fbpx
Hoppa till innehåll

Gaffelmottagning ger mer tid till handledning och reflektion för ST-läkare

Artikeln kommer ursprungligen från årets första nummer av tidningen Sjukhusläkaren.

Mer tid för handledning och reflektion. Det lockade ST-läkaren Julia Carlsson till gaffelmottagningen på Prostatacancercentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Mottagningsmodellen för ST-läkare är ett mer effektivt sätt att komma in i rollen som onkolog under tryggare och mer patientsäkra former. Dessutom minskar den etiska stressen och frustrationen som många ST-läkare upp- lever, menar hon.
Text: Eva Nordin, reporter Sjukhusläkaren
Foto: ören Håkanlind
Reportage

Själva namnet gaffelmottagning bygger på idén om att patientmöten samt tid för handledning och reflektion ska varvas, likt en gaffel med luft mellan spetsarna. Konceptet går i korthet ut på att ge ST-läkare större möjligheter att gå in i läkarrollen på ett mer fullskaligt sätt, med stöd och handledning av seniora specialister.

Specialistens roll under gaffelmottagningen är att vara konsult och finnas till hands för vad som krävs under ST-läkarens patientmöte. Under gaffel-mottagningen har specialisten inga bokade patienter.

"Om det uppstår frågor eller osäkerhet kring beslut finns en specialistläkare i rummet intill som kan ge handledning i direkt anslutning till patientmötet. Oväntade saker sker och fördelen med att jobba så här är att jag kan få hjälp i stunden. När patienten lämnar besöksrummet är jag dessutom klar med patientärendet, eftersom frågor och funderingar kan besvaras på plats", säger Julia Carlsson.

Om det uppstår frågor eller osäkerhet kring beslut finns en specialistläkare i rummet intill som kan ge handledning i direkt anslutning till patientmötet

Hon är inne på sitt tredje år som ST-läkare i onkologi och har aldrig tvivlat på att det är rätt specialistutbildning som hon har valt. Att få möjlighet att bygga trygga och tillitsfulla relationer med patienter, som i många fall lever länge med sina cancersjukdomar, upplever hon som både meningsfullt utvecklande.

"Goda samtal och goda möten är grunden i läkarkonsten och det får vi träna mycket på inom onkologin. Dessutom är det en specialitet i ständig utveckling och som kommer att vara väldigt annorlunda när jag går i pension, jämfört med i dag."

"Vid mer traditionella mottagningar upplever många ST-läkare att det är stressfyllt att inte riktigt veta om de kan få stöd och handledning i svåra situationer. Arbetsbelastningen är hög och de seniora specialisterna är i regel själva upptagna med fullbokade mottagningar. Det kan skapa både frustration och rädsla inför svåra patientmöten", menar Julia.

Jag träffar fler patienter under en gaffelmottagning än vid den vanliga mottagningen

"Det är ett högt tempo och det är inte alltid enkelt att hitta luckor i schemat och be om hjälp hos en senior specialist med fulla mottagningar. Det är lätt att känna sig påträngande. Men med gaffelmottagningen känner jag mig trygg inför mottagningsbesöket. Vi får en bättre arbets- och lärandemiljö och i slutet av arbetsdagen har jag fått hjälp med viktiga frågor och kan även hinna med administrativa delar, det är väldigt skönt."

Gaffelmottagningen är schemalagd två dagar i veckan. Varje ST-läkare har sex patienter inbokade, tre på förmiddagen och tre på eftermiddagen.

Med mottagningsmodellen kan flera ST-läkare arbeta parallellt och ta emot, inte bara nybesök och okomplicerade fall, utan alla typer av patienter, oavsett sjukdomsbild.

"Det är ett effektivt arbetssätt, jag träffar fler pati-enter under en gaffelmottagning än vid den vanliga mottagningen. Jag får dessutom träffa mer komplicerade patienter med ibland svåra sjukdomsbilder. Det gör att jag får en mer gedigen träning i min kliniska roll. Det är ett väldigt bra sätt att lära sig och växa in i läkarrollen under trygga former, och jag får en verklig inblick i hur det är att jobba med prostatacancer." 

Vid svårare patientfall, exempelvis om patienten är i ett palliativt skede, kan mer tid ges.

"Vi får tid att gå tillbaka i journalen och diskutera frågor med handledaren. Vi får även möjlighet att lyfta svåra etiska frågor som kan handla om komplexa beslut kring att fortsätta eller avbryta en behandling. Den här typen av handledning är annars svår att hinna med i den traditionella kliniska vardagen."

Julia var till en början orolig över att patienterna skulle bli besvikna över att inte bli bokade på en specialist, men hittills har farhågorna inte besannats.

"Det står i kallelsen att två läkare kan vara med och att det är en gaffelmottagning de kommer till. Även om patienten inte direkt får träffa en specialist så står alltid en specialist bakom besluten. Patienterna tycks ändå känna att de blir väl omhändertagna och de får också i större utsträckning sitt återbesök i tid då gaffelmottagning visat sig korta köerna." •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.