fbpx
Hoppa till innehåll

Kansliet stänger kl. 12.00 på Skärtorsdagen den 17 april. Vi öppnar igen som vanligt tisdagen den 22 april. Vi önskar er en riktigt glad påsk!

Avtalsrörelsen 2025

Ordförandeord av Robert Holmqvist
Foto: Emilia Dalen
Ordförande Robert Holmqvist hösten 2024
Ledare

Det har inte ens gått ett år sedan det gällande kollektivavtalet skrevs under, men avtalsrörelsen är redan i full gång igen. Det hör inte till vanligheten att Läkarförbundet förhandlar fram ett nytt avtal redan efter ett år. I år är avtalsrörelsen i Sverige dessutom ovanligt omfattande. Det är så mycket som drygt 500 avtal som ska omförhandlas och mer än 3,4 miljoner anställda i Sverige berörs. Så stor har avtalsrörelsen inte varit sedan 2007.

Som ni säkert har hört styrs löneökningarna av det så kallade ”märket”. Det sätts i förhandlingarna mellan arbetsgivarna och fackförbunden inom den konkurrensutsatta industrin. Så har det varit sedan 1997. Tanken är att den exportberoende industrin ska kunna behålla sina andelar på den internationella marknaden utan att behöva ta till besparingar. Anledningen till att man införde denna ordning på 90-talet var att löneökningar och inflation drev på varandra. Med ökad inflation finns det risk att de exportberoende företagen tappar marknadsandelar. Det var för att undvika denna spiral som ordningen med märket infördes. Är detta det bästa sättet? Det kan man verkligen diskutera. Sedan märket infördes har real­lönerna ökat nästan varje år. Det gör det dock svårt att få till särskilda lönesatsningar utöver märket, vilket är ett problem. Vad skulle man ha för ordning annars? Det är tyvärr en fråga jag inte har svar på.

I årets avtalsrörelse har Läkarförbundet yrkat på en särskild lönesatsning för läkare innan specialist­bevis och att detta ska vara utöver märket. Med tanke på det jag skrev tidigare kommer det att vara svårt att lyckas med att få till det, men det är väldigt viktigt för framtiden för svensk sjukvård. Vi vet att läkare innan specialistbevis inte har hängt med lönemässigt. Vi har tappat mot specialistläkarna men ännu mer jämfört med övrig vårdpersonal. De senaste tio åren har läkare innan specialist­bevis haft en 20-30 % sämre löneutveckling än resten av samhället. Så kan det inte fortsätta. Det är vi som står i frontlinjen i svensk sjukvård och tar ett stort ansvar för patienterna. För att läkar­yrket inte ska tappa i dragningskraft kan inte denna sänkning jämfört med övriga samhället fortsätta. Att vi underläkare har tappat, och fortsätter tappa, lönemässigt är inte acceptabelt och för oss i SYLF är det väldigt viktigt att vi i årets avtalsrörelse får till en särskild lönesatsning på våra medlemmar.

De senaste tio åren har läkare innan specialistbevis haft en 20–30 % sämre löneutveckling än resten av samhället. Så kan det inte fortsätta

Robert Holmqvist, ordförande SYLF.

Vi kan inte heller acceptera att lönerna vid nyanställning inte hänger med den övriga löneökningen. Det är en viktig orsak till det lönetapp som har drabbat läkarna innan specialistbevis under det senaste decenniet. För att försöka komma till rätta med detta yrkar förbundet på att man årligen ska följa upp lönesättningen vid nyanställning för läkare innan specialistbevis.

I avtalsrörelsen har förbundet ett ganska tydligt under­läkarfokus med flera yrkanden som kan förbättra för våra medlemmar. Vi får verkligen hoppas, för våra medlemmar och för svensk sjukvårds framtid, att avtalet som sluts i slutändan också har ett under­läkarfokus. 

Mer från Moderna Läkare

Ledarskaps-ST: för fler läkare som chefer

Fackligt Andelen chefer i vården som även är läkare har minskat under en lång rad år, och läkarförbundet har som mål att de ska bli fler. Ledarskaps-ST – en chefs- och ledarskapsutbildning inom ramen för ST – har setts som en väg framåt …

En chefs resa: Från ortoped till Försvarsmakten och IVO

Reportage SYLF har som mål att uppmana fler läkare till att bli chefer samt att ta alternativa karriärvägar, oavsett vilket steg i karriären man befinner sig på. Pierre Campenfeldt har lång erfarenhet av chefskap, och arbetar just nu som tillsynschefsläkare på …

24 AT-orter belönas med Schysst Rekrytering!

Fackligt Det är inte schysst att behöva vänta på AT. Den genomsnittliga väntetiden till en AT-tjänst är enligt AT-rapporten cirka ett år. Kanske är det du som får en av årets cirka 1700 AT-tjänster, men du är inte ensam om du …

Managementkonsult: ett framtida läkaryrke?

Reportage Alternativa karriärvägar blir allt populärare i ett sjukvårdsystem där underläkare inte kan påverka sin vardag, en av fyra AT-läkare överväger att byta yrke, men för Per Kåks var valet att bli managementkonsult inte motiverat av flykt från den kliniska vardagen.

Läkaryrket är som en omvänd tratt

När man börjar studera kan man föreställa sig valet av utbildning som en tratt. Man väljer ett ämne som sedan smalnas av ju längre man läser vidare. Trattens öppning blir mindre och mindre och i takt med det ens valmöjligheter …

Vårt yrke kräver rättvisa villkor

Ledare Vägen till att bli läkare är lång, krävande och svår. Hårt investerat arbete, många studietimmar och praktiska erfarenheter för att slutligen bära ansvaret för människors liv och hälsa. Jag säger alltid att läkaryrket inte är ett kall, men att bli …