fbpx
Hoppa till innehåll

Jag kan inte sitta stilla när jag stöter på orättvisor

Ideellt arbete gör en inte rik på pengar, men kan göra en rik på erfarenheter. Gunilla Kleiverda har kombinerat kliniskt arbete med frivilligt engagemang i hjälporganisa­tionen Women on waves – vilket hon tror har gjort henne till en bättre läkare.
Text: Nike Halvardsson
Foto: Women on waves
Tema

Den ideella organisationen Women on waves grundades i Nederländerna 1999 med huvud­syftet att motverka osäkra aborter. 

Grundidén, som också förklarar organisationens namn, var att de skulle erbjuda abortvård på ett fartyg utanför kusterna till länder med strikta abortlagar. När segelbåten som de använder sig av befinner sig på internationellt vatten, kan aborter nämligen utföras av nederländsk vårdpersonal utan att några lagbrott begås. 

Organisationen ägnar sig också mycket åt opinions­skapande verksamhet. 

Gunilla Kleiverda, nederländsk specialist i gynekologi och obstetrik, har varit med från starten och på nära håll beskådat organisationens utveckling. 

"Vi har ju hjälpt kvinnor på det sätt vi ursprungligen tänkte, med att möjliggöra för dem att genomgå säkra aborter. Men med det tillvägagångssättet kan vi bara hjälpa ett fåtal. Vi insåg snabbt att vi också gjorde skillnad genom all publicitet vi fick när vi kom med segelbåten", säger hon. 

I vissa länder har det blivit väldigt stor uppståndelse när Women of waves anlänt. När organi­sationen seglade till Portugal 2004 nekades de 

tillträde till portugisiskt vatten och möttes av två krigsfartyg utskickade av Portugals försvarsminister. 

"Men ju mer motstånd vi har stött på, desto mer diskussioner har väckts. Resan till Portugal innebar att vi fick jättemycket medieutrymme och kunde hjälpa kvinnor på så sätt. Vår grundare Rebecca fick sitta i en TV-soffa och berätta om hur man kunde göra en farmakologisk abort på egen hand genom receptfria preparat", säger Gunilla. 

Organisationens besök skapade stor debatt inom landet och några år senare, 2007, legaliserades abort i Portugal fram till tionde graviditetsveckan. 

"Det var såklart många faktorer som spelade in, men jag tror verkligen att vårt arbete bidrog en del till lagförändringen", säger hon. 

Gunilla Kleiverda arbetar kliniskt som gynekolog i Nederländerna.

Women of waves har haft uppseendeväckande och innovativa kampanjer runt om i hela världen, men främst i Europa och Sydamerika. De senaste åren har de exempelvis haft kampanjer där de har transporterat abortpiller till kvinnor med drönare och robotar. Eftersom drönarna och robotarna navigerats från länder där abort är tillåtet, har de kunnat kringgå lagarna. 

"Vi är väldigt bra på att skapa oväsen. Och oväsen och protester leder till diskussion, vilket kan leda till förändring", säger hon.

Eftersom det finns starka motståndare mot abort har det förekommit en del hot mot organisationen och dess arbete. 

"Jag har tillbringat mycket tid på polisstationer, men jag har aldrig blivit dödshotad. Vi är noga med säkerheten, men det finns alltid en viss risk med att utföra sådant här arbete. Det finns ju länder där abortläkare har blivit skjutna på öppen gata", säger hon.

Gällande framtiden för aborträttigheter tror hon att kvinnor kommer att få bättre möjligheter att utföra abort på egen hand, oavsett hur de politiska vindarna blåser. 

"I vissa länder har det ju blivit bättre, i andra har det blivit sämre. Jag tror att det som kommer att hända i framtiden är att kvinnor kommer att få större möj­ligheter att göra medicinska aborter på egen hand. Kvinnor kommer att bli mindre beroende av läkare."

Gunilla Kleiverda är övertygad om att hennes arbete inom Women of waves utvecklat henne som klinisk läkare. 

"Jag har verkligen inspirerats av den autonomi jag sett bland alla kvinnor, och låtit det prägla mitt kliniska arbete. Jag tror att det gjort att mitt bete­ende har blivit mer patientcentrerat."

"Det ideella arbetet har dessutom gett mig så mycket energi, jag jobbade heltid fram till förra året och jag tror att det bidragit till att jag orkat det", tillägger hon. 

Hon tror även att hennes kliniska gärning kan ha haft en påverkan på hennes ideella arbete. 

"Eftersom jag är en respekterad gynekolog tror jag att jag kan ha bidragit till att vi har fått godkännanden från myndigheterna när det behövts."

Om man vill följa i Gunillas fotspår och engagera sig ideellt tycker hon att man ska låta passionen styra ens val. 

"Nästan alla frågor berör vårt yrke på något sätt. Man kan engagera sig i naturvård, läkemedels­industrin, i politiska partier eller i flyktingfrågan. Det finns alltid en koppling till hälso- och sjuk­vården, och vi som läkare kan använda våra yrkesroller till att påverka politiken."

Slutligen, vad är du mest stolt över med ditt engagemang? "Att vi lagt makten i kvinnornas händer." •

Mer från Moderna Läkare

Bristen på AT-platser fortsätter

Tema Bristen på AT-platser fortsätter att öka i landet och ett arbete för att drastiskt skala upp platserna tycks saknas trots miljonregn över regionerna. Skamligt i en tid av allmän brist på vårdpersonal och på specialistläkare i synnerhet, anser SYLF.

Ett år med BT

Reportage Bastjänstgöringen (BT) är i full gång och skall genomföras under minst sex månader till cirka ett år. Precis som med allt nytt finns många frågetecken. Bastjänst­göringens utformning ser olika ut i våra regioner.

Blockvinnare 2022

Tema Skellefteå, Mora, Eksjö och Ljungby har korats till blockvinnare i årets AT-ranking. Moderna läkare har intervjuat en ansvarig på respektive vinnarort.

SYLF gör avtryck i Almedalen

Reportage Det är första veckan i juli. Företrädare från politiken, civilsamhället och näringslivet samlas traditionsenligt i lilla Visby. SYLF deltar i Almedalen för att rikta ljuset mot underläkarnas frågor.

Skriv en jobb­ansökan som ett proffs

Basfackligt Ibland blir man inte ens kallad till en jobbintervju, trots att man upplever sig mer än kvalificerad. Så hur ska man göra för att skriva en riktigt bra jobbansökan? Vi går igenom en arbetsansökans tre delar; CV, personligt brev och …

Joura – med hälsan i behåll!

Reportage Nattjourer sliter på både kropp och psyke, men det finns några enkla knep som kan underlätta för dig! Moderna Läkare möter professor Göran Kecklund som forskar på sömn och arbetsliv.

Varberg vinner, igen!

Tema För andra året i rad toppar Hallands sjukhus i Varberg AT-rankingen. Moderna Läkare träffar AT-läkarna Filippa Åkerman och Samuel Bengtsson som beskriver att lyhördhet, engagemang och stöd är sjukhusets framgångsfaktorer.