fbpx
Hoppa till innehåll

Förändring eller försämring?

Krönika av Elvira Gullberg, underläkare
Foto: David Möller
Porträtt Elvira Gullberg
Krönika

Jag är trött på förändringar! Förutom alla EKG-förändringar, förändrade avför­ings­vanor, oregelbunden menstruation, oregelbunden sömn och svängande feber så har jag dessutom först varit läkarkandidat och sedan AT-läkare. Jag är trött på att lära mig nya rutiner och jag är trött på att prestera socialt för nya kollegor där man aldrig kommer undan med att ha en dålig dag. Nu ska jag äntligen få sitta på samma stol och sura. Eller?

Till sommaren påbörjar jag en ST-tjänst på samma vårdcentral där jag tillbringade min AT och där jag ser fram emot oförändrade labbvärden, regelbunden sinusrytm, välreglerade blodtryck, kontinuerlig uppföljning (välkomna till min romantiserade bild av primärvården). 

Det är en psykosomatisk legitimationsreaktion

Mest av allt ser jag fram emot att ha kvar allt på samma sätt. Samma kollegor, samma patienter, samma tåg varje morgon, samma dåliga gastrit­kaffe, samma långsamma dator och samma arbets­kläder (okej inte samma, likadana, jag byter varje dag som alla andra, så alla hygiensköterskor kan lugnt somna om igen). Jag ska äta samma matlåda varje dag, ta samma fula väg genom industriområdet till och från tåget och logga in på samma morgonmöte varje morgon där jag inte kommer att skämmas ett dugg för mitt morgonsvullna ansikte, eftersom alla mina kollegor vet att jag är ännu svullnare i verkligheten.  

Jag måste visserligen skaffa en ny ST-namnskylt. En att trycka fast på bröstet som tillägg till mitt redan existerande tryck över bröstet (ni behöver inte oroa er, det är en psykosomatisk legitimationsreaktion).
Den röda läkarskylten får jag ha kvar, alltså den som många tycker liknar en stoppskylt. Eventuellt kommer jag att komplettera med en faktisk stopp­skylt som jag plockar fram varje gång någon har ett förändringsförslag.  

Jag måste skaffa högre lön också. Trots min nya lön kommer jag att vägra att byta livsstil. Jag får väl bara skaffa ett sätt att göra av med mer pengar. Det effektivaste sättet verkar vara att skaffa barn som håller på med hockey eller ridsport, så det blir nog det.  

Men vare sig jag vill det eller inte  står jag inför en stor förändring. Det ska bli leg-läk av mig. Jag ska stå på egna ben, på egna legs (det finns såklart ett ortopedskämt här men ortopederna har redan tillräckligt på sitt operationsbord). Ja, oavsett hur mycket benen skakar närmar sig ”leg-day”, och oavsett hur gärna jag vill att allt ska vara som förr  kommer det innebära att jag först måste lära mig att hitta rätt på ”Leg-oland”.  

Men sedan kanske jag äntligen får sitta där, på samma stol, och sura. 

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.