fbpx
Hoppa till innehåll

Ansvar på tal – ibland önskar man att man slapp det

Krönika av Elvira Gullberg, ST-läkare
Krönikör Elvira Gullberg
Krönika

Glappet och överlappet mellan läkarens och patientens ansvar. Om det gör ont – gör det inte. Om det är giftigt – rör det inte. Om du är full – kör inte. Om du har höga blodfetter – smöra inte. Råden man inte borde behöva ge. Glapp och överlapp fyllda med… 

… Peterp-ansvar: 

Det är kanske svårt att lära gamla hundar sitta, men det är ingenting mot att lära gamla Gunnar sitta. Man undrar om vissa patienter lever i sitt eget tid­lösa limbo där de aldrig blir gamla. 

”Jag har alltid varit bra på limbo men nu knäcker det liksom till i ländryggen så fort jag går lägre än 89 cm”. 

”Men Gunnar… du är ju 89 år gammal” 

”Ja? Vad har det med saken att göra?” 

Sp-annsvar: 

”Leverproverna är förhöjda. Hur många enheter alkohol dricker du ungefär på en vecka?” 

”Nu under backpackingsemestern har det nog blivit typ… fem?” 

”Fem öl?” 

”Nej, fem buckets” 

”Buckets?” 

”Ja, alltså såna där hinkar” 

… P-antsvar: 

”Finns det något som gör huvudvärken bättre eller sämre?” 

”Ja, alltså, jag får ännu mer huvudvärk om jag inte dricker minst åtta burkar energidryck innan skolan” 

… Don Ju-ansvar: 

”Det finns bra hjälp att få” 

”Nej, alltså jag behöver inte hjälp att sluta med anabola steroider. Jag behöver Viagra” 

… Sav-annsvar: 

”Ingen sa att man inte fick röra”, berättar den lejonbitna patienten. 

Vissa patienter provar alltid allt. De tar alla chanser att klappa schimpanser, prova substanser och ha nya oskyddade romanser. Ska läkaren vara spärren när det inte räcker med ärren?

… m-ansvar: 

”Jag har magrat så förfärligt efter skilsmässan” 

”Hur är det med aptiten?” 

”Jodå, aptiten är det ingen fel på. Men det var hon som lagade maten.” 

Om det är skadligt – sluta. Om djuret är farligt – kuta. Om någon annan använt den tidigare – låt bli att spruta. Och om råden inte skulle smaka, är du ändå alltid välkommen tillbaka. 

Mer från Moderna Läkare

Vårt yrke kräver rättvisa villkor

Ledare Vägen till att bli läkare är lång, krävande och svår. Hårt investerat arbete, många studietimmar och praktiska erfarenheter för att slutligen bära ansvaret för människors liv och hälsa. Jag säger alltid att läkaryrket inte är ett kall, men att bli …

Kompetensförsörjning inom sjukvården – vilken väg ska vi ta?

Reportage Nationella vårdkompetensrådet lämnade nyligen ett förslag till en nationell plan för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning, enligt regeringens uppdrag. Resultatet blev en kokbok i 25 punkter som rådets ordförande hoppas ska lösa kompetensförsörjningen fullt ut, förutsatt att man följer …

Att våga stå på sig vid löneförhandling

Reportage Moderna Läkare träffar Kaberi Mitra för att diskutera löneförhandling i praktiken och till slut besvara den eviga frågan: hur löneförhandlar man och vad kan SYLF bistå med?

Kartläggning av utbildningstjänster i Norden

Fackligt Flaskhalsarna i den svenska utbildningskedjan till färdig specialistläkare har fått fler att undersöka möjligheter utomlands. Moderna Läkare tittar närmare på att legitimera och specialisera sig i våra nordiska grannländer.

Att ta chefsroll tidigt i karriären

Reportage Hon ska påbörja sitt fjärde år som ST-läkare. För två år sedan tog hon även en roll som AT/BT-chef i Region Örebro län. 36-åriga Lisa Ahlberg Jangentorp har kombinerat chefstjänsten med föräldraledighet, men planerar att kombinera den med sitt kliniska …

SYLF Göteborg kämpar i motvind

Fackligt Dåliga löner, regelverk som nonchaleras, HR-anställda som glider undan. SYLF Göteborg har ett smörgåsbord av utmaningar att kämpa med, men vägrar tappa gnistan – och blir gärna fler.