fbpx
Hoppa till innehåll

Förändringens vind blåser – skydda din kollega!

Text: SYLF:s styrelse genom Erica Lorentzon
Ledare

Har du hört ”BT, det är ju den nya AT:n” av en kollega det senaste året? Har du hört det klagas på allt arbete som krävs nu när BT införs? Att BT är så svårt att anpassa efter just din verksamhets för­hållanden? Att det krävs så mycket handledning och dokumentation? I glesbygder har jag hört farhågor om att bastjänstgöringen inte ger tillräcklig bredd, medan i storstaden att den inte går att göra tillräckligt anpassad och avsmalnad.

När AT infördes i slutet av 60-talet gick man från en 6,5 till en 5,5 år lång utbildning som följdes av en AT som sedan gav legitimation. I en artikel i Läkartidningen framkommer att en del tyckte att det var ett onödigt steg innan man fick börja specialisera sig; att AT hade dålig handledning och mer var ett sätt att fylla tomma läkartjänster.1 Det fanns också farhågor om att AT-läkarna skulle sänka kvaliteten i vården och vårdproduktionen.

"Det fanns också farhågor om att AT-läkarna skulle sänka kvaliteten i vården"

Idag är AT-läkarna uppskattade kollegor och en viktig del i att vården fungerar. När jag pratar om BT med läkarkollegor hörs samma argument som när AT infördes – förändring är jobbigt. Och BT är just en förändring; Inte en ny, kortare, AT. ST-föreskriften för 2021 (ST 2021) innebär ju att BT utgör den in­ledande delen av ST!

Kollegorna är legitimerade och har hela det ansvar som följer med det. Men de är nya i den svenska sjukvårdsmodellen. En ST-kollega som studerat utomlands jämförde det med att plötsligt vakna upp på ett rymdskepp; allt är nytt, rutiner, kollegor, PM och hierarkier.

Våra ST/BT-kollegor är nu i samma situation som de första kullarna som gjorde AT. De får ta emot alla farhågor och fördomar i en situation där de är helt nya i läkaryrket och arbetslivet, och behöver det kollegiala stödet som mest! De är på arbetsplatser där många chefer och handledare inte vet vad som gäller rörande dokumentation och vilka kunskapsmål som krävs för ST-2021. Där ST-läkaren själv ska försöka förstå vad som ska uppnås gällande BT-mål, och hur detta ska ske. Samtidigt ska man lära sig ett helt nytt sjukvårdssystem. Det må vara jobbig för chefer och handledare att lära sig något nytt, men vi lovar att det är ännu svårare för ST-läkaren.

Så förändring kan vara jobbigt. Men om några år har nog läkarkårens farhågor om BT lugnat sig. Inget är nytt under solen. Tänk på det nästa gång någon beklagar sig över er nya ST/BT-kollega och bli inte en del i klagokören. Bli en del av den positiva förändringen och ett stöd till din nya kollega! 

Fotnot:
1. Läkartidningen 33–34/2019

Mer från Moderna Läkare

Halmstad toppar AT-rankingen

Tema Region Halland gör det igen. Efter flera år i topp fem kniper Halmstad första­placeringen, medan Varberg, som legat etta tre år i rad, tar andraplatsen. Kontinuitet, gemenskap och god handledning är receptet på framgångssagan.

Representation inom facket bör spegla arbetsplatsen

Fackligt Har du någonsin funderat på hur representationen bland kollegorna ser ut på din arbetsplats i förhållade till i din lokala SYLF-avdelning? Det är en fråga som Danial Maghsoudi Pour har funderat på länge.

Att driva facklig förändring

Fackligt Det är ingen nyhet att unga läkare halkar efter i lön under utbildningstjänster eller på grund av facklig tid. Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF berättar om hur hon förhandlade fram bättre lönevillkor – förändringen började på individnivå.

Skyddsombud - bakjour i vardagen

Fackligt Vikten av att veta vem man ska kontakta och att man faktiskt kan agera när problem uppstår är minst sagt högaktuell. Vi reder ut handlingstrappan för dig.

AT-rapport – fler AT-tjänster och kortare väntetider

Tema Halland tar hem vinsten, men roterar pokalen. Antalet AT-platser ökar och väntetiden vänder svagt nedåt från höga nivåer. Årets AT-rapport berättar fler goda nyheter men fortfarande vill en av fyra läkare i början av karriären lämna läkaryrket – innan arbetslivet …

Årets raket: NU-sjukvården stiger 40 platser

Tema I år har AT-rankningen en ny toppspelare att räkna med. Efter flera år långt ifrån toppen dyker NU-sjukvården upp på sjätte plats. Långvarigt arbete med fokus på utbildning, handledning och trygghet har föregått framgången.