fbpx
Hoppa till innehåll

Dr Fredrika

Fredrika Fabri är ST-läkare i geriatrik på Stockholms Sjukhem och Moderna Läkares krönikör.
Dr Fredrika
Basfackligt

“Nej nu! Alltså lyssna… opererad för näspolypos på 80-talet! Vi måste sluta med att bara upprepa sånt här!”, utbrister min kollega och gestikulerar irriterat mot sin datorskärm. “Du med”, fortsätter hon och spänner ögonen i mig.

Trots ett brinnande ointresse för IT är jag, liksom de flesta underläkare, väl förtrogen med diverse datorbaserade journalsystem. Underläkarens arbete handlar ju till stor del om dokumentation. Det är vi som författar epikriser, inskrivningar och daganteckningar. Likt detektiver söker vi igenom de olika läkemedelsmodulerna för att ta reda på vilka preparat våra patienter tar. När underläkare sitter kvar efter arbetstid är det inte sällan för dokumentationens skull. Den är på många arbetsplatser omfattande och innehåller ofta tvingande moment, såsom administrativa epikriser vid byte av vårdavdelning eller rutinmässigt ifyllande av allehanda listor och formulär.

Den äldre patienten med flertalet sjukdomar, polyfarmaci samt en oändligt lång journal är idag vanlig i alla delar av sjukvården. Samma patient kan dessutom lida av syn- och hörselnedsättning, kognitiv svikt eller andra omständig­heter som försvårar kommunikation.

Vi möter dessa patienter både i journalen och i levande livet. Men aktar vi oss inte så sker nog mötet framför allt i journalen. Till skillnad från patienten så tycks denna svämma över av precis sådan information vi vill ha – nämligen den som behövs för att producera nya anteckningar. Att genom patienten få kännedom om detaljerad sjukhistoria och aktuella läkemedel är däremot ofta svårt, eller omöjligt.

Stärkt av min kollegas ord vågar jag mig idag dock på en “för bakgrund se före­gående epikris” i journalen. Kanske kan den tidigare näspolyposen äntligen få falla i glömska, och så hinner vi gå ett eftermiddagsvarv på avdelningen istället.

Text: Dr Fredrika Fabri, Moderna Läkares krönikör

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.