fbpx
Hoppa till innehåll

Krisen är här och nu

Signerat lokalordförande: Maria Gustavsson, ordförande SYLF Gotland
Lokalfackligt

Ett temanummer om kris satte igång tankarna. Vilken kris? Det finns så många. Miljön? Sjuk­vården? Politiken? En pandemi som avlöstes av ett krig. Orkar vi? Vande sig de styrande vid att det alltid går att göra lite till?

Krisen i sjukvården är sedan länge vardagsmat. Fram till valet i år skapade Stockholms sjukvårdsuppror oförtröttligt uppmärksamhet kring det krisartade läget i vår huvudstad. Sjukhus efter sjukhus har larmat och vi har vant oss vid att se vitklädd personal posera med armarna i kors framför ännu en överbelastad akutmottagning. Hinner de vitklädda nu gå på toaletten?

Tugga sin lunch? Under pandemin var stabsläge det nya normala. Presskonferenserna berättade om kris och ständiga, nya nödlösningar. Vande sig de styrande vid att det alltid går att göra lite till? Stängda vårdplatser och bristen på sjuksköterskor har inte undgått någon. Bristen på specialistläkare har lyfts gång på gång men har budskapet nått fram? Vet politiker och allmänhet att bristen på specialistläkare är stor överallt och inte bara på landets vårdcentraler? Nog skulle de förstnämnda satsa mer på utbildningstjänster annars? Bristen på läkare som träffar patienter, hand­leder, utbildar och bemannar årets alla jourpass har skapat en arbetsmiljö där regionens erbjudande om friskvård eller föreläsningar om återhämtning känns verklighetsfrånvänt istället för generöst. När tiden inte räcker till kan upprepade uppmaningar om att gå på föreläsningar om krisberedskap ignoreras även av den som är verksam på en liten ö med ett krig inte långt borta. Krisen är här, inte i framtiden. 

Vande sig de styrande vid att det alltid går att göra lite till?

Vi har emellertid en skyldighet att lyfta blicken från vardagen. Som läkare har vi en röst, en röst som också kan göra oss utsatta. Förstämningen låg tung när Ing-Marie Wieselgren dog genom ett misstänkt terrorbrott med politiska förtecken under årets Almedalsvecka.* Händelsen var svår att värja sig från ur såväl kollegialt som politiskt perspektiv. Vi har därefter sett slutet av en valrörelse som skapat nya avstånd och orosmoln i det politiska landskapet. Begränsad rätt till tolk är ett av förslagen som har väckt motstånd efter regeringsskiftet. Vi vet alla att det finns rasism inom vården, både när det gäller personal och patienter. Riskerar den nu att i högre grad cementeras? Normaliseras? Banaliseras? Låt oss hoppas att jag har fel.

Omvärlden ter sig vara någon annans problem i en tid när miljön borde vara högst på agendan. Inom sjukvården är negativ miljöpåverkan inget nytt. Finns det rimliga alternativ till dagens hantering av sjukvårdsmaterial? Är engångsmaterial det enda alternativet i så många fall som idag? Hur påverkar tillverkningen av våra läkemedel miljön på andra sidan jorden? Hur ser villkoren ut för arbetarna? När får vi se miljömärkning på läkemedel? När kostnadseffektiviteten beräknas för läkemedel tas idag ingen hänsyn till miljön. När kan jag som konsument välja att betala mer för att inte låta min huvudvärk förorena vattendrag i andra länder? På Gotland är vattenfrågan ständigt närvarande, både i det dagliga livet och genom följetongen kring Cementa. Har de som tillverkar våra läkemedel makten att slåss för sitt dricksvatten?

Så, orkar vi se kriserna i sjukvården, i politiken och i miljön samtidigt? Orkar vi kämpa för våra kollegors skull samtidigt som vi går en osäker framtid till mötes? Skamset ber vi om ledigt för fackligt arbete när vi vet att det finns schemaluckor att fylla. Slutligen, orkar läkaren som väntat i flera år på AT- och ST-tjänster ta risken att förlänga sin väg till specialist ytterligare genom ett engagemang som sträcker sig utanför de dagliga måstena?

Det är retoriska frågor – vi har inget val. •

*När texten skrevs hade åtal väckts för misstänkt terrorbrott.

Mer från Moderna Läkare

Därför ska din nya kollega ha högre lön

Fackligt Under året har vi kunnat läsa om sjunkande löneläge för läkare. Hur kommer det sig, när Läkarförbundet samtidigt säger att man lyckas bra i de årliga löneöversynerna? SYLF:s förste vice ordförande Björn Gunnarsson reder ut hur lönebildning fungerar och ger …

Egenvärde – anledning att säga ifrån

Ledare Att känna till och förstå sitt eget värde är grundläggande för att kunna utvecklas och bli framgångsrik i sitt yrke. Läkare är utan tvekan en av de mest dedikerade yrkesgrupperna när det handlar om att vårda och hjälpa andra människor. …

Avtalsrörelsen är i gång

Ledare Det gällande kollektivavtalet går ut sista mars nästa år och förhandlingarna av det nya närmar sig med stormsteg. Ett nytt avtal ska då egentligen vara på plats och börja gälla. Personligen tror jag att det kan bli tuffa förhandlingar och …

Den värdefulla studierektorn

Tema Runtom i landet arbetar studierektorer dagligen med att skapa värde för alla utbildnings­läkare, med målet att säkerställa en högkvalitativ utbildning i kombination med en trygg och utvecklande miljö. Moderna läkare har träffat Magnus Tufvesson, AT-studierektor i Piteå, för ett samtal …

Spelar det någon roll?

Ledare Som ordförande i SYLF Göteborg kastas jag ofta mellan hopp och förtvivlan. Det kanske många av er andra känner igen er i; fackligt arbete kan vara väldigt roligt och givande, men även tradigt och ångestskapande.

Moderna Läkare presenterar: Finder

Reportage Olof Nilsson är en 30-årig ST-läkare i anestesi- och intensivvård vars hjärta längtar efter något mer än smärtlindring och medicinska procedurer. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Press på jobbet

Reportage Det händer att läkare blir kontaktade av media och journalister i sitt arbete. Hediye Güzel, kommunikationschef och Alexander Kuzmicki, chefsjurist på Läkarförbundet berättar vad man ska tänka på om media pressar på.

Medicinsk chef i stället för AT

Tema Extraknäcket under studietiden resulterade i ett erbjudande om fast anställning efter examen. Moderna Läkare träffar Tove Karlsson, olegitimerad läkare och bland annat chef för det medicinska teamet på den digitala vårdplattformen Doctrin.