Första helgen i februari samlades 150 AT-läkare i Mora för andra upplagan av AT-Vasan, en skidstafett där deltagarna kom från Kiruna i norr till Malmö i söder. Tillställningen tog sin början fredag kväll med välkomstmiddag och redig kolhydrats­uppladdning som sig bör.

Tävlingsdagen, lördagen, inleddes med uthämtning av hyrskidor för en tapper skara relativa nybörjare. Sedan väntade en och en halv timmes skidskola med inhyrda tränare där deltagarna delades upp i 10 grupper utefter självuppskattad nivå, från ”Bambi på hal is” till ”Therese Johaug med läppsalva” och allt där emellan.

Väderprognosen hotade med en del regn men som tur var kom inte en droppe. Solen sken bitvis och temperaturen låg kring fem plusgrader, vilket gjorde spåren blöta och tunga och ledde till tveksamheter vad det gällde både glid och fäste.

Själva stafetten ägde rum på Hemus Mora Skidstadion i en konstsnöbeklädd 2 km lång bana där lagen skulle ta sig runt 10 varv, totalt 20 km. Startskottet gick till tonerna av Vasaloppshymnen och de 25 lagen gav sig av i varierat tempo. Kommentatorerna på plats i speakertornet höll låda och kändes igen från föregående år.

Samtidigt som det hejades och kämpades tappert i skidspåret kokades korv och blåbärssoppa inne i värmestugan. Hemmalaget Moranissarna kammade hem förstaplatsen och fick ta emot seger­kransen av självaste Gustav Vasa. Trots knepiga spårförhållanden tycktes de flesta vara nöjda och glada med insatsen och vi hoppas att många vill komma tillbaka nästa år.

Och på kvällen var det fest. Först middag och prisutdelning till det vinnande Moralaget som fick lyfta vandringspriset som hittat hem efter att ha stått hos fjolårssegrarna Falun ett år. CSK Karlstad Staknings­klubb kammade hem priset för bästa hejarklack och nya stjärnskott på skidårkarhimlen kunde stoltsera med Årets Djupdykning och Årets Stavbrott. Med sponsring från Vasaloppet lottades startplats i sommarens Vasastafett ut och vinnarlaget Mälardalkarl­arna från Eskilstuna får då gemensamt ta sig de 9 milen från Sälen till Mora med springskor istället för skidor på fötterna. Man kan verkligen diskutera om det rör sig om pris eller bestraffning men de tycktes i alla fall glada åt äventyret.

Kvällen avslutades sedan på ett rökmaskintungt dansgolv innan deltagarna vandrade hemåt, förhopp­ningsvis glada, stolta och en aning på kanelen efter ett par Wasakepp- och Vallaväckgroggar i baren. Från arrangörshåll är vi otroligt nöjda med hela spektaklet och tror och hoppas att skidåkarna fick samma upplevelse som vi. Stort tack till alla deltagare och volontärer och på återseende! •

Text Hanna Norman, underläkare och arrangör.

Mer från Moderna Läkare