fbpx
Hoppa till innehåll

En taktisk reträtt

Ordförandeord av Robert Holmqvist
Text: Robert Holmqvist, ordförande SYLF
Foto: Gabriel Liljevall
Ordförande Robert Holmqvist 2023
Ledare

Kollektivavtalsförhandlingarna är nu avklarade för denna gång. Tyvärr nådde vi inte det resultat vi hade hoppats på. Inför förhandlingarna hade vi gjort ett gediget arbete och lyft fram underläkarnas frågor. Förbundets yrkanden hade till stor del underläkarfokus, till exempel extra lönesatsningar för läkare tidigt i karriären.

Resultatet blev dock magert och inget vi ska vara nöjda med. Vi fick igenom ett förtydligande i kollektiv­avtalet om vad som gäller vid bortskrivning av övertidsersättning och Läkarförbundet ska till­sam­mans med SKR analysera underläkarnas löne­utveckling. 

Varför blev det ingen strejk?

Löneökningstakten på den svenska arbetsmarknaden sätts i förhandlingen mellan facken och arbetsgivarna i den konkurrensutsatta industrin, det så kallade industrimärket och årets avtal slut­ade i att läkarna får garanterade löneökningar mot­svarande märket även i år.

Ska vi vara nöjda med att vi fick märket?  Det kan tyckas självklart att vi skulle få samma löneöknings­takt som arbetstagarna i industrin, men så är det inte. Vanligtvis behöver fackförbundet gå med på någon form av försämring för arbetstagarna i kollektivavtalet i jakten på märket. Det slapp vi i år. 

Det blev som sagt ingen extra lönesatsning på läkare tidigt i karriären. Att frågan var uppe under förhandlingen har dock lett till att SKR har fått upp ögonen för att lönesättningen vid nyanställning av våra medlemmar inte fungerar som det är tänkt. Lönen ska enligt avtal vara individuell och differentierad och så vet vi att det inte är. Ofta får våra medlemmar inte genomföra någon regelrätt löneförhandling. I stället får man ett lönebud som man får ta eller inte. Resultatet av avtalsförhand­lingen blev att vi gemensamt med arbetsgivaren kommer att titta på frågan. Fram till i november kommer det att ske en översyn av löneavtalet som ska fokusera på lönesättning vid nyanställning av läkare innan specialistbevis. Det kommer att utgöra ett bra underlag inför nästa års avtalsrörelse.

Varför blev det ingen strejk, då? Frågan är definitivt berättigad, speciellt när både Kommunal och Vård­förbundet varslat om stridsåtgärder. Vi gjorde bedömningen att vi inte skulle komma någonvart med stridsåtgärder denna gång, särskilt inte när det gäller ett avtal som löper på ett år och som vi får möjlighet att omförhandla så snart. Om det är rätt eller fel är svårt att svara på. En stor orsak till att Vårdförbundet och Kommunal varslade om stridsåtgärder var en försämring gällande dygns­vila som arbetsgivaren ville ha in. Denna försämring fick vi bort redan under förhandlingen.

Vad händer nu? Vi påbörjar arbetet inför nästa avtalsförhandling redan nu. Aven i nästa avtals­rörelse måste fokus ligga på underläkarna. Det måste till förbättringar för våra medlemmar vid nästa förhandling!

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.