fbpx
Hoppa till innehåll

KI:s pris för forskning i medicinsk pedagogik

Lorelei Lingard årets mottagare av Karolinska Institutets pris för forskning i medicinsk forskning
Foto: Schulich School of Medicine & Dentistry, Western University
Reportage

Lorelei Lingard, professor vid Schulich School of Medicine & Dentistry vid Western University, Kanada, är årets mottagare av Karolinska Institutets pris för forskning i medicinsk forskning.

Professor Lingard har i mer än 20 år studerat hur sjukvårdsteam fungerar – både när det gäller att ge vård och under klinisk utbildning. Hon har studerat teammedlemmar – både erfarna och nybörjare – i allt från operationssalar till rehabiliteringssjukhus och medicinavdelningar inom den slutna vården.

”Min ingångspunkt är alltid språket. Jag är intresserad av hur sjukvårdsteam kommunicerar, samarbetar och lär sig. Vad möjliggör språk i ett team, och vad begränsar det? Språket har många aspekter som är kritiska för medicinsk utbildning och en säker vård”, säger professor Lingard.

Professor Sari Ponzer, ordförande i priskommittén, tillägger: ”Professor Lingard har starkt bidragit till att öka förståelsen av hur vårdteam interagerar. Hennes forskning har varit en betydelsefull drivkraft för att förändra den medicinska utbildningens syn på teamwork och har lett fram till nya kliniska rutiner och ökad patientsäkerhet.”

Karolinska Institutets pris för forskning i medicinsk pedagogik är ett internationellt pris som syftar till att främja högkvalitativ forskning för att förbättra medicinsk undervisning och utbildning. Priset möjliggörs av finansiellt stöd från Gunnar Höglunds och Anna-Stina Malmborgs Stiftelse och delas ut vartannat år.

Anna Lagerkvist
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.