fbpx
Hoppa till innehåll

Kansliet stänger kl. 12.00 på Skärtorsdagen den 17 april. Vi öppnar igen som vanligt tisdagen den 22 april. Vi önskar er en riktigt glad påsk!

Fackligt engagemang måste kännas tillgängligt

Lokalordförandeord av Liv Lundberg, ordförande SYLF Västmanland
Liv Lundberg ordförande SYLF Västmanland Foto: Privat
Ledare

Det är viktigt att de som kan mycket om fackligt arbete är noga med att inkludera andra som kan mindre. För att man ska vilja engagera sig får steget inte kännas alltför stort, utan man måste få chansen att lära sig under resans gång. 

När jag började i SYLF Västmanland som adjung­erad medlem (tillfälligt invald i styrelsearbetet) var det nervöst. Jag hade tänkt på att engagera mig under flera månader, men det tog tid att ta steget, vilket till stor del berodde på en känsla av att inte vara kvalificerad. Jag är tacksam över att de dåvarande styrelsemedlemmarna var tydliga med att det räckte med att man deltog på mötena och att det viktigaste var att man delade med sig av sitt perspektiv. Jag fick till mig inställningen att allt fackligt arbete man väljer att göra är bra arbete, och det är någonting som jag har försökt att föra vidare. 

Min uppfattning är att man inte lär sig hur facket fungerar på något annat sätt än genom att just vara fackligt aktiv

Liv Lundberg, ordförande SYLF Västmanland.

Min uppfattning är att man inte lär sig hur facket fungerar på något annat sätt än genom att just vara fackligt aktiv. Man lär sig även mycket om sjukvårdens organisation, vilket gör att det kan vara meriterande med fackligt arbete om man till exempel är intresserad av chefsuppdrag senare. Ackumuleringen av kunskap skapar dock ett gap mellan de fackligt aktiva och medlemmarna. Man kan lätt glömma hur det är att vara ny, på samma sätt som den erfarna överläkaren kan glömma hur det är att vara i början av sin läkarkarriär. Under mina år har jag upplevt både hur kunniga personer har delat med sig av sin kunskap på ett sätt som är tillgängligt för mottagaren, men även situationer där man, medvetet eller omedvetet, har exkluderat dem som inte kan lika mycket. 

Om man vet bättre vad facket gör och hur mycket det arbetet kan påverka ens vardag blir avståndet mellan de fackligt aktiva och medlemmarna mindre. Utbildningstillfällen är ett sätt att uppnå detta. Jag har sett många fina initiativ från andra lokalav­delningar på hur man sprider kunskapen man har ansamlat. Något vi i SYLF Västmanland inspirerades till var att bjuda in till pizzakvällar, där vi under hösten har anordnat två uppskattade föreläsningar om arbetsrätt respektive lönebildning. Vi har i samband med detta märkt ett ökat intresse för fackligt engagemang och styrelsearbete. 

Vi som fackligt aktiva måste vara medvetna om kunskapsgapet och både lära ut och bjuda in. Annars riskerar vi att bli en exklusiv klubb. 

Du som medlem – var inte rädd för att delta på ett styrelsemöte och se vad SYLF gör lokalt. Mycket kommer att vara nytt, så är det för alla. Våga delta, våga fråga. 

Mer från Moderna Läkare

Ledarskaps-ST: för fler läkare som chefer

Fackligt Andelen chefer i vården som även är läkare har minskat under en lång rad år, och läkarförbundet har som mål att de ska bli fler. Ledarskaps-ST – en chefs- och ledarskapsutbildning inom ramen för ST – har setts som en väg framåt …

En chefs resa: Från ortoped till Försvarsmakten och IVO

Reportage SYLF har som mål att uppmana fler läkare till att bli chefer samt att ta alternativa karriärvägar, oavsett vilket steg i karriären man befinner sig på. Pierre Campenfeldt har lång erfarenhet av chefskap, och arbetar just nu som tillsynschefsläkare på …

24 AT-orter belönas med Schysst Rekrytering!

Fackligt Det är inte schysst att behöva vänta på AT. Den genomsnittliga väntetiden till en AT-tjänst är enligt AT-rapporten cirka ett år. Kanske är det du som får en av årets cirka 1700 AT-tjänster, men du är inte ensam om du …

Managementkonsult: ett framtida läkaryrke?

Reportage Alternativa karriärvägar blir allt populärare i ett sjukvårdsystem där underläkare inte kan påverka sin vardag, en av fyra AT-läkare överväger att byta yrke, men för Per Kåks var valet att bli managementkonsult inte motiverat av flykt från den kliniska vardagen.

Läkaryrket är som en omvänd tratt

När man börjar studera kan man föreställa sig valet av utbildning som en tratt. Man väljer ett ämne som sedan smalnas av ju längre man läser vidare. Trattens öppning blir mindre och mindre och i takt med det ens valmöjligheter …

Vårt yrke kräver rättvisa villkor

Ledare Vägen till att bli läkare är lång, krävande och svår. Hårt investerat arbete, många studietimmar och praktiska erfarenheter för att slutligen bära ansvaret för människors liv och hälsa. Jag säger alltid att läkaryrket inte är ett kall, men att bli …