fbpx
Hoppa till innehåll

Ett år med BT

Bastjänstgöringen (BT) är i full gång och skall genomföras under minst sex månader till cirka ett år. Precis som med allt nytt finns många frågetecken. Bastjänst­göringens utformning ser olika ut i våra regioner.
Text: Anna Söderberg
Foto: Jenny Maurits
Maya Alaghi
Maya Alaghi, BT-läkare på SUS i Lund.
Reportage

Jag ringer från ett soligt Sommarstockholm till Maya Alaghi i Skåne. Maya jobbar sedan i höstas som BT-läkare på SUS i Lund. I region Skåne utförs BT, likt AT, under en egen anställningsform men möjlighet finns att integrera den i en ST. Maya såg en chans att skaffa sig mer erfarenhet och att få testa på olika områden under ett års tid som BT-läkare.

Maya vikarierade i ett och ett halvt år innan hon påbörjade sin bastjänstgöring, på en vårdcentral och på ortoped- och medicinklinikerna. I Mayas BT-grupp finns tolv läkare varav alla utom en har studerat utomlands. Alla med olika bakgrunder och erfarenheter. I Skåne är grundupplägget att BT utförs under ett år och omfattar tre månader akutsjukvård, tre månader psykiatri och sex mån-ader primärvård. Hon kommer att kunna tillgodogöra sig BT-placeringarna i sin framtida ST.

”Vi har handledning och utbildning. Vi genomför många delmål som matchar ST-delmålen beroende på val av ST. Bland annat försäkringsmedicin och juridik.”

Maya berättar att de har haft möjlighet till löne-förhandling och lönesamtal. SYLF har drivit på för att BT-läkarnas löner ska motsvara lönen för legitimerade läkare i Sverige och jag frågar därför om lönen matchar de legitimerade kollegornas.

Bara under vårt år har det skett en stor utveckling och optimering

”Ja, ungefär. Min BT-grupp kommer från olika regioner i Sverige som ligger olika i lönenivåer. De som har jobbat längre innan har nått en högre lön och har sedan behövt gå ner i lön när de påbörjat BT. Men överlag ligger det på ungefär samma nivå.”

Hon har en positiv erfarenhet av en fristående bastjänstgöring. Hon upplever utvecklande praktisk erfarenhet och stor gemenskap med de andra BT-läkarna.

”Något jag också tycker har varit bra är att jag under min BT har fått mejl från andra BT-studieregioner som har frågat oss nuvarande BT-läkare om råd och synpunkter på vad de kan utveckla och till-föra och hur de ska göra det. Jag tycker också att det är bra att vi har regelbundna avstämningar där vi kan uttrycka våra åsikter. Bara under vårt år har det skett en stor utveckling och optimering.”

Hon upplever också att det är ett bra sätt för utlandsstudenter att komma in i Sveriges kliniska praxis.

“Vi har medarbetarsamtal och APT, ett forum där vi har kunnat uttrycka våra åsikter för vidare utveckling. Vi har också lokala handledare på plats som vi har avstämning med.”

Även om jag, liksom många färdigutbildade läkare, har en tydlig bild av vad jag vill specialisera mig inom, finns det många fördelar med att bredda kunskaperna under en strukturerad tjänstgöring. BT är nytt, frågorna är många. BT-läkarnas erfarenheter och tankar om utvecklingen behöver tas tillvara för att bastjänstgöringen ska bli så bra som möjligt. •

Mer från Moderna Läkare

Bristen på AT-platser fortsätter

Tema Bristen på AT-platser fortsätter att öka i landet och ett arbete för att drastiskt skala upp platserna tycks saknas trots miljonregn över regionerna. Skamligt i en tid av allmän brist på vårdpersonal och på specialistläkare i synnerhet, anser SYLF.

Blockvinnare 2022

Tema Skellefteå, Mora, Eksjö och Ljungby har korats till blockvinnare i årets AT-ranking. Moderna läkare har intervjuat en ansvarig på respektive vinnarort.

SYLF gör avtryck i Almedalen

Reportage Det är första veckan i juli. Företrädare från politiken, civilsamhället och näringslivet samlas traditionsenligt i lilla Visby. SYLF deltar i Almedalen för att rikta ljuset mot underläkarnas frågor.

Skriv en jobb­ansökan som ett proffs

Basfackligt Ibland blir man inte ens kallad till en jobbintervju, trots att man upplever sig mer än kvalificerad. Så hur ska man göra för att skriva en riktigt bra jobbansökan? Vi går igenom en arbetsansökans tre delar; CV, personligt brev och …

Joura – med hälsan i behåll!

Reportage Nattjourer sliter på både kropp och psyke, men det finns några enkla knep som kan underlätta för dig! Moderna Läkare möter professor Göran Kecklund som forskar på sömn och arbetsliv.

Varberg vinner, igen!

Tema För andra året i rad toppar Hallands sjukhus i Varberg AT-rankingen. Moderna Läkare träffar AT-läkarna Filippa Åkerman och Samuel Bengtsson som beskriver att lyhördhet, engagemang och stöd är sjukhusets framgångsfaktorer.

AT-rapporten: Vi måste alla gräva där vi står

Ledare AT-rapporten har utkommit årligen sedan 2000 och när vi lägger den 23:e rapporten till handlingarna kan vi konstatera att det finns mycket kvar att göra. Goda exempel finns, men på många orter vittnas om bristande arbetsmiljö och handledning. Det är …