fbpx
Hoppa till innehåll

Bli rank-king på AT-ranking

Krönika av Elvira Gullberg, underläkare
Text: Elvira Gullberg
Foto: David Möller
Elvira Gullberg ser ut som om hon funderar
Krönika

Återigen utses “The king of rank. Vem som blir den (inte) så kallade ”AT-rank-kingen” avgörs av resultatet från den enkät som efter några påminnelser fylls i av AT-läkare med jämna mellanrum. I enkäten får man betygsätta varje klinikplacering med en siffra mellan ett och sex där sex är bäst. Vulgärt och tydligt. 

Men hur ska vi kunna betygsätta våra AT-placeringar? Majoriteten av alla AT-läkare gör sin AT på en enda ort, så med undantag för tidigare mer eller mindre frivilliga vikariat har man faktiskt ingenting att jämföra med. Det är som att smaka sin första bit ost och ge den en etta i betyg för att den luktar fis. Tänk om alla andra ostar också luktar fis utan att man vet om det? Samma sak gäller alla AT-orter. Hur kan man veta att osten inte luktar fis i typ Trelleborg också?*

"Sprang du runt och visade AT-framfötterna eller vilade du både fram - och bakfötterna?"

Efter detta odödliga odörargument kanske du nu undrar hur man faktiskt ska kunna betygsätta sina olika klinikplaceringar. Som bekant är alla sätt dåliga utom de bra, och jag tänkte generöst dela med mig av några olika metoder du kan använda.

1. Inlärning & feedback Räkna ihop hur många gånger under placeringen du bett om feedback och fått ett mer konstruktivt svar än ”Nä, jag vet inte vad jag ska säga. Jag tycker att det funkar bra”. 

2. Fika & feeding Räkna ihop det genomsnittliga antalet gånger per månad du blev bjuden på mat eller fika (observera att kaffe räknas, eftersom det inom vården måste ses som någon form av existens­minimum). 

3. One cryteria only Betygsätt varje placering genom att ta det högsta betyget och subtrahera med antal gånger du gråtit på toaletten under res­pektive klinikplacering. På så sätt skulle till exempel jag ge en femma till vårdcentralen och en tvåa till akuten. (Observera att denna metod är individberoende och därför något opålitlig, jag som back in the days troligen skulle ha fått diagnosen ”nervklen” skulle troligen ge många placeringar underbetyg under vissa väl valda delar av menstruationscykeln).

4. Ansvar på tal Bar du avdelningen eller var du bara på avdelningen? Sprang du runt och visade AT-framfötterna eller vilade du både fram- och bakfötterna? Här tar du antalet gånger du ringde din överläkare, minus antalet gånger du blev uppringd av avdelningssköterskan så har du ditt betyg.

5. Du märk-tesen Det märktes att du var där. Räkna ihop hur många under placeringen som kunde ditt namn utan att titta på din namnskylt. Patienter räknas absolut inte. 

För ett ännu rättvisare resultat kan du använda alla metoder och räkna ut genomsnittet, förutom under psykiatriplaceringen. Där det är bättre att använda medianen eftersom den höga fikafrekvensen tenderar att skapa något av en outlier. 

Lycka till med din nästa AT-enkät! 

*Nu är det ju så att det ofta luktar fis i just Trelleborg, en det är för resonemanget ovidkommande.

Mer från Moderna Läkare

Halmstad toppar AT-rankingen

Tema Region Halland gör det igen. Efter flera år i topp fem kniper Halmstad första­placeringen, medan Varberg, som legat etta tre år i rad, tar andraplatsen. Kontinuitet, gemenskap och god handledning är receptet på framgångssagan.

Representation inom facket bör spegla arbetsplatsen

Fackligt Har du någonsin funderat på hur representationen bland kollegorna ser ut på din arbetsplats i förhållade till i din lokala SYLF-avdelning? Det är en fråga som Danial Maghsoudi Pour har funderat på länge.

Att driva facklig förändring

Fackligt Det är ingen nyhet att unga läkare halkar efter i lön under utbildningstjänster eller på grund av facklig tid. Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF berättar om hur hon förhandlade fram bättre lönevillkor – förändringen började på individnivå.

Skyddsombud - bakjour i vardagen

Fackligt Vikten av att veta vem man ska kontakta och att man faktiskt kan agera när problem uppstår är minst sagt högaktuell. Vi reder ut handlingstrappan för dig.

AT-rapport – fler AT-tjänster och kortare väntetider

Tema Halland tar hem vinsten, men roterar pokalen. Antalet AT-platser ökar och väntetiden vänder svagt nedåt från höga nivåer. Årets AT-rapport berättar fler goda nyheter men fortfarande vill en av fyra läkare i början av karriären lämna läkaryrket – innan arbetslivet …

Årets raket: NU-sjukvården stiger 40 platser

Tema I år har AT-rankningen en ny toppspelare att räkna med. Efter flera år långt ifrån toppen dyker NU-sjukvården upp på sjätte plats. Långvarigt arbete med fokus på utbildning, handledning och trygghet har föregått framgången.