Kaberi arbetar idag i Skåne som vikarierande legitimerad läkare inom psykiatrin och sedan hon tog examen har hon funderat kring underläkarnas arbetsvillkor.
– AT utgör en känd flaskhals och följaktligen hamnar underläkaren i en tydlig beroendeställning där handlingsutrymmet till förhandling utplånas. Under AT:n noterade jag betydande arbetsmiljöproblem där man som underläkargrupp hade svårt att göra sin röst hörd.
Kaberi upplevde, likt många andra kollegor, att individen kompenserade för ett dysfunktionellt system, med bl.a. extrema jourscheman som följd, där underläkaren därtill inte tog ut sin obetalda lunchrast eller gick hem i tid.
– Efter ett pass på akuten med skral bemanning, tungt flöde och akuta larm utan debriefing gick underläkaren hem med ångest och känslor av otillräcklighet. Samtidigt var det lätt att känna sig som en utbytbar kugge i ett produktionsmaskineri, istället för en tänkande och kännande människa med agens.
När Kaberi tog examen kom hon ut till en inflationsekonomi, där rapporterna tydligt visade att underläkarlönerna har sänkts och nyblivna underläkare erbjöds lägre lön än sina kollegor för fem år sedan, innan inflationen.
Vi är viktiga, utan nya unga läkare klarar sig inte vården. Vi behöver värnas, och få höra att vi förtjänar att bli värnade.
Kaberi Mitra, legitimerad läkare.
– Jag har så länge jag kan minnas sett mig som idealist snarare än materialist, men likväl blev lönefrågan efter legitimationen viktig. Delvis som en agensstärkande akt, delvis som en facklig fråga för att motverka lönedumpningen för mina kollegor. Vi är viktiga, utan nya unga läkare klarar sig inte vården. Vi behöver värnas, och få höra att vi förtjänar att bli värnade.
Acceptera inte det första erbjudandet
Efter erhållen legitimation 2023 har Kaberi sökt två tjänster. Det första var ett sexmånaders vikariat som legitimerad underläkare på Psykosenheten i Malmö och efter den anställningen ett vikariat inom psykiatrisk slutenvård i Halmstad. Båda under ST-liknande former, med goda möjligheter till ST efter avslutat vikariat, dock var löneanspråken låga.
– Malmö erbjöd mig initialt 43 000 kr. Halmstad erbjöd mig 51 000 kr. Jag tog kontakt med medlemsrådgivningen som föreslog att jag skulle ta kontakt med lokala SYLF:are. Där var Julia Borg ett starkt stöd, då hon kunde komma med handfasta råd och viss insyn i apparaten.
Kaberi gjorde det som allmänt rekommenderas: begärde ut lönelistor och krävde medianlönen för ST-läkare med påslag för kommande års lönerevision, hon blev givetvis avvisad initialt, men fick något konkret att utgå ifrån i den fortsatta löneförhandlingen.
– Jag kunde även diskutera med SYLF huruvida det stämde att det är en central HR-förvaltning som sätter lönen och hur man egentligen ska bemöta ett sådant påstående.
När Kaberi sökte sin tjänst i Skåne direkt efter legitimation hade hon hört av sig till flera orter, där de gav ett bud på 43 000 kr som en absolut grundlön inom psykiatriförvaltningen i Region Skåne, enligt lönelistorna hade andra sjukhusspecialiteter med mindre brist än psykiatrin högre ingångslöner för vikariat efter legitimation.
– Till slut stod jag mellan Malmö och Lund där Malmö tydligt sa att den centrala HR-förvaltningen hade sagt sitt. Jag skrev till båda att jag inte tänkte medverka till en kollektiv lönesänkning och dessutom ansåg jag att mina meriter inom psykiatrin borde värdesättas.
Jag tog kontakt med medlemsrådgivningen som föreslog att jag skulle ta kontakt med lokala SYLF:are
Kaberi Mitra, legitimerad läkare.
Kaberis tydliga ställning ledde till att Lund erbjöd 46 000 kr vilket hon förmedlade till kliniken i Malmö, hon fick därefter ett snabbt svar från HR att det gick bra. Till slut tackade Kaberi ja till Malmö för denna lön då en specifik klinik lockade. Därefter var det dags för Kaberi att söka nästa tjänst, denna gång i Halmstad, som enligt många ska ha en välfungerande klinik. Via Julia Borg fick hon kontakt med en vänlig lokal SYLF:are i Halmstad för att få stöd i den nya löneförhandlingen.
– Chefen, som i båda fallen var mycket vänlig, sa även här att han var låst uppifrån. Efter att ha fått lokal statistik från föregående års legitimerade vikarierande underläkare och med mina meriter fick jag upp lönen till 52 000 kr, vilket faktiskt var högre än föregående års lönesättning.
Kaberis bästa tips inför löneförhandling
Kaberi erfarenhet av löneförhandling har även spridit sig till hennes sambo, som hon har uppmanat till att löneförhandla, lönen gick upp med 2 000 kr. Kaberi påbörjar sin tjänst som legitimerad läkare i Halmstad i slutet av 2024, och hon ser fram emot nya löneförhandlingar. Så vilka är hennes tips till andra kollegor när de löneförhandlar?
– Klyschorna som blir sanna; stå på dig, var medveten om dina egna meriter och var inte rädd för att vara lite jobbig. Utgå från lönelistorna och gå inte på att du som ny ST-läkare ska ha lägre lön än den erfarna.
– Hitta formella påtryckningspunkter genom kontakt med lokala SYLF:are. Ta kontakt med någon som söker samma tjänst och prata ihop er. Att inte ställa till med besvär gynnar vår underdimensionerade vårdapparat.