fbpx
Hoppa till innehåll

Läget är akut – var förändringen!

Lokalordförandeord signerat Rasha Noori, ordförande SYLF Sörmland.
Text: Rasha Noori
Foto: Samer Wastin
Porträtt av Rasha Noori SYLF Sörmland
Ledare

Sörmland har drabbats ganska hårt av det ekonomiska läget. När vården kämpade för att återhämta sig efter pandemin infördes hyrstopp för sjuksköterskor, främst för att rädda ekonomin efter flera år av förluster som orsakats av olika faktorer. Det var ett smärtsamt beslut för all vårdpersonal och hyrstoppet skedde utan någon nedtrappning – cold turkey. Än idag minns jag den dagen när jag som skyddsombud höjde rösten och sa ifrån, oroad för patienternas välmående och våra ansträngda arbetsförhållanden. Jag valde läkaryrket för att rädda liv och att vara tyst kändes så motsägelsefullt för mig.

Men det var bara början. Ytterligare besparingar skulle vidtas: anställningsstopp, varslande av 700 personer och delvis hyrstopp för läkarna. Kurser för ST-läkare skulle begränsas och fortbildning min­skas. Så småningom fick man höra om det dåliga ekonomiska läget i flera regioner i Sverige. 

Vi behöver enas om att tacka nej till dåliga löner och kräva vår rätt

Samtidigt har Sveriges Kommuner och Regioner varnat för stora kompetensutmaningar under det nuvarande decenniet. Med en ökning på 50 % av äldre personer över 80 år förväntas hälften av de sysselsatta välja yrken inom vården. Antalet läkare behöver öka med 3 500 anställda samtidigt som över 6 500 läkare förväntas gå i pension. 

Regionerna har tvingats hantera personalbristen genom att minska antalet vårdplatser och använda task shifting. Hur kan vi bemöta efterfrågan när resurserna inte räcker till?  I stället för att mötas av förståelse ställs vi inför frågor om varför det idag är fler läkare per vårdplats. Det känns som ett bakslag och misstro mot vår profession.

En ansträngd arbetsmiljö uppstår när resurserna är knappa och när bemötandet brister från ledningen. SYLF:s AT-rapport visar att var fjärde underläkare i Sverige vill byta yrke och Läkarförbundets arbets­miljöundersökning visar att 6 av 10 läkare funderar på att gå ner i tid, byta arbetsplats eller helt läm­na yrket. Läget är akut, vi har inte råd att förlora fler kollegor! 

Politikerna bär på det främsta ansvaret för att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning. Det jag vill lyfta är vikten av en anpassad utbildning för underläkare för att hjälpa oss att möta vårdens behov idag och imorgon! Vi kan inte blint fokusera på produktion och glömma vikten av utbildning, det är som att utöva en sport utan att behärska tekniken. Vården behöver kunniga och tillmötesgående chefer som är insatta i läkaryrket och som kan möta de yng­re läkarnas behov, chefer som vill följa avtal för att förbättra arbetsvillkoren och som kan samarbeta med lokala ombud. På så sätt kan vi minska personalomsättningen och öka patientsäkerheten.  

Vi underläkare kommer att vara de som löser morgondagens problem. Vi behöver tillsammans kämpa för våra rättigheter till ett att­raktivt läkaryrke och god vård. Vi behöver enas om att tacka nej till dåliga löner och kräva vår rätt. Engagera oss i verksamhetsutveckling, inklusive fackliga frågor, och kanske ta steget och bli den ledare som vi idag drömmer om att ha. 

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.