fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Du kan förhandla om mer än bara din lön

Signerat lokalavdelningsordförandeMaria Belikova ordförande SYLF Stockholm
Lokalfackligt

Du kan förhandla om mer än bara din lön

Hemma pratar jag och min man, som är ST-läkare i psykiatri, ofta om villkoren för underläkare. Ibland håller vi med varandra och ibland bråkar vi. En dag hade han undervisat läkarstudenter från termin 9 på sin arbetsplats. De hade frågat honom om hur det var att jobba inom hans specialitet – är det mycket stress på arbetsplatsen? Hur är lönen? Kan man arbeta deltid? Det faktum att läkarstudenter som själva inte ens hunnit jobba som läkare ställer dessa frågor är ett tydligt tecken på att vi är farligt nära en smärtgräns, kanske sisådär VAS 8-9. Vi vet dessutom att när man väl börjar jobba funderar var tredje ung läkare på att lämna yrket. Orsakerna är bland annat oflexibla arbetstider, låg lön och för hög arbetsbörda. I den frågan var jag och min man helt eniga.

Vi som tillhör gruppen millennials är bland annat kända för att värdera work-life balance och flexi-bilitet högt och rösta med fötterna när vi inte är nöjda med arbetsgivaren. Med stora pensions-avgångar blir andelen millennials i läkarkåren större och större, och vi SYLF:are utgör faktiskt drygt 25 procent av förbundets alla medlemmar. Underläkarnas löner är en högprioriterad fråga i SYLF, både centralt och lokalt. Ingångslönen för-handlas individuellt och en varm rekommendation är därför att göra jämförelser mellan olika arbets-platser, för att undvika ett läge där du accepterar en ingångslön som du egentligen inte är nöjd med. Lönerevisionen under din anställning förhandlas sedan varje år av läkarföreningen som finns där du arbetar. De sitter på förhandlingsmandatet och för dialog med arbetsgivaren. Vi i de lokala SYLF--avdelningarna har möjlighet att påverka genom att vara med och driva underläkarfrågor i våra lokala läkarföreningar och på det sättet ta plats vid för-handlingsbordet. 

Pandemin har slitit på oss som yrkeskår, men nya arbetssätt öppnar också för nya möjligheter. Många har nu börjat förhandla om att jobba hemifrån. Av förklarliga skäl kan inte majoriteten av läkarna, fram-för allt inte de yngre, göra det i någon större utsträckning. Trots det ska vi inte bara se på när pandemin och digitaliseringen förändrar landskapet runt omkring oss – vi ska istället förhandla! Det finns utrymme att utföra vissa administrativa arbetsuppgifter hemifrån, bara man får tillgång till en dator med VPN. Det är möjligt att förhandla om att restid ska ingå i arbetstiden, men också om att få gå specifika kurser, om att få mer friskvård, längre semester, mer administrationstid, kontinuerligt ut-tag av jourkomp, studietid, forskningstid, ja, listan kan göras lång. Det viktiga är att flera av de orsaker som får oss att fundera över att byta yrke är sådana vi faktiskt kan påverka. Flexibilitet ifråga om våra arbetsvillkor är viktigt för oss som kollektiv, vi är alla olika och har olika prioriteringar och behov. Det understryker även vikten av de individuella förhandlingarna.

Vi i SYLF måste se till att framtidens förhandlingar gynnar de unga läkarna och att lönerna ökar i snabbare takt. I de individuella löneförhandlingarna måste vi stödja våra medlemmar och framför allt utnyttja det faktum att framtidens förhandlingar handlar om så många fler villkor än bara lönen! •

Maria Belikova, ordförande SYLF Stockholm.
Foto:Ulf Sirborn.
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.