fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Ett år med BT

Bastjänstgöringen (BT) är i full gång och skall genomföras under minst sex månader till cirka ett år. Precis som med allt nytt finns många frågetecken. Bastjänst­göringens utformning ser olika ut i våra regioner.
Text: Anna Söderberg
Foto: Jenny Maurits
Maya Alaghi
Maya Alaghi, BT-läkare på SUS i Lund.
Reportage

Jag ringer från ett soligt Sommarstockholm till Maya Alaghi i Skåne. Maya jobbar sedan i höstas som BT-läkare på SUS i Lund. I region Skåne utförs BT, likt AT, under en egen anställningsform men möjlighet finns att integrera den i en ST. Maya såg en chans att skaffa sig mer erfarenhet och att få testa på olika områden under ett års tid som BT-läkare.

Maya vikarierade i ett och ett halvt år innan hon påbörjade sin bastjänstgöring, på en vårdcentral och på ortoped- och medicinklinikerna. I Mayas BT-grupp finns tolv läkare varav alla utom en har studerat utomlands. Alla med olika bakgrunder och erfarenheter. I Skåne är grundupplägget att BT utförs under ett år och omfattar tre månader akutsjukvård, tre månader psykiatri och sex mån-ader primärvård. Hon kommer att kunna tillgodogöra sig BT-placeringarna i sin framtida ST.

”Vi har handledning och utbildning. Vi genomför många delmål som matchar ST-delmålen beroende på val av ST. Bland annat försäkringsmedicin och juridik.”

Maya berättar att de har haft möjlighet till löne-förhandling och lönesamtal. SYLF har drivit på för att BT-läkarnas löner ska motsvara lönen för legitimerade läkare i Sverige och jag frågar därför om lönen matchar de legitimerade kollegornas.

Bara under vårt år har det skett en stor utveckling och optimering

”Ja, ungefär. Min BT-grupp kommer från olika regioner i Sverige som ligger olika i lönenivåer. De som har jobbat längre innan har nått en högre lön och har sedan behövt gå ner i lön när de påbörjat BT. Men överlag ligger det på ungefär samma nivå.”

Hon har en positiv erfarenhet av en fristående bastjänstgöring. Hon upplever utvecklande praktisk erfarenhet och stor gemenskap med de andra BT-läkarna.

”Något jag också tycker har varit bra är att jag under min BT har fått mejl från andra BT-studieregioner som har frågat oss nuvarande BT-läkare om råd och synpunkter på vad de kan utveckla och till-föra och hur de ska göra det. Jag tycker också att det är bra att vi har regelbundna avstämningar där vi kan uttrycka våra åsikter. Bara under vårt år har det skett en stor utveckling och optimering.”

Hon upplever också att det är ett bra sätt för utlandsstudenter att komma in i Sveriges kliniska praxis.

“Vi har medarbetarsamtal och APT, ett forum där vi har kunnat uttrycka våra åsikter för vidare utveckling. Vi har också lokala handledare på plats som vi har avstämning med.”

Även om jag, liksom många färdigutbildade läkare, har en tydlig bild av vad jag vill specialisera mig inom, finns det många fördelar med att bredda kunskaperna under en strukturerad tjänstgöring. BT är nytt, frågorna är många. BT-läkarnas erfarenheter och tankar om utvecklingen behöver tas tillvara för att bastjänstgöringen ska bli så bra som möjligt. •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.