fbpx
Hoppa till innehåll

Kansliet stänger kl. 12.00 på Skärtorsdagen den 17 april. Vi öppnar igen som vanligt tisdagen den 22 april. Vi önskar er en riktigt glad påsk!

Dubbla karriärvägar – vettigt eller bara svettigt?

Krönika av Elvira Gullberg, ST-läkare
Elvira Gullberg Foto: DavidMöller
Krönika

Jag valde aldrig en karriärväg. Jag valde två. Två vägar som jag bredbent vandrar på, med en fot på varje. Vägarna löper tyvärr inte alltid parallellt, och ibland när tillvaron går bananas tvingas jag ner i en ofrivillig split. Men vem gillar inte banana split?*

Jag kombinerar min ST i allmänmedicin med att jobba som komiker, musiker och manusförfattare. Eftersom jag är tokig i offentlig sektor har jag under hösten bland annat ”randat mig” på SVT, där jag också var med i ett så kallat roastbattle där jag och en komikerkollega skulle förolämpa varandra på skoj. Jag gick ut hårt med att kalla honom jätteful varpå han kontrade med att skylla hela vårdkrisen på mig, med motiveringen att jag håller på med kultur och alltså inte lägger all min energi på läkaryrket.

Man kanske kan tro att det är stor skillnad på att vara läkare och komiker, men det är i princip samma sak

Man kanske kan tro att det är stor skillnad på att vara läkare och komiker, men det är i princip samma sak. Det är kultur eller bakteriekultur, skattepengar och skrattepengar, folk med smärtor på grund av dålig underhållning eller undermålig hållning, manus eller anus. Och mest handlar båda yrken om att försöka förstå publikens eller patientens behov, och att anpassa sin kommunikation efter det.

Det finns ett tydligt problem med att engagera sig i en icke-medicinsk bransch. Man tvingas nämligen umgås med folk utan läkarutbildning. Det har visat sig att mina vänner i kulturbranschen nästan inte kan något alls om kroppen, varken om min eller sin egen. Jag har fått frågor som ”vad har vegetarianer för blodgrupp?”, ”finns det någon body lotion utan fett? Jag bantar…” och ”var går gränsen mellan en finne och ett bråck?”. Som ni förstår är detta en ändlös kurs i medicinskt lekmannaspråk. Den största anpassningen sker dock i lunchrummet. Tydligen tycker inte kulturarbetare att man behöver upplysa dem om att deras svampsås har en perfekt Bristol 6-konsistens.

Visst kan man välja flera karriärvägar. Men man får leva med att stå för både vårdkrisen och den dåliga stämningen i lunchrummet. Båda kan du lösa tillfälligt genom att bjuda på något gott. Typ banana split.* 

*Svaret på denna fråga är: alla över 13 år
*Eller något som vuxna faktiskt gillar.

Mer från Moderna Läkare

Ledarskaps-ST: för fler läkare som chefer

Fackligt Andelen chefer i vården som även är läkare har minskat under en lång rad år, och läkarförbundet har som mål att de ska bli fler. Ledarskaps-ST – en chefs- och ledarskapsutbildning inom ramen för ST – har setts som en väg framåt …

En chefs resa: Från ortoped till Försvarsmakten och IVO

Reportage SYLF har som mål att uppmana fler läkare till att bli chefer samt att ta alternativa karriärvägar, oavsett vilket steg i karriären man befinner sig på. Pierre Campenfeldt har lång erfarenhet av chefskap, och arbetar just nu som tillsynschefsläkare på …

24 AT-orter belönas med Schysst Rekrytering!

Fackligt Det är inte schysst att behöva vänta på AT. Den genomsnittliga väntetiden till en AT-tjänst är enligt AT-rapporten cirka ett år. Kanske är det du som får en av årets cirka 1700 AT-tjänster, men du är inte ensam om du …

Managementkonsult: ett framtida läkaryrke?

Reportage Alternativa karriärvägar blir allt populärare i ett sjukvårdsystem där underläkare inte kan påverka sin vardag, en av fyra AT-läkare överväger att byta yrke, men för Per Kåks var valet att bli managementkonsult inte motiverat av flykt från den kliniska vardagen.

Läkaryrket är som en omvänd tratt

När man börjar studera kan man föreställa sig valet av utbildning som en tratt. Man väljer ett ämne som sedan smalnas av ju längre man läser vidare. Trattens öppning blir mindre och mindre och i takt med det ens valmöjligheter …

Vårt yrke kräver rättvisa villkor

Ledare Vägen till att bli läkare är lång, krävande och svår. Hårt investerat arbete, många studietimmar och praktiska erfarenheter för att slutligen bära ansvaret för människors liv och hälsa. Jag säger alltid att läkaryrket inte är ett kall, men att bli …