fbpx
Hoppa till innehåll

KI pris för forskning i
medicinsk pedagogik

Årets vinnare av KI:s pris för forskning i medicinsk pedagogik är dr Glenn Regehr. Hans forskning om hur mål, övertygelser och värderingar påverkar lärandet, breddar förståelsen för ämnet. Text Håkan Sandberg
Dr Glenn Regehr, University of British Columbia. (Privat bild.)

Glenn Regehr som vinner priset i medicinsk pedagogik i år sällar sig till raden av kanadensiska forskare som tidigare fått utmärkelsen. I Kanada har den medicinska pedagogiken både hög status och starkt internationellt rykte, något som möjliggjorts bland annat genom en nationell ekonomisk satsning på området.

I gott sällskap
Pristagaren Glenn Regehrs bakgrund är kognitiv psykologi. Inriktningen mot medicinsk pedagogik kom av en lyckosam slump då hans handledare vid MacMaster University samarbetade med läkarutbildningen tvärs över gatan. Där fanns professor Geoffrey Norman, pristagare 2008, och Glenn blev hans assistent. Ett år in på doktorandstudierna ringde en kirurg som ville skapa en pedagogisk forskargrupp i Toronto. Väl där mötte han Richard Rezniek och Brian Hodges, vilka båda också fått KI:s pris.

Glenn Regehr betonar vikten av gränsöver­skridande lärande inom sjukvården:
”I vården finns multiprofessionella team där man kan se väldigt olika på de problem som ska lösas, och att kunna hantera dessa skiftande perspektiv har först nu blivit erkänt som en viktig kompetens”, förklarar Glenn Regehr.

I Kanada har den medicinska pedagogiken både hög status och starkt inter­nationellt rykte.

Drivkraft för lärande
En anledning till att Glenn Regehr får priset är att hans arbete bidragit stort till en bredare akademisk förståelse för medicinsk pedagogik. Hans forskning har bland annat undersökt hur individers mål, personliga övertygelser och värderingar påverkar lärandet. Dessa faktorer skapar inte minst utmaningar för de idealiserade bilder som ofta finns om vårdutbildningarnas läroplaner.

Pedagogik berör oss alla
Karolinska Institutets pris för forskning i medicinsk pedagogik är ett internationellt pris på 50 000 EUR till framstående forskare inom området. Priset möj­lig­görs genom Gunnar Höglunds och Anna-Stina Malmborgs Stiftelse, bildad 2001. De menade att medicinsk pedagogik ofta ses som ett udda ämne som bara berör lärare och studenter, men egentligen är något som berör oss alla. •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.