Har du hört ”BT, det är ju den nya AT:n” av en kollega det senaste året? Har du hört det klagas på allt arbete som krävs nu när BT införs? Att BT är så svårt att anpassa efter just din verksamhets förhållanden? Att det krävs så mycket handledning och dokumentation? I glesbygder har jag hört farhågor om att bastjänstgöringen inte ger tillräcklig bredd, medan i storstaden att den inte går att göra tillräckligt anpassad och avsmalnad.
När AT infördes i slutet av 60-talet gick man från en 6,5 till en 5,5 år lång utbildning som följdes av en AT som sedan gav legitimation. I en artikel i Läkartidningen framkommer att en del tyckte att det var ett onödigt steg innan man fick börja specialisera sig; att AT hade dålig handledning och mer var ett sätt att fylla tomma läkartjänster.1 Det fanns också farhågor om att AT-läkarna skulle sänka kvaliteten i vården och vårdproduktionen.
"Det fanns också farhågor om att AT-läkarna skulle sänka kvaliteten i vården"
Idag är AT-läkarna uppskattade kollegor och en viktig del i att vården fungerar. När jag pratar om BT med läkarkollegor hörs samma argument som när AT infördes – förändring är jobbigt. Och BT är just en förändring; Inte en ny, kortare, AT. ST-föreskriften för 2021 (ST 2021) innebär ju att BT utgör den inledande delen av ST!
Kollegorna är legitimerade och har hela det ansvar som följer med det. Men de är nya i den svenska sjukvårdsmodellen. En ST-kollega som studerat utomlands jämförde det med att plötsligt vakna upp på ett rymdskepp; allt är nytt, rutiner, kollegor, PM och hierarkier.
Våra ST/BT-kollegor är nu i samma situation som de första kullarna som gjorde AT. De får ta emot alla farhågor och fördomar i en situation där de är helt nya i läkaryrket och arbetslivet, och behöver det kollegiala stödet som mest! De är på arbetsplatser där många chefer och handledare inte vet vad som gäller rörande dokumentation och vilka kunskapsmål som krävs för ST-2021. Där ST-läkaren själv ska försöka förstå vad som ska uppnås gällande BT-mål, och hur detta ska ske. Samtidigt ska man lära sig ett helt nytt sjukvårdssystem. Det må vara jobbig för chefer och handledare att lära sig något nytt, men vi lovar att det är ännu svårare för ST-läkaren.
Så förändring kan vara jobbigt. Men om några år har nog läkarkårens farhågor om BT lugnat sig. Inget är nytt under solen. Tänk på det nästa gång någon beklagar sig över er nya ST/BT-kollega och bli inte en del i klagokören. Bli en del av den positiva förändringen och ett stöd till din nya kollega!
Fotnot:
1. Läkartidningen 33–34/2019