fbpx
Hoppa till innehåll

Årets raket: NU-sjukvården stiger 40 platser

I år har AT-rankningen en ny toppspelare att räkna med. Efter flera år långt ifrån toppen dyker NU-sjukvården upp på sjätte plats. Långvarigt arbete med fokus på utbildning, handledning och trygghet har föregått framgången.
Text: Sonia Widén
Bild: Andreas Olsson
Johanna Abelsson & Hanna Wallberg från NU-sjukvården
Tema

NU-sjukvården omfattar två sjukhus, Norra Älvsborgs Läns Sjukhus i Trollhättan och Uddevalla sjuk­hus. Upptagnings­områd­et omfattar Fyrbodal, i nordvästra delen av Västra Götalands län, med cirka 300 000 invånare. AT:n är 18 månader lång och placeringar sker på båda sjukhusen, det börjar med två intro­duktions­veckor och alla AT-läkare tilldelas en personlig huvud­hand­ledare som stöttar under hela AT:n. I AT:n ingår även fyra veckors valbar specialitet, tio gemensamma ut­bildnings­dagar/år, regionalt AT-forum, AT-stämma och ledarskaps­utbildning. 

Majoriteten av gruppen stannar kvar för ST hos oss, det är ett fint kvitto på att våra AT-läkare trivs

NU-sjukvården har bara två krav för en godkänd AT-ansökan: en läkarexamen vid AT-start och C1-nivå i svenska. Varje ansökningsperiod kommer det in runt 300 ansökningar och 56 läkare tillsätts per år, med start fyra gånger per år. Åtta av dessa platser är avsatta till pedagogisk AT. Hanna Wallberg, narkosläkare, AT-chef och övergripande BT-studie­rektor berättar:

–Det är en blandad grupp av AT-läkare varje ny tillsättning av tjänster, vissa kommer från Göteborgsområdet, men många andra har studerat i Skåne eller Norrland och flyttar hit för AT:n. På senaste tiden har vi märkt att färre pendlar och fler och fler bosätter sig i Trollhättan eller Uddevalla vilket är väldigt roligt, då det främjar samvaro i AT-gruppen.

Långvarigt lagarbete

Både Hanna Wallberg och Johanna Abelsson, hema­tolog och övergripande AT-studierektor, har gjort sina AT inom NU-sjukvården, båda har också varit involverade i arbetet med att förbättra AT:n
sedan deras tidiga ST-år.

–Jag minns själv att när jag gjorde AT 2005 saknade jag mer strukturerad utbildning. Vi var då några AT läkare som gick ihop och bildade det första AT-rådet i Uddevalla. Fokus var på att förbättra utbildningen, men också introduktionen till de olika klinikerna och sammanhållningen i AT-gruppen, säger Johanna.

–Vi är det stora lilla sjukhuset!

Johanna Abelsson och Hanna Wallberg under­stryker att det är ett lagarbete när det gäller AT:n. De arbetar tätt ihop med sitt AT/BT-kansli och de båda AT-råden samt med studierektorer och verksam­hetschefer för att öka utbildningsmöjligheterna och förbättra handledningen. AT-rådet fokuserar på utbildnings­frågor och arbetsmiljörådet på arbets­miljön, bland annat det sociala såsom fotbollen på fredagar. 

–Jag tycker det märks att AT-läkarna hos oss har en god gemenskap och umgås mycket på fritiden och jag upplever att det är trevlig stämning mellan AT-grupper, säger Hanna med ett leende. 

Utmaningarna med en stor AT-grupp är dels logistiken, dels att lära känna alla. Hanna har avstämningssamtal med AT-läkarna i början av tjänstgöringen i för att se om det finns något extrastöd som behövs och framför allt se hur personen trivs på sjukhuset. Varje AT-grupp avslutar med en gemen­sam middag. 

Vi har fångat upp kliniker där det har varit otillräcklig handledning och introduktion

–Största utmaningen i min vardag är att det kommer nya AT-läkare var tredje månad och en grupp slutar var tredjee månad. På vår senaste avslutnings­middag fick jag höra att majoriteten av gruppen stannar kvar för ST hos oss, det är ett fint kvitto på att våra AT-läkare trivs, säger Hanna. 

