fbpx
Hoppa till innehåll

Läkarförbundets Medlemsrådgivning och Medlemsservice har förändrade öppettider under sommaren. Telefontid måndag–torsdag 9.00–16.00 och fredag 9.00–13.00. Du kan alltid själv söka svar på dina frågor under Råd och stöd. Midsommarafton har vi stängt.

Läget är akut – var förändringen!

Lokalordförandeord signerat Rasha Noori, ordförande SYLF Sörmland.
Text: Rasha Noori
Foto: Samer Wastin
Porträtt av Rasha Noori SYLF Sörmland
Ledare

Sörmland har drabbats ganska hårt av det ekonomiska läget. När vården kämpade för att återhämta sig efter pandemin infördes hyrstopp för sjuksköterskor, främst för att rädda ekonomin efter flera år av förluster som orsakats av olika faktorer. Det var ett smärtsamt beslut för all vårdpersonal och hyrstoppet skedde utan någon nedtrappning – cold turkey. Än idag minns jag den dagen när jag som skyddsombud höjde rösten och sa ifrån, oroad för patienternas välmående och våra ansträngda arbetsförhållanden. Jag valde läkaryrket för att rädda liv och att vara tyst kändes så motsägelsefullt för mig.

Men det var bara början. Ytterligare besparingar skulle vidtas: anställningsstopp, varslande av 700 personer och delvis hyrstopp för läkarna. Kurser för ST-läkare skulle begränsas och fortbildning min­skas. Så småningom fick man höra om det dåliga ekonomiska läget i flera regioner i Sverige. 

Vi behöver enas om att tacka nej till dåliga löner och kräva vår rätt

Samtidigt har Sveriges Kommuner och Regioner varnat för stora kompetensutmaningar under det nuvarande decenniet. Med en ökning på 50 % av äldre personer över 80 år förväntas hälften av de sysselsatta välja yrken inom vården. Antalet läkare behöver öka med 3 500 anställda samtidigt som över 6 500 läkare förväntas gå i pension. 

Regionerna har tvingats hantera personalbristen genom att minska antalet vårdplatser och använda task shifting. Hur kan vi bemöta efterfrågan när resurserna inte räcker till?  I stället för att mötas av förståelse ställs vi inför frågor om varför det idag är fler läkare per vårdplats. Det känns som ett bakslag och misstro mot vår profession.

En ansträngd arbetsmiljö uppstår när resurserna är knappa och när bemötandet brister från ledningen. SYLF:s AT-rapport visar att var fjärde underläkare i Sverige vill byta yrke och Läkarförbundets arbets­miljöundersökning visar att 6 av 10 läkare funderar på att gå ner i tid, byta arbetsplats eller helt läm­na yrket. Läget är akut, vi har inte råd att förlora fler kollegor! 

Politikerna bär på det främsta ansvaret för att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning. Det jag vill lyfta är vikten av en anpassad utbildning för underläkare för att hjälpa oss att möta vårdens behov idag och imorgon! Vi kan inte blint fokusera på produktion och glömma vikten av utbildning, det är som att utöva en sport utan att behärska tekniken. Vården behöver kunniga och tillmötesgående chefer som är insatta i läkaryrket och som kan möta de yng­re läkarnas behov, chefer som vill följa avtal för att förbättra arbetsvillkoren och som kan samarbeta med lokala ombud. På så sätt kan vi minska personalomsättningen och öka patientsäkerheten.  

Vi underläkare kommer att vara de som löser morgondagens problem. Vi behöver tillsammans kämpa för våra rättigheter till ett att­raktivt läkaryrke och god vård. Vi behöver enas om att tacka nej till dåliga löner och kräva vår rätt. Engagera oss i verksamhetsutveckling, inklusive fackliga frågor, och kanske ta steget och bli den ledare som vi idag drömmer om att ha. 

Mer från Moderna Läkare

Den nya läkar­utbildningen – fortsättning följer!

Reportage Under våren 2023 tog Moderna Läkare den nya läkarutbildningen under lupp och intervjuade Aisha Salah Ahmed, som då studerade termin tre vid Linköpings universitet. Nu är det dags för oss att följa upp hur den nya läkarutbildningen har fungerat i …

Narrativ medicin – att ta in, tolka och vilja förstå

Reportage Narrativ medicin definieras vid en googling enligt följande: a diagnostic and comprehensive approach that utilizes patients' narratives in clinical practice, research, and education to promote health. Med andra ord att kunna omvandla det patienten berättar för oss till en väl …

Viktigt att ta vara på möjligheterna som BT skapar

Reportage Bastjänstgöringen kan bidra till att minska flaskhalsarna i läkares utbildning. Den innebär också möjligheter för läkare och arbetsgivare att göra individuella anpassningar. Men tempot i förberedelserna måste öka, menar Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Nu slår vi ett slag för integrerad BT!

Fackligt Bastjänstgöringen är redan i full gång över landet och det är hög tid för regionerna att börja planera för att skala upp antalet BT-platser inför 2027. BT kan, som de flesta nog känner till, genomföras på två sätt: som fristående …

ST-rapporten 2025 – Studietid och handledning i fokus

Fackligt En motion till fullmäktige 2024 fick oss slutligen att göra slag i saken: Vi skickade ut en enkät till 30 % av medlemmarna med legitimation, och fick ungefär 1 000 svar. Stort tack för att ni tog er tid! Vi har nu …