Från individ- till organisationsnivå
SYLF har som målsättning att alla ska få specialistlön vid samma tidpunkt, oavsett om de varit fackliga eller inte, och att alla AT-läkare bör få leg-lön efter 18 månader, oavsett inriktning på AT:n. En annan central fråga är att ST-läkare inte ska lönebestraffas under BT:n.
Vägen till förändring är lång och krånglig, men Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF centralt, samt ledamot i Örebros läkarförening, har nyligen lyckats förhandla fram bättre lönevillkor och förändringen började på individnivå.
"Nu får alla som gör integrerad BT i Region Örebro behålla sin ST-lön"
– I två av fallen var det medlemmar som hörde av sig och funderade över om det är rimligt att deras lön halkar efter, och självklart var det orimligt. I det tredje fallet rörde det min egen lön och då var det Emelie Hultberg, ledamot i förbundsstyrelsen, som ifrågasatte rimligheten i att jag halkar efter i lön på grund av min fackliga tid.
Leg-lön efter 18 månader
Region Örebro län erbjuder idag forskar-AT på 24 månader, men fram tills nyligen fick man leg-lön först när man var färdig med forskar-AT och inte efter 18 månader. Det är en fråga som SYLF har arbetat med länge över hela landet, men när en medlem hörde av sig till SYLF Örebro och berättade om sin situation kände Sofia att det var dags att förändra detta en gång för alla.
– Jag tog kontakt med läkarföreningen, som var positiva och ville ställa sig bakom förhandlingen, det är ju en kärnfråga för SYLF och SLF att det ska löna sig att forska. Jag skrev en förhandlingsframställan, som också ordföranden för läkarföreningen skrev under, och vi skickade in den till förhandlingschefen i regionen. En och en halv månad senare blev vi kallade till förhandling. Regionen höll med oss och vi fick igenom leg-lön efter 18 månader.
"Det är alltid extra roligt att arbeta med en fråga som kommer direkt från en medlem"
Äntligen integrerad BT med ST-lön
Ett annat problem som lyftes av en medlem var BT-lönen. Region Örebro erbjuder flera integrerade BT-program inom ST, men man söker BT via en separat central BT-enhet, då har man fått gå ner i lön under BT.
– Vi har påtalat problemet för regionen flera gånger tidigare. Jag kände att vi måste ge detta ett nytt försök och jag hörde av mig till juristerna på medlemsrådgivningen. De hävdade att det skulle kunna räknas som avtalsbrott att medlemmar måste gå ner i lön för att genomföra BT.
Läkarföreningen i Örebro ställde sig bakom förhandlingen även denna förhandling. Arbetsgivaren hävdade att det inte var avtalsbrott då man har upprättat ett annat avtal för BT.
– Under förhandlingen höll dock arbetsgivaren med oss direkt och nu får alla som gör integrerad BT behålla sin ST-lön. Huruvida det faktiskt var tal om avtalsbrott eller inte kan vi inte veta, då vi inte behövde driva det längre.
Specialistlön efter fem år
Många yngre läkare väljer att arbeta fackligt på fritiden istället för att ta ut facklig tid, för att inte riskera att förlänga utbildningstjänsten och halka efter i lön. Sofias ST kommer att förlängas med några månader, dels på grund av föräldraledighet och dels på grund av facklig tid. Hon har tidigare pratat med sina studierektorer och försökt att räkna in facklig tid i ST:n, men kunde bara räkna in enstaka dagar. Efter ett inspirerande samtal med Emelie Hultberg, som påtalade att frågan bör drivas lokalt, försökte Sofia på nytt.
"Till slut fick jag bekräftelse på att jag skulle få specialistlön efter fem år av STn"
– Min lokala läkarförening var positivt inställd till detta och beslutade att stötta mig vid en eventuell förhandling. Jag lyfte frågan med min chef först och skrev ihop ett mail. Jag förklarade hur viktigt det fackliga arbetet har varit för mig och min utveckling. Det tog några veckor, och frågan gick genom fyra chefsled innan beslutet fattades. Till slut fick jag bekräftelse på att jag skulle få specialistlön efter fem år av ST:n.
Sofias målsättning är att problemen med ekonomisk bestraffning under utbildningstjänster ska börja drivas lokalt i fler regioner och hon hoppas på att detta kan inspirera andra lokalfackliga.
– Det är enklare för mig att förhandla eftersom Örebros läkarförening är så SYLF-positiv. Jag vet att alla våra lokalavdelningar inte har den turen. Det är viktigt att man bygger en bra relation med sin lokala läkarförening, men har man en tuff dialog med dem får man mer än gärna höra av sig till oss i centralstyrelsen eller kansliet för att få hjälp vid kontakt med lokalföreningen.