Text Dr Fredrika Fabri. Det var för ett par år sedan som jag, mot bättre vetande, började spela ett mobilspel som utspelade sig i en fiktiv värld kretsande kring en berömd ung trollkarl. Enligt reklamen skulle spelet erbjuda en personlig upplevelse med faror, belöningar och kamratskap. I själva verket gick det mest ut på att vänta på att min ”energi” skulle fyllas på. För den otålige fanns möjlighet till köp i appen så att spelet kunde gå snabbare fram. När energin var full gällde det att passa på! Till exempel mellan patienter, på lunchen, eller när ronden stannat av i väntan på fysioterapeuten.

Helt galet, tänker du. Jag var såklart tvungen att radera spelet till slut. Men upplevelsen fick mig att fundera på hur vår arbetsmiljö ser ut. Det var aldrig någon som höjde på ögonbrynen när jag tog upp mobilen och spelade på arb­e­ts­tid. I själva verket är det vanligt att anställda sitter med telefonen och sysslar med helt privata angelägenheter när det blir en paus i arbetet. “Vänta, jag måste köpa en väska på rea”, sa en kollega till mig en gång när jag skulle rapp­ortera över en patient.

För egen del har jag märkt en stor skillnad efter det att jag började låsa in mobilen i skåpet under arbetsdagen. Det blir mer tid över till att tänka. De små uppehållen under dagen hackas inte sönder av notiser och meddelanden, och det är en lättnad att inte vara nåbar för sådant som inte är viktigt. Alla fun­gerar väl olika, men att i en stökig miljö lägga på ytterligare ett lager av avbrott kan öka känslan av stress, kanske utan att vi vet vad det beror på.

Att vara mobilfri på arbetstid är riktigt härligt när man vant sig, men kräver såklart ett skåp som går att låsa. Vissa kliniker förser inte heller sina underläkare med en arbetstelefon. Det förlorar de kanske på i längden, speciellt om underläkaren har det där spelet instal­lerat.  •

Mer från Moderna Läkare