fbpx
Hoppa till innehåll

Hållbart arbetsliv

Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? Har jag missat något?
Text: Krönika av Elvira Gullberg, underläkare
Krönika

Återhämtning

Likt Gollum kravlar jag mig ur sängen (vilket också bekräftas när mitt ansikte i badrumsspegeln spelar upp hela sagan om de mörka ringarna under ögonen. På jobbet möter jag morgonsvullna kollegor som trots begränsad tid på kudden ser ut som ett grupp fluffiga prydnadskuddar. 

Lösning: Zzzzz. Man kan stava snarkljud utan z. Zkriv ut ett z-preparat och ztarta ditt nya drömliv.  

Kost

Att sitta i lunchrummet är som att vara med i en reklamfilm för Dafgårds färdigrätter. Men sån är inte jag, tänker jag stolt när jag värmer min mat. För idag har jag valt findus frysta färdigpaj med fullkornsbotten. Jag tar en torr tugga och lovar mig själv att inte göra om detta misstag. Jag kan­ske faktiskt ska laga mat ikväll? Jag skrattar till så att det flyger ut en liten bit fullkornsdeg ur munnen. Vem försöker jag lura egentligen?

Lösning: lytta tillbaka hem till dina föräldrar (morföräldrar är såklart ännu bättre men man tager vad man haver gäller i detta läge). Äntligen är du tillbaka i storkokslugnets förlovade land.

Fysisk aktivitet

Hör ni ljudet? Ljudet av ännu en fallen krigare. Ljudet av ett ståskrivbord som sänks när ännu en kollega kapitulerar inför gravitationen efter sju minuters tappert stående arbete. Ljudet av dagens enda fys­iska aktivitet.

Lösning: Bli ortoped. Det räcker med att bara byta verksamhetsområde på namnskylten så sjunker vilopulsen med 15 slag. Tre reponerade höftprotesluxationer senare ser du ut som en Kendocka.  

Stress

Vila (och kissa) kan man göra när man dör. Jag och mina kollegor på mottagningen är ofrivilliga del­tagare i tävling där högst kreatinin vinner. Hela efter­middagssmottagningen har jag varit sju minuter sen till nästa patient och jag konstaterar nöjt att det verkar vara en vinnande strategi.

Lösning: Sjukskriv dig själv! Ditt enda jobb blir att förlänga sjukskrivningen, vilket såklart är lite jobbig administration, men det lönar sig i längden.

Meningsfull tillvaro

Trött och hungrig kommer jag hem från jobbet. Jag orkar inte röra mig eller hitta på något just ikväll för jag behöver vila inför imorgon, jag vet att det blir en stressig dag. Jag värmer en fullkornsfri färdigpaj och slänger mig bland de fluffiga soffkuddarna.

Lösning: verflödigt. 

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.