fbpx
Hoppa till innehåll

Bli rank-king på AT-ranking

Krönika av Elvira Gullberg, underläkare
Text: Elvira Gullberg
Foto: David Möller
Elvira Gullberg ser ut som om hon funderar
Krönika

Återigen utses “The king of rank. Vem som blir den (inte) så kallade ”AT-rank-kingen” avgörs av resultatet från den enkät som efter några påminnelser fylls i av AT-läkare med jämna mellanrum. I enkäten får man betygsätta varje klinikplacering med en siffra mellan ett och sex där sex är bäst. Vulgärt och tydligt. 

Men hur ska vi kunna betygsätta våra AT-placeringar? Majoriteten av alla AT-läkare gör sin AT på en enda ort, så med undantag för tidigare mer eller mindre frivilliga vikariat har man faktiskt ingenting att jämföra med. Det är som att smaka sin första bit ost och ge den en etta i betyg för att den luktar fis. Tänk om alla andra ostar också luktar fis utan att man vet om det? Samma sak gäller alla AT-orter. Hur kan man veta att osten inte luktar fis i typ Trelleborg också?*

"Sprang du runt och visade AT-framfötterna eller vilade du både fram - och bakfötterna?"

Efter detta odödliga odörargument kanske du nu undrar hur man faktiskt ska kunna betygsätta sina olika klinikplaceringar. Som bekant är alla sätt dåliga utom de bra, och jag tänkte generöst dela med mig av några olika metoder du kan använda.

1. Inlärning & feedback Räkna ihop hur många gånger under placeringen du bett om feedback och fått ett mer konstruktivt svar än ”Nä, jag vet inte vad jag ska säga. Jag tycker att det funkar bra”. 

2. Fika & feeding Räkna ihop det genomsnittliga antalet gånger per månad du blev bjuden på mat eller fika (observera att kaffe räknas, eftersom det inom vården måste ses som någon form av existens­minimum). 

3. One cryteria only Betygsätt varje placering genom att ta det högsta betyget och subtrahera med antal gånger du gråtit på toaletten under res­pektive klinikplacering. På så sätt skulle till exempel jag ge en femma till vårdcentralen och en tvåa till akuten. (Observera att denna metod är individberoende och därför något opålitlig, jag som back in the days troligen skulle ha fått diagnosen ”nervklen” skulle troligen ge många placeringar underbetyg under vissa väl valda delar av menstruationscykeln).

4. Ansvar på tal Bar du avdelningen eller var du bara på avdelningen? Sprang du runt och visade AT-framfötterna eller vilade du både fram- och bakfötterna? Här tar du antalet gånger du ringde din överläkare, minus antalet gånger du blev uppringd av avdelningssköterskan så har du ditt betyg.

5. Du märk-tesen Det märktes att du var där. Räkna ihop hur många under placeringen som kunde ditt namn utan att titta på din namnskylt. Patienter räknas absolut inte. 

För ett ännu rättvisare resultat kan du använda alla metoder och räkna ut genomsnittet, förutom under psykiatriplaceringen. Där det är bättre att använda medianen eftersom den höga fikafrekvensen tenderar att skapa något av en outlier. 

Lycka till med din nästa AT-enkät! 

*Nu är det ju så att det ofta luktar fis i just Trelleborg, en det är för resonemanget ovidkommande.

Mer från Moderna Läkare

Ledarskaps-ST: för fler läkare som chefer

Fackligt Andelen chefer i vården som även är läkare har minskat under en lång rad år, och läkarförbundet har som mål att de ska bli fler. Ledarskaps-ST – en chefs- och ledarskapsutbildning inom ramen för ST – har setts som en väg framåt …

En chefs resa: Från ortoped till Försvarsmakten och IVO

Reportage SYLF har som mål att uppmana fler läkare till att bli chefer samt att ta alternativa karriärvägar, oavsett vilket steg i karriären man befinner sig på. Pierre Campenfeldt har lång erfarenhet av chefskap, och arbetar just nu som tillsynschefsläkare på …

24 AT-orter belönas med Schysst Rekrytering!

Fackligt Det är inte schysst att behöva vänta på AT. Den genomsnittliga väntetiden till en AT-tjänst är enligt AT-rapporten cirka ett år. Kanske är det du som får en av årets cirka 1700 AT-tjänster, men du är inte ensam om du …

Managementkonsult: ett framtida läkaryrke?

Reportage Alternativa karriärvägar blir allt populärare i ett sjukvårdsystem där underläkare inte kan påverka sin vardag, en av fyra AT-läkare överväger att byta yrke, men för Per Kåks var valet att bli managementkonsult inte motiverat av flykt från den kliniska vardagen.

Läkaryrket är som en omvänd tratt

När man börjar studera kan man föreställa sig valet av utbildning som en tratt. Man väljer ett ämne som sedan smalnas av ju längre man läser vidare. Trattens öppning blir mindre och mindre och i takt med det ens valmöjligheter …