fbpx
Hoppa till innehåll

Att ta chefsroll tidigt i karriären

Hon ska påbörja sitt fjärde år som ST-läkare. För två år sedan tog hon även en roll som AT/BT-chef i Region Örebro län. 36-åriga Lisa Ahlberg Jangentorp har kombinerat chefstjänsten med föräldraledighet, men planerar att kombinera den med sitt kliniska arbete nästa år.
Text: Beatrice Tottie Matousek
Bild: Elin Abelson
Lisa Ahlberg Jangentorp Region Örebro
Reportage

Lisa berättar att hon alltid har haft ett intresse för ledarskap och trivs med sitt arbete. Hon förklarar vad som ingår i hennes arbetsuppgifter. I sin roll ansvarar hon för AT/BT-rekryteringen och följer sedan dem som anställs. Det stora fokuset är att skapa de bästa förutsättningarna för en bra arbets- och lärandemiljö för utbildningsläkarna. 

–Vi har regelbundna träffar där det ges möjligheter att återkoppla och diskutera olika förbättringsförslag. Som AT/BT-chef har jag direktkontakt med studierektorer och chefer i verksamheterna, vilket gör att jag kan ta frågor och synpunkter vidare direkt till dem. 

En bra arbetsmiljö är Lisas hjärtefråga då hon är övertygad om att det är avgörande för medarbetarnas trivsel. Utan en bra arbetsmiljö blir det svårt att behålla personalen, vilket äventyrar såväl patientsäkerhet som vårdkvalitet på både lång och kort sikt. Lisa poängterar även att utbildningen av morgondagens medarbetare bygger på att man har välfungerande arbetsplatser med kapacitet att handleda blivande kollegor.

Att ta en chefsroll kan innebära att man förlänger sin ST-tjänst och det tycker jag är något man bör kompenseras ekonomiskt för

Lisa Ahlberg Jangentorp, ST-läkare inom rehabiliteringsmedicin och AT/BT-chef i Region Örebro län.

–Det blir till sist en fråga om kompetensförsörjning. Man måste få folk att orka och vilja stanna, även i perioder av ekonomisk kris. 

Lisa tycker att det är både roligt och utvecklande att vara chef och hoppas att fler vågar ta steget att bli det. Något hon särskilt uppskattar med rollen är att få följa medarbetarnas utveckling, både professionellt och personligt, samtidigt som hon får driva förändringar.

–Jag vill verkligen rekommendera fler kollegor att ta en chefstjänst. Jag tror tyvärr att många avskräcks från det idag och jag ser flera saker man skulle kunna förbättra. 

Förebilder och kollegialt stöd

Lisa förklarar att hon vill se fler möjligheter att nätverka med andra chefskollegor så att man också kan ta stöd av varandra. Gemensamma utbildningar kan vara ett sätt att åstadkomma detta. Sedan behöver man även kunna skapa ett schema där tiden mellan klinik och chefskap kan fördelas på ett bra sätt.

–Att ta en chefsroll under pågående ST innebär troligt­vis att tidpunkten för specialistbevis senare­läggs. Att ta hänsyn till detta när man planerar hur löneutvecklingen ska se ut är en annan viktig fråga. 

Lisa är engagerad i dessa frågor. Hon påpekar att för att ledarskap ska kännas som ett naturligt karriärsteg för någon som är intresserad, borde man ta upp det mer redan under läkarprogrammet, men också under senare delar av utbildningen. 

–Ett exempel är ledarskaps-ST som belyser vikten av chefskapet i vår yrkeskår. Förhoppningsvis kommer det att skapa fler förebilder och inspirera fler att våga ta klivet och bli ledare.

Viktigt med struktur

På frågan om hur hon ser på att kombinera chefsrollen med kliniskt arbete nästa år tror hon att det kommer att gå bra så länge planeringen är genom­tänkt.

–Det bästa är nog om man kan skapa struktur och regelbundenhet i de olika uppdragen så att man till exempel har fasta dagar i veckan då man jobbar med chefsuppdraget respektive kliniskt. Det kommer kräva en del planering att kombinera det med mina randningar, men med rätt struktur tror jag att det kommer gå bra. 

Mer från Moderna Läkare

Vårt yrke kräver rättvisa villkor

Ledare Vägen till att bli läkare är lång, krävande och svår. Hårt investerat arbete, många studietimmar och praktiska erfarenheter för att slutligen bära ansvaret för människors liv och hälsa. Jag säger alltid att läkaryrket inte är ett kall, men att bli …

Kompetensförsörjning inom sjukvården – vilken väg ska vi ta?

Reportage Nationella vårdkompetensrådet lämnade nyligen ett förslag till en nationell plan för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning, enligt regeringens uppdrag. Resultatet blev en kokbok i 25 punkter som rådets ordförande hoppas ska lösa kompetensförsörjningen fullt ut, förutsatt att man följer …

Att våga stå på sig vid löneförhandling

Reportage Moderna Läkare träffar Kaberi Mitra för att diskutera löneförhandling i praktiken och till slut besvara den eviga frågan: hur löneförhandlar man och vad kan SYLF bistå med?

Kartläggning av utbildningstjänster i Norden

Fackligt Flaskhalsarna i den svenska utbildningskedjan till färdig specialistläkare har fått fler att undersöka möjligheter utomlands. Moderna Läkare tittar närmare på att legitimera och specialisera sig i våra nordiska grannländer.

SYLF Göteborg kämpar i motvind

Fackligt Dåliga löner, regelverk som nonchaleras, HR-anställda som glider undan. SYLF Göteborg har ett smörgåsbord av utmaningar att kämpa med, men vägrar tappa gnistan – och blir gärna fler.