fbpx
Hoppa till innehåll

Att hitta balansen i en krävande vardag

Lokalordförandeord signerat Michaela Runnäs, ordförande SYLF Jämtland.
michalea runnäs ordförande SYLF Jämtland
Ledare

Att vara heltidsanställd, fackligt engagerad och jonglera livet utanför är inte alltid lätt. Det kan vara lätt att känna att man inte räcker till, och sannolikheten för att man inte gör det i den utsträckning man skulle vilja är hög.

Sedan 2020 har jag inte bara varit i regionens klor utan även fackligt engagerad. Oftast är det en gnista som tänds av att man någonstans blivit inspirerad. Varför får man inte den lön man förtjänar? Varför får man inte möjlighet till betald forskningstid? Hur fungerar egentligen flextid och övertid? Och hur ska man hinna med att bemöta alla frågor?

Någonstans förväntas det inte bara att man ska vara heltidsanställd, man ska dessutom arbeta ideellt med sina fackliga åtaganden, gärna forska, men helst på ledig tid, dessutom ska man vara socialt kompetent och umgås med vänner, träna regelbundet och laga god mat från grunden för att bevara hälsan och glöm inte det kreativa intresset man ska underhålla! Och om någon av dessa saker inte hinns med förväntas man säga ifrån! Lite dåligt samvete ska man ha om man inte orkar stå på sig.

"Systemet är helt enkelt riggat"

Under den gångna våren har jag haft otroligt engagerade ledamöter som fått mig att stanna upp för att reflektera – vad förväntas vi egentligen åstadkomma? Systemet är helt enkelt riggat. Det är omöjligt att leva upp till regionens, fackets och inte minst sina egna förväntningar. Hur ska vi hinna tillgodose AT-rekrytering, tilläggstjänster, bevakning av AT/BT/ST, bemöta medlemsärenden, bilda opinion? 

Några ord om facklig tid: att erbjudas facklig tid för att göra våra uppgifter under arbetstid är en fin idé, men det är i utbyte mot något annat. Jag har aldrig upplevt att jag blivit missgynnad över att jag är fackligt engagerad, däremot har jag missat kurstillfällen, fester, operationer, mottagningsbesök, middagar med vänner. Att missa vissa arbetsuppgifter gör man visserligen även som specialist, men vi med utbildningstjänster vill inte slå av på takten. Däremot har mitt fackliga engagemang öppnat dörrar till nya kunskaper och erfarenheter, vilket jag ser som en ovärderlig del av min personliga och professionella utveckling.

Så kanske måste vi göra en halvmesyr, ett bättre ord är kompromiss. Läsa 80 % av alla artiklar vi borde. Bilda opinion i den mån vi kan. Jobba med de flesta frågor och komma i hamn i den rytm det går. Sannolikt gör vi det ganska bra ändå. Njuta av att vara mänsklig och slippa vara felfri. Man behöver inte vara heltidsengagerad för att vara med i facket, det räcker med att vara nyfiken!

Mer från Moderna Läkare

Halmstad toppar AT-rankingen

Tema Region Halland gör det igen. Efter flera år i topp fem kniper Halmstad första­placeringen, medan Varberg, som legat etta tre år i rad, tar andraplatsen. Kontinuitet, gemenskap och god handledning är receptet på framgångssagan.

Representation inom facket bör spegla arbetsplatsen

Fackligt Har du någonsin funderat på hur representationen bland kollegorna ser ut på din arbetsplats i förhållade till i din lokala SYLF-avdelning? Det är en fråga som Danial Maghsoudi Pour har funderat på länge.

Att driva facklig förändring

Fackligt Det är ingen nyhet att unga läkare halkar efter i lön under utbildningstjänster eller på grund av facklig tid. Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF berättar om hur hon förhandlade fram bättre lönevillkor – förändringen började på individnivå.

Skyddsombud - bakjour i vardagen

Fackligt Vikten av att veta vem man ska kontakta och att man faktiskt kan agera när problem uppstår är minst sagt högaktuell. Vi reder ut handlingstrappan för dig.

AT-rapport – fler AT-tjänster och kortare väntetider

Tema Halland tar hem vinsten, men roterar pokalen. Antalet AT-platser ökar och väntetiden vänder svagt nedåt från höga nivåer. Årets AT-rapport berättar fler goda nyheter men fortfarande vill en av fyra läkare i början av karriären lämna läkaryrket – innan arbetslivet …

Årets raket: NU-sjukvården stiger 40 platser

Tema I år har AT-rankningen en ny toppspelare att räkna med. Efter flera år långt ifrån toppen dyker NU-sjukvården upp på sjätte plats. Långvarigt arbete med fokus på utbildning, handledning och trygghet har föregått framgången.