fbpx
Hoppa till innehåll

Krisen är här och nu

Signerat lokalordförande: Maria Gustavsson, ordförande SYLF Gotland
Lokalfackligt

Ett temanummer om kris satte igång tankarna. Vilken kris? Det finns så många. Miljön? Sjuk­vården? Politiken? En pandemi som avlöstes av ett krig. Orkar vi? Vande sig de styrande vid att det alltid går att göra lite till?

Krisen i sjukvården är sedan länge vardagsmat. Fram till valet i år skapade Stockholms sjukvårdsuppror oförtröttligt uppmärksamhet kring det krisartade läget i vår huvudstad. Sjukhus efter sjukhus har larmat och vi har vant oss vid att se vitklädd personal posera med armarna i kors framför ännu en överbelastad akutmottagning. Hinner de vitklädda nu gå på toaletten?

Tugga sin lunch? Under pandemin var stabsläge det nya normala. Presskonferenserna berättade om kris och ständiga, nya nödlösningar. Vande sig de styrande vid att det alltid går att göra lite till? Stängda vårdplatser och bristen på sjuksköterskor har inte undgått någon. Bristen på specialistläkare har lyfts gång på gång men har budskapet nått fram? Vet politiker och allmänhet att bristen på specialistläkare är stor överallt och inte bara på landets vårdcentraler? Nog skulle de förstnämnda satsa mer på utbildningstjänster annars? Bristen på läkare som träffar patienter, hand­leder, utbildar och bemannar årets alla jourpass har skapat en arbetsmiljö där regionens erbjudande om friskvård eller föreläsningar om återhämtning känns verklighetsfrånvänt istället för generöst. När tiden inte räcker till kan upprepade uppmaningar om att gå på föreläsningar om krisberedskap ignoreras även av den som är verksam på en liten ö med ett krig inte långt borta. Krisen är här, inte i framtiden. 

Vande sig de styrande vid att det alltid går att göra lite till?

Vi har emellertid en skyldighet att lyfta blicken från vardagen. Som läkare har vi en röst, en röst som också kan göra oss utsatta. Förstämningen låg tung när Ing-Marie Wieselgren dog genom ett misstänkt terrorbrott med politiska förtecken under årets Almedalsvecka.* Händelsen var svår att värja sig från ur såväl kollegialt som politiskt perspektiv. Vi har därefter sett slutet av en valrörelse som skapat nya avstånd och orosmoln i det politiska landskapet. Begränsad rätt till tolk är ett av förslagen som har väckt motstånd efter regeringsskiftet. Vi vet alla att det finns rasism inom vården, både när det gäller personal och patienter. Riskerar den nu att i högre grad cementeras? Normaliseras? Banaliseras? Låt oss hoppas att jag har fel.

Omvärlden ter sig vara någon annans problem i en tid när miljön borde vara högst på agendan. Inom sjukvården är negativ miljöpåverkan inget nytt. Finns det rimliga alternativ till dagens hantering av sjukvårdsmaterial? Är engångsmaterial det enda alternativet i så många fall som idag? Hur påverkar tillverkningen av våra läkemedel miljön på andra sidan jorden? Hur ser villkoren ut för arbetarna? När får vi se miljömärkning på läkemedel? När kostnadseffektiviteten beräknas för läkemedel tas idag ingen hänsyn till miljön. När kan jag som konsument välja att betala mer för att inte låta min huvudvärk förorena vattendrag i andra länder? På Gotland är vattenfrågan ständigt närvarande, både i det dagliga livet och genom följetongen kring Cementa. Har de som tillverkar våra läkemedel makten att slåss för sitt dricksvatten?

Så, orkar vi se kriserna i sjukvården, i politiken och i miljön samtidigt? Orkar vi kämpa för våra kollegors skull samtidigt som vi går en osäker framtid till mötes? Skamset ber vi om ledigt för fackligt arbete när vi vet att det finns schemaluckor att fylla. Slutligen, orkar läkaren som väntat i flera år på AT- och ST-tjänster ta risken att förlänga sin väg till specialist ytterligare genom ett engagemang som sträcker sig utanför de dagliga måstena?

Det är retoriska frågor – vi har inget val. •

*När texten skrevs hade åtal väckts för misstänkt terrorbrott.

Mer från Moderna Läkare

Utbränd innan AT

Tema Dålig introduktion, otydlighet om vad som förväntas av en på jobbet och därtill press på att prestera för att få en bra referens till AT-ansökningen. Känns situationen igen? För Sofia ledde en kaosartad arbetssituation till utmattningssyndrom. Vi får ta del …

Läkare i kris och konflikt

Tema Kriser kommer i många skepnader. Moderna Läkare träffar Nicholas Gray, specialistläkare i akutsjukvård med erfarenhet av såväl civila som militära kriser i skarpt läge.

Underläkare är mer utsatta för hot och våld

Tema Under våren genomförde Läkarförbundet en arbetsmiljöenkät som skickades ut till samtliga medlemmar i förbundet. 42 % av förbundets medlemmar svarade på undersökningen och de första delrapporterna från enkäten har fått stor uppmärksamhet. Förbundet släpper nu den fjärde delrapporten, som fokuserar på …

Ordförandeord #4 2022: Kvinna. Liv. Frihet.

Ledare Det känns väldigt tungt att skriva dessa rader. Orden känns så små. Handlingarna känns otillräckliga. Jag är fysiskt trygg där jag befinner mig, men inombords är det rena ”hela havet stormar”. I mitt hemland Iran protesterar kvinnor, flickor, män och …

Negativ forskningstrend kartlagd

Reportage Trots stort intresse för forskning går andelen forskande läkare ned. Läkare är den enda yrkesgrupp som ur ett livslöneperspektiv förlorar på att disputera. Detta enligt en enkät utförd av SYLF och Läkarförbundet.

Tillsammans når vi framgång

Basfackligt Det finns många fördelar med att vara medlem i facket. Den främsta är förmodligen gemenskapen i fackförbundet när det blåser kallt på arbetsplatsen. Du kan som medlem få stöttning, vägledning och hjälp att reda ut oredan som drabbat dig.

Gaffelmottagning ger mer tid till handledning och reflektion för ST-läkare

Reportage Artikeln kommer ursprungligen från årets första nummer av tidningen Sjukhusläkaren. Mer tid för handledning och reflektion. Det lockade ST-läkaren Julia Carlsson till gaffelmottagningen på Prostatacancercentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Mottagningsmodellen för ST-läkare är ett mer effektivt sätt att komma in i …

När blir jag avslöjad?

Tema Under ett förtroligt lunchsamtal säger plötsligt min mycket pålästa och vetenskapligt orienterade kollega att hen i ärlighetens namn inte kan så mycket och mest går och väntar på att resten av kliniken ska inse det. Känner du igen dig? Moderna …

Klockan som tickar

Ledare Bristen på utbildningstjänster är en av SYLF:s högst prioriterade frågor. Vi jobbar stenhårt för att förbättra underläkares möjligheter att så snabbt som möjligt avancera från examen fram till specia­listbeviset.