fbpx
Hoppa till innehåll

KRÖNIKA
Dr Fredrika no4 2020

Fredrika Fabri är ST-läkare i geriatrik på Stockholms Sjukhem och Moderna Läkares krönikör.
Dr Fredrika
Basfackligt

Text Dr Fredrika Fabri. Det var för ett par år sedan som jag, mot bättre vetande, började spela ett mobilspel som utspelade sig i en fiktiv värld kretsande kring en berömd ung trollkarl. Enligt reklamen skulle spelet erbjuda en personlig upplevelse med faror, belöningar och kamratskap. I själva verket gick det mest ut på att vänta på att min ”energi” skulle fyllas på. För den otålige fanns möjlighet till köp i appen så att spelet kunde gå snabbare fram. När energin var full gällde det att passa på! Till exempel mellan patienter, på lunchen, eller när ronden stannat av i väntan på fysioterapeuten.

Helt galet, tänker du. Jag var såklart tvungen att radera spelet till slut. Men upplevelsen fick mig att fundera på hur vår arbetsmiljö ser ut. Det var aldrig någon som höjde på ögonbrynen när jag tog upp mobilen och spelade på arb­e­ts­tid. I själva verket är det vanligt att anställda sitter med telefonen och sysslar med helt privata angelägenheter när det blir en paus i arbetet. “Vänta, jag måste köpa en väska på rea”, sa en kollega till mig en gång när jag skulle rapp­ortera över en patient.

För egen del har jag märkt en stor skillnad efter det att jag började låsa in mobilen i skåpet under arbetsdagen. Det blir mer tid över till att tänka. De små uppehållen under dagen hackas inte sönder av notiser och meddelanden, och det är en lättnad att inte vara nåbar för sådant som inte är viktigt. Alla fun­gerar väl olika, men att i en stökig miljö lägga på ytterligare ett lager av avbrott kan öka känslan av stress, kanske utan att vi vet vad det beror på.

Att vara mobilfri på arbetstid är riktigt härligt när man vant sig, men kräver såklart ett skåp som går att låsa. Vissa kliniker förser inte heller sina underläkare med en arbetstelefon. Det förlorar de kanske på i längden, speciellt om underläkaren har det där spelet instal­lerat.  •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.