fbpx
Hoppa till innehåll

En stark röst för underläkarkåren

SYLF:s avgående styrelse genom Camilla Ringström Lindh
SYLF:s styrelse i november 2021
SYLF:s styrelse i november 2021. Foto: Jenny Jellerbo
Ledare

De senaste åren har det rört på sig rejält i frågan om bristen på AT-platser. Regeringen och SKR tecknade för drygt ett år sedan ett avtal om att antalet AT-platser skulle öka. Det var helt unikt och vi i SYLF jublade. Regeringar, av olika politisk färg, hade under alla år konsekvent hänskjutit frågan till regionerna, men nu lät det plötsligt annorlunda. Äntligen skulle det kanske hända något! Besvikelsen var dock stor hos oss när regionerna, ett halvår senare, redovisade hur de hade tänkt öka AT-platserna och de kunde själva konstatera att de inte skulle lyckas nå upp till sin egen målsättning.

Det här hade aldrig gått utan den mobilisering som skett i underläkarkåren

Kort därefter kom däremot ett efterlängtat besked från Socialstyrelsen: de förtydligade vilka verksamheter som AT-läkare kan arbeta i för att uppnå målbeskrivningen för AT. Det här var något som SYLF hade efterfrågat länge. Förhoppningsvis kan det medföra att fler AT-läkare kan utbildas samtidigt och väntetiden till AT minskar. I frågan om hand­ledare har Socialstyrelsen också kommit med nya riktlinjer, då ST-läkare numera får vara hand­ledare till AT- respektive BT-läkare. Vidare har Socialstyrelsen i sin senaste version av föreskrift för allmänna råd om särskilt förordnande att utöva läkaryrket, stärkt kraven på att underläkare innan legitimation ska få stöd och handledning. För någon månad sedan kom nästa drömbesked från regeringen – de avsatte hela 375 miljoner kronor, enbart till AT-platser. Den här gången gjordes det utan att teckna avtal med SKR. AT-platsfrågan var nu en nationell fråga som regeringen ansåg så viktig att de ville öronmärka pengar till den. Vi trodde knappt att det var sant!

Men hur kommer det sig att en fråga som bristen på AT-platser, som varit ett problem i decennier, helt plötsligt seglade upp på den högsta politiska agendan? Vi är övertygade om att SYLF:s strategiska och intensiva påverkansarbete de senaste åren har spelat en stor roll. Det här hade aldrig gått utan den mobilisering som skett i underläkarkåren de senaste åren, eller utan alla de unga läkare som varje dag engagerar sig i SYLF. AT-platsfrågan prioriteras nu på nationell nivå men det är nu upp till regionerna att se till att det också händer något lokalt ute på sjukhusen och vårdcentralerna. Här spelar du som medlem en viktig roll och har stor möjlighet att påverka. Engagera dig i din lokala SYLF-­avdelning, skriv till dina regionpolitiker och fråga hur de tänker öka antalet AT-platser i regionen, fråga sjukhusdirektörer hur planen ser ut för sjukhusets kompetensförsörjning de närmaste åren.

Vår nästa stora utmaning är BT. Redan från start­en i juli 2021 erbjöds enbart 150 platser, trots att SLF och SKR var eniga om att det krävs 700 – 800 platser per år från start, för att säkra en god kompetensförsörjning av specialistläkare. Om inget görs nu riskerar utlandsutbildade kollegor att få en sämre introduktion till svensk sjukvård och bristen på specialistläkare ökar. För patienterna blir väntetiderna för vård längre och kontinuiteten med behandlande läkare sämre.

SYLF har visat att vårt arbete och vår påverkan leder till förändring och bättre villkor för underläkare. Låt oss fortsätta på detta sätt med de utmaningar vi står inför nu och de som väntar längre fram! •

Mer från Moderna Läkare

Jag kan inte sitta stilla när jag stöter på orättvisor

Tema Ideellt arbete gör en inte rik på pengar, men kan göra en rik på erfarenheter. Gunilla Kleiverda har kombinerat kliniskt arbete med frivilligt engagemang i hjälporganisa­tionen Women on waves – vilket hon tror har gjort henne till en bättre läkare.

Anmäld till IVO!

Basfackligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utövar tillsyn av hälso- och sjukvården och dess personal. Läkare kan bli anmälda av bland annat patienter och närstående som känner sig felaktigt bemötta i vården.

Lär känna styrelsen!

Tema Under fullmäktigemötet i april valde SYLF en ny styrelse. Vilka är de och vad vill de vara med att påverka under det kommande året? Vi tar oss en närmare titt!

Kommunikation skapar trygghet för barn och föräldrar

Reportage Hur kan primärvården stödja barn som har en sjuk förälder? Den frågeställningen är utgångspunkten för Charlotte Oja, specialist i allmänmedicin och forskare vid Karolinska institutet och Nationellt kompetenscentrum anhöriga, som föreläser för AT- och ST-läkare i landet .

Unga läkares arbetsvillkor huvudfokus i högaktuell roman

Reportage I romanen “Välj mig” följer läsaren AT-läkaren Mathildes start på karriären. Moderna Läkare möter författaren bakom boken, Sofia Rönnow Pessah, som chockades av underläkares dåliga arbetsvillkor under tiden då hon arbetade med boken.

Ordförandeord #1 2022

Fackligt Bästa kollegor! De här blir de sista raderna för mig i denna kolumn. Vid SYLF:s fullmäktigemöte, den 9 april, kommer jag att avgå som ordförande. När jag tillträdde år 2019 var jag helt ny i styrelsen. Det var såklart svårt, …

Vad står egentligen i kollektivavtalet?

Basfackligt Sommaren närmar sig och för många innebär det att man får ta de första stegen in i arbetslivet som läkare. Vad ska man tänka på innan man skriver på ett kontrakt och hur fungerar det med våra arbetstider?

Uppskattad checklista för underläkare

Lokalfackligt SYLF Skaraborg har under flera år fokuserat på att förbättra villkor och arbetsmiljö för de underläkare som vikarierar före AT. I fjol utvecklades en checklista för nyanställda som snabbt fått spridning runt om i landet.