fbpx
Hoppa till innehåll

FSL – utbildningsläkare som utbildar

Framtidens specialistläkare (FSL) är Sveriges största kongress med fokus på ST och fortbildning. Moderna Läkare undersöker hur det är att arbeta med kongressen och vad som är planerat för årets digifysiska dagar.
Text: Anna Karlsson.
Moa Silvemar Junemar och Anna Das från FSL:s organisationskommitté.
Moa Silvemar Junemar och Anna Das. Foto: Nicole Gustavsson.
Tema

FSL arrangeras av ST-läkare, för ST-läkare och FSL går av stapeln vartannat år. Under de tre kongressdagarna erbjuds deltagarna att ta del av lipus-­certifierade ST-kurser, föreläsningar och goda möjlig­heter till mingel och nätverksbyggande.

De ST-läkare som arbetar med att arrangera FSL får möjlighet att utvecklas inom andra områden än de vi vanligen kommer i kontakt med på kliniken och får pröva sina vingar inom en rad områden. Arbetsgruppen har bland annat utvecklat lipus-­certifierade ST-kurser, tagit fram digitala hjälpmedel och appar, komponerat ett intressant före­läsningsutbud och arbetat med marknadsföring. En röd tråd i arbetet med FSL har varit att göra utbildning och fortbildning kul och lättillgängligt, något som varit extra viktigt i dessa tider då pandemin påverkat läkarkårens möjlighet till utbildning.

Genom att engagera mig i BT-frågan kan jag, som nyligen gått igenom detta, påverka mina framtida kollegors arbetsmiljö.

BT-dag på FSL
Under höstens FSL-konferens kommer en heldag vara vigd åt BT. Moderna Läkare pratar med Anna Das som är huvudansvarig för BT-dagen.

Anna Das är ST-läkare i onkologi, facklig representant vid planeringen av ST i Västra Götalands­regionen och en del av arbetsgruppen bakom FSL. Till höstens konferens arrangerar hon en BT-dag där hon bjudit in ett flertal högaktuella föreläsare inom ämnet såsom Socialstyrelsen, SKR och Läkarförbundet.

Hej Anna! Hur blev du engagerad i BT- frågan?
Mitt intresse kommer främst via det fackliga engagemanget. Som ung läkare har man nyligen gått igenom de viktiga stegen i läkarkarriären, att gå från examen till legitimation och sedan få sin ST. Det är inte lätt att påverka sin arbetsmiljö under denna period. Genom att engagera mig i BT-frågan kan jag, som nyligen gått igenom detta, påverka mina framtida kollegors arbetsmiljö.

Vilken är den största lärdomen du dragit av arbetet med BT-dagen?
Att sjukvården är stor och komplex. Det finns så många kugghjul som måste passa för att allt ska fungera. Jag är imponerad och överraskad över hur stor och omfattande vården är samt hur många som är involverade där varje liten pusselbit spelar en viktig roll. Jag har också insett vilket arbete som krävs för att sjösätta en så här stor omställning och hur mycket förarbete som ligger till grund för den plan vi utgår ifrån nu.

Vilken tror du är den största missuppfattningen om BT?
Jag tror att många tänker att BT är en ny AT. BT är en del av nya ST och kräver legitimation, till skillnad från AT. Ju mer jag jobbat med frågan desto tydligare blir skillnaden.

Vad har du för tips till ST-läkare som vill arbeta med utbildning?
Våga göra annat än det vanliga arbetet som förväntas av dig som läkare. Våga ta på dig intressanta uppdrag, se vart det leder dig. I värsta fall är det bara att hoppa av. Utmana dig själv och föreläs för sköterskor eller se dig omkring på ditt sjukhus
efter inspirerande personer och kontakta dem. Har du en idé, ta upp det med din chef, utveckla den och se vart det tar vägen. Man behöver inte alltid börja stort.

Våga ta på dig intressanta uppdrag, se vart det leder dig.

Du är själv ST-läkare och har flera sidouppdrag, hur hinner du med allt?
Det är inte alltid lätt att hinna med det man vill göra och det är viktigt att lära känna sig själv och sina gränser. Nyckeln till att hinna med är enligt mig att tycka om det man gör. Mängden arbete går i vågor och det bästa man kan göra är att lära sig att tacka nej när det blir för mycket, även om uppdragen låter roliga. Sedan hjälper det mig att vara strukturerad och organiserad. Utan min kalender hade jag glömt bort hälften och dubbelbokat mig på resten. Något annat jag anammat är att inte göra mer än vad som behövs. Att överprestera lönar sig inte alltid! •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.