Höjningen med 40 platser i rankningen är resultatet av ett långvarigt arbete med fokus på kontinuerlig utvärdering och utveckling av verksamheten. Alla AT läkare får fylla i ett formulär med frågor liknande de som finns i SYLF:s enkät när de avslutar en placering. De särskilda satsningarna det senaste året har bland annat varit att starta upp huvudhandledarprogrammet och handledarutbildningen där fokus är att skapa en ökad trygghet och kunskap kring AT-utbildningen för både AT-läkare och handledare.

–Vi har också fångat upp kliniker där det har varit otillräcklig handledning och introduktion och haft dialog med verksamhetschefer och studierektorer. Vi har dessutom använt oss av resultaten av SYLF:s enkät samt lyssnat in vad våra AT-läkare säger och hittat möjligheter till förbättring, berättar Johanna. 

Pedagogisk AT

En särskild satsning har även varit pedagogisk AT, den varar i 20 månader och innehåller bland annat en instruktörsutbildning i simulering och en pedagogisk baskurs i handledning. Pedagogiska AT-läkare blir simuleringsinstruktörer och handleder studenter från Sahlgrenska samt nya AT-läkare under introduktionsveckan. 

–Jag var med och startade upp pedagogisk AT på vårt sjukhus 2018 och vi utvecklar även den kon­ti­nuerligt. Idén är att stärka intresset och kun­skaperna gällande handledning och utbildning hos fler och glädjande nog får vi fler och fler sökande till pedagogisk AT varje omgång, säger Hanna. 

AT-teamet på NU-sjukvården har flera nya projekt på gång som ska förbättra AT:n ytterligare, det pågående arbetet i nuläget är att förbättra handledningen på akuten, dit det en vanlig dag söker ca 200 patienter. 

–Vårt mål är att bli ännu bättre. Vi har en stor akutmottagning och vi provar nu med en tydligare intro­duktionsvecka för att alla ska hitta sin roll på akuten och bli en del av verksamheten. Resterande specifika mål för framtiden kommer vi att sätta efter att ha gått igenom våra interna granskningar och hela AT-rankningen, säger Hanna.

Hanna och Johanna berättar om den goda stämningen på sjukhuset som ledde till att de valde att stanna för sina ST. Sjukhuset är tillräckligt stort för att de allra flesta specialiteter ska finnas på plats, men man lyckas ändå att upprätthålla en familjär stämning. 

–Vi är det stora lilla sjukhuset, ringer man en konsult så vet man oftast vem man pratar med och man får inte bara ett svar på sin fråga utan även en förklaring till varför det är så, det skapar trygghet, säger Johanna. 

Så varför ska man söka en AT i NU-sjukvården? 

–Vi är ett stort litet sjukhus med vänlig atmosfär samt goda utbildningsmöjligheter och en stor och lärorik akutmottagning, säger Johanna Abelsson. 

–Hos oss pågår dessutom mycket positiv utveckling där jag upplever att forskning och utbildning får ta plats. Här kan man växa som läkare under trygga förhållanden samtidigt som man skapar sig vänner för livet under AT-n, tillägger Hanna Wallberg. 

Mer från Moderna Läkare

Halmstad toppar AT-rankingen

Tema Region Halland gör det igen. Efter flera år i topp fem kniper Halmstad första­placeringen, medan Varberg, som legat etta tre år i rad, tar andraplatsen. Kontinuitet, gemenskap och god handledning är receptet på framgångssagan.

Representation inom facket bör spegla arbetsplatsen

Fackligt Har du någonsin funderat på hur representationen bland kollegorna ser ut på din arbetsplats i förhållade till i din lokala SYLF-avdelning? Det är en fråga som Danial Maghsoudi Pour har funderat på länge.

Att driva facklig förändring

Fackligt Det är ingen nyhet att unga läkare halkar efter i lön under utbildningstjänster eller på grund av facklig tid. Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF berättar om hur hon förhandlade fram bättre lönevillkor – förändringen började på individnivå.

Skyddsombud - bakjour i vardagen

Fackligt Vikten av att veta vem man ska kontakta och att man faktiskt kan agera när problem uppstår är minst sagt högaktuell. Vi reder ut handlingstrappan för dig.

AT-rapport – fler AT-tjänster och kortare väntetider

Tema Halland tar hem vinsten, men roterar pokalen. Antalet AT-platser ökar och väntetiden vänder svagt nedåt från höga nivåer. Årets AT-rapport berättar fler goda nyheter men fortfarande vill en av fyra läkare i början av karriären lämna läkaryrket – innan arbetslivet …