fbpx
Hoppa till innehåll

AT-rapport – fler AT-tjänster och kortare väntetider

Halland tar hem vinsten, men roterar pokalen. Antalet AT-platser ökar och väntetiden vänder svagt nedåt från höga nivåer. Årets AT-rapport berättar fler goda nyheter men fortfarande vill en av fyra läkare i början av karriären lämna läkaryrket – innan arbetslivet ens har börjat.
Text: Albin Arleskär
Bild: Privat
Entrén till Hallands sjukhus Halmstad
Tema

Region Halland i topp

Efter tre år på första plats lämnar nu Varbergs sjuk­hus vidare den stora äran att få toppa AT-­rankingen till syskonsjukhuset i Halmstad! Det var inte helt oväntat efter att de placerat sig på andra plats två år tidigare. För tredje året i rad befinner sig alltså Region Hallands två sjukhus Varberg och Halmstad i toppen av AT-rankingen. Stort grattis! Bland fritextsvaren lyfter AT-läkarna det kollegiala stödet och möjligheten att utvecklas som läkare varje dag. En mycket hög andel av de svarande anser sig också kunna påverka sin arbetsmiljö. Även Eksjö Höglandssjukhuset gör bra ifrån sig. För den som följt AT-rankingens resultat under dessa 24 år är det ingen nyhet, då Eksjö dominerade topp tre under hela 00-talet. Bra jobbat, Eksjö. I botten hittar vi som förra året Karlskoga lasarett där betygen på introduktionen och handledningen på kirurgin är de sämsta i hela rankingen. 

Väntetiden minskar – antalet AT-platser ökar

Ljuset har nått AT-läkarna. För första gången hör vi om läkare som får AT-plats i Stockholm efter att bara ha vikarierat i sex månader. Vi ser också nationellt minskade väntetider som hänger ihop med att det totala antalet AT-platser ökat flera år i rad. Under 2024 erbjöds nära 1700 AT-platser nationellt och det ger ett medelvärde på ungefär 16 AT-platser per 100 000 invånare. Sedan ett tag tillbaka har SYLF arbetat med riktvärdet 19,4 tjänster på 100 000 invånare för att beta av AT-skulden. Denna skuld består och det kommer att krävas att regionerna håller i antalet AT-platser framöver. 

Att kunna påverka sin arbetsmiljö starkt bidragande till att vilja stanna i yrket

En av fyra läkare i början av karriären överväger att lämna yrket. Av dem som överväger att lämna yrket upplever endast 21 % att de kan påverka sin arbets­miljö. I jämförelse upplever 55 % av hela gruppen svarande på AT-enkäten att de kan påverka sin arbetsmiljö. Likt förra året är individens möjlighet att kunna påverka sin arbetsmiljö en viktig faktor för att vilja stanna i yrket.

Tre år av AT-miljoner 

I januari 2021 undertecknade Regeringen med Sveriges Kommuner och regioner en överenskommelse med det uttalade syftet att bland annat öka antalet AT-platser. Under tre år har nu ungefär 800 miljarder fördelats till regionerna utifrån ett prestationsbaserat system. Då, under 2021, var antalet AT-platser ungefär 1500 och det skulle öka till 1660 tjänster år 2024. 

Årets AT-rapport berättar fler goda nyheter men fortfarande vill 1 av 4 läkare i början av karriären lämna läkaryrket – innan arbetslivet ens har börjat

SYLF är nu först med att presentera siffran för 2024. Resultatet tycks ha blivit lyckat med 1697 AT-platser nationellt enligt SYLF:s undersökning. Gävleborg är den region som presenterat störst ökning under dessa fem år. Ulrika Björs, AT-chef på Hudiksvalls sjukhus, berättar att fler AT-platser var en önskan från centralt inom regionen och säkerligen på grund av båda de senaste regeringarnas satsningar, men Ulrika poängterar också SYLF:s viktiga arbete för att få det att bli möjligt. En god kontakt med SYLF har varit gynnsamt för Region Gävleborg och vi kan inte annat än instämma. En eloge till Gävleborg som gjort ett mycket bra jobb för att korta köerna till AT. 

18 månaders AT – numera standard

Efter påverkan från SYLF och Nationella vårdkompetensrådets rekommendation om att sträva efter att AT ska vara 18 månader kan vi nu se att detta har blivit den vanligaste typen av AT-tjänst som våra medlemmar påbörjar. Fortfarande finns vissa möjligheter till flexibilitet som SYLF välkomnar avseende forskar-AT och andra inriktningar, men utvecklingen till 18 månaders AT är mycket välkommen. Gävleborg är en av de regioner som nyligen gått över från 21 månaders AT till 18 månaders.

Tack för era generösa fritextsvar

På SYLF vill vi också tacka för den tid ni lägger på våra enkäter. Vi läser alla era fritextsvar även om vi inte alltid redovisar dem. Vi ser er kompetensstress och vill berätta för er att ni inte är ensamma i er situation. SYLF kommer att fortsätta arbetet för bättre villkor och en sjukvård som klarar sitt uppdrag. Kom ihåg att arbetsgivaren har ansvaret för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. En nyckel till goda villkor är att gemensamt prata om utmaningar i arbetet och att organisera sig gemensamt. Det är därför SYLF finns. 




Mer från Moderna Läkare

Halmstad toppar AT-rankingen

Tema Region Halland gör det igen. Efter flera år i topp fem kniper Halmstad första­placeringen, medan Varberg, som legat etta tre år i rad, tar andraplatsen. Kontinuitet, gemenskap och god handledning är receptet på framgångssagan.

Representation inom facket bör spegla arbetsplatsen

Fackligt Har du någonsin funderat på hur representationen bland kollegorna ser ut på din arbetsplats i förhållade till i din lokala SYLF-avdelning? Det är en fråga som Danial Maghsoudi Pour har funderat på länge.

Att driva facklig förändring

Fackligt Det är ingen nyhet att unga läkare halkar efter i lön under utbildningstjänster eller på grund av facklig tid. Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF berättar om hur hon förhandlade fram bättre lönevillkor – förändringen började på individnivå.

Skyddsombud - bakjour i vardagen

Fackligt Vikten av att veta vem man ska kontakta och att man faktiskt kan agera när problem uppstår är minst sagt högaktuell. Vi reder ut handlingstrappan för dig.

Årets raket: NU-sjukvården stiger 40 platser

Tema I år har AT-rankningen en ny toppspelare att räkna med. Efter flera år långt ifrån toppen dyker NU-sjukvården upp på sjätte plats. Långvarigt arbete med fokus på utbildning, handledning och trygghet har föregått framgången.