuppgiften. Det ger ett helhetsperspektiv som är väldigt tillfredsställande.

Jag saknar inte den kliniska vardagen just nu.

Hur är det att jobba på konsultbyrå jämfört med att jobba kliniskt inom vården?
Det är skönt att jobba på ett och samma ställe med samma kollegor och samma schema, det ger en förutsägbarhet som gör det enkelt att planera sin lediga tid. Sedan är det positivt för mig att nu jobba inne i stan och ha möjlighet att träffa mina vänner som inte jobbar som läkare på lunchen och direkt efter jobbet. Jag känner också att jag kan vara lite mer civil på jobbet, i läkarrollen på sjuk­huset ingår till viss del att behöva representera en hel kår och att man som läkare förväntas uppträda på ett visst sätt, nu känner jag att jag kan vara lite mer mig själv.

Saknar du något med att jobba kliniskt?
Jag saknar hur läkaryrket är så påtagligt ”viktigt” om jag får säga så. När man arbetar kliniskt ser man ju varje dag att det man gör hjälper patienterna man träffar och det blir konkret på ett annat sätt.

Hur har jobbet ändrat din syn på karriären?
Tidigare såg jag framför mig den klassiska bilden av hur en läkarkarriär ska vara; att efter utbildningen fortsätta med AT och ST för att bli specialist. Med tiden upplevde jag att ljuset i tunneln hela tiden flyttades längre och längre fram, jag ville upp­nå målet att få jobba på en klinik som jag själv valt och hinna få bli riktigt trygg i mina arbetsuppgifter. När jag kom så långt att jag stod inför att påbörja en eventuell ST kändes det som att det var dags att testa något annat, och det känns jättebra att ha det alternativet. Som legitimerad läkare är det så fördelaktigt att det finns en enkel väg tillbaka om jag skulle vilja jobba kliniskt igen.

Känner du stress kring att du inte går den traditionella vägen med ST?
Jag blev helt ärligt lite trött på att vara ung kvinna i vården. Jag har ofta fått höra från handledare och kollegor att jag ska vänta in mer respekt med högre ålder, grått hår och rynkor. Det är ju lite sorg­ligt, men jag har fått uppfattningen att jag kommer att kunna trivas bättre på jobbet på kliniken när jag ser äldre ut. Nu trivs jag bra som managementkonsult och känner att jag blir värdesatt av kollegor och arbetsgivare i den rollen.

Hur tänker du kring framtiden?
Jag är väldigt stolt över att vara läkare, men jag saknar inte den kliniska vardagen just nu. Nu känns det kul att arbeta vidare i konsultbranschen, jag ser fram mot att få avancera och arbeta med olika typer av projekt.

Maria Valeur
Maria Valeur
Underläkare
Mer från Moderna Läkare