Elsie Daoud, läst vid Aleppo Universitet

Mycket väger in för en bra AT. Introduktionsveckor med utförlig information är bra, och det är aldrig fel med små kompendier från varje klinik där det står handläggning för de vanligaste fallen på akuten. På de kliniska placeringarna är det viktigt med bra stöd och handledning, särskilt på akuten. Det är också viktigt med god sammanhållning och att kunna ventilera saker med sina AT-kollegor. Sedan är sjukt mycket kaffe och fika alltid bra att ha vid sidan om.

Olof Sundström, läst vid Uppsala Universitet

Det viktigaste för en bra AT upplever jag är handledning och att vi får möjlighet att ta ansvar. Detta för att vi ska få växa in i arbetet som läkare med stöd från erfarna kollegor. Ett extra plus här i Västerås är de valfria veckorna där man får möjlighet att fördjupa sig och utforska olika specialiteter.

Meta Byström, läst vid Karolinska Institutet

För att utvecklas i sin roll som läkare är bra handledning och gott stöd av stor vikt, och även för att inte äventyra patientsäkerheten. AT ska ju också ge en fingervisning om vilken specialitet man vill fortsätta arbeta inom, så möjlighet att auskultera på olika kliniker och mottagningar är ett stort plus. En annan viktig aspekt är trevliga kollegor! De blir som ens andra familj och är de man ventilerar till och delar både sina roliga och jobbiga dagar med.

Martin Lindqvist, läst vid Uppsala Universitet

För en bra AT är det viktigt med ett arbetsklimat med högt i tak – där man kan och vågar fråga fritt och bolla sina tankar, hur dumma de än må vara, utan prestige. Avsatt tid för undervisning och erfarna kollegor som både kan och vill handleda är också viktigt för en bra AT. Och ett pingisbord på AT-centrum såklart.

Linn Olersbacken Hellberg, läst vid Köpenhamns Universitet

Bra sammanhållning i AT-kollegiet, stöd och uppbackning från hand­ledare och äldre kollegor är viktigt för en bra AT. Samt utrymme för eget ansvar!

Maria Valeur
Maria Valeur
Underläkare
Mer från Moderna Läkare