fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Dr Fredrika

Fredrika Fabri är ST-läkare i geriatrik på Stockholms Sjukhem och Moderna Läkares krönikör.
Dr Fredrika
Basfackligt

”Är du orolig?” frågar en släkting, boende i Skåne, när vi hörs över telefon. Han syftar på den pågående coronapandemin och belastningen på sjuk­vården i Stockholm. Jag anar att han också undrar om jag är orolig för den egna hälsan och risken att bli smittad.

”Nej, det känns helt okej”, svarar jag efter en kort stund. ”Inte för att jag aldrig oroar mig för saker”, tillägger jag. Min släkting skrattar. Han vet precis vad det rör sig om.

Jag har under livet plågats av en återkommande oro rörande miljö och klimat. I perioder har jag haft svårt att släppa tankarna på de stigande halterna av koldioxid i atmosfären, på korallblekning, fracking, insektsdöd och avverkning av urskog.

Många gånger har jag känt mig ensam när fikarummets samtal dominerats av planer på långa flygresor eller annan miljöbelastande konsumtion. Det tar emot att kommentera andras privata angelägenheter och den som lyfter klimat­frågan gör så med risk att skapa stel stämning.

Trots att de pågående klimatförändringarna har uppmärksammats av WHO som 2000-talets största hot mot folkhälsan upplever jag att läkarkåren, med få undantag, har varit tyst. Även om ett ständigt arbete skall pågå för en hållbar sjukvård får ofta andra intressen, inte minst ekonomiska sådana, gå före.

Coronapandemin har på mycket kort tid förändrat både arbetet inom vården och människors beteenden på fritiden. Sociala medier kokar av gruppdiskussioner. Medias bevakning är rigorös och man följer utvecklingen från dag till dag. Både på arbetsplatsen och i samhället i stort märks det tydligt att krisen tas på allvar.

Precis som när det gäller klimatkrisen finns nu reell anledning till oro, men denna gång står responsen från samhället i bättre proportion till problematiken. Och i fikarummet talar vi med varandra om problemen, samarbetet och upp­offringarna. Helt utan stel stämning.

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.