fbpx
Hoppa till innehåll

AT-läkarna i Västerås ventilerar: Detta krävs för en awesome AT

Västerås sjukhus har placerat sig stabilt i det övre skiktet av AT-rankningen de senaste fem åren. Moderna Läkare frågade ortens nuvarande AT-läkare vilka ingredienser de tycker är viktigast för en bra allmäntjänstgöring.
Tema

Elsie Daoud, läst vid Aleppo Universitet

Mycket väger in för en bra AT. Introduktionsveckor med utförlig information är bra, och det är aldrig fel med små kompendier från varje klinik där det står handläggning för de vanligaste fallen på akuten. På de kliniska placeringarna är det viktigt med bra stöd och handledning, särskilt på akuten. Det är också viktigt med god sammanhållning och att kunna ventilera saker med sina AT-kollegor. Sedan är sjukt mycket kaffe och fika alltid bra att ha vid sidan om.

Olof Sundström, läst vid Uppsala Universitet

Det viktigaste för en bra AT upplever jag är handledning och att vi får möjlighet att ta ansvar. Detta för att vi ska få växa in i arbetet som läkare med stöd från erfarna kollegor. Ett extra plus här i Västerås är de valfria veckorna där man får möjlighet att fördjupa sig och utforska olika specialiteter.

Meta Byström, läst vid Karolinska Institutet

För att utvecklas i sin roll som läkare är bra handledning och gott stöd av stor vikt, och även för att inte äventyra patientsäkerheten. AT ska ju också ge en fingervisning om vilken specialitet man vill fortsätta arbeta inom, så möjlighet att auskultera på olika kliniker och mottagningar är ett stort plus. En annan viktig aspekt är trevliga kollegor! De blir som ens andra familj och är de man ventilerar till och delar både sina roliga och jobbiga dagar med.

Martin Lindqvist, läst vid Uppsala Universitet

För en bra AT är det viktigt med ett arbetsklimat med högt i tak – där man kan och vågar fråga fritt och bolla sina tankar, hur dumma de än må vara, utan prestige. Avsatt tid för undervisning och erfarna kollegor som både kan och vill handleda är också viktigt för en bra AT. Och ett pingisbord på AT-centrum såklart.

Linn Olersbacken Hellberg, läst vid Köpenhamns Universitet

Bra sammanhållning i AT-kollegiet, stöd och uppbackning från hand­ledare och äldre kollegor är viktigt för en bra AT. Samt utrymme för eget ansvar!

Maria Valeur
Maria Valeur
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.