fbpx
Hoppa till innehåll

Läkare – inom industrin

Text: Rofida Ghazvinian, ledamot SYLF
Basfackligt

De flesta läkare som arbetar i Sverige är anställda av regionerna, men det kan vara bra att påminnas om att vår arbetsmarknad är bredare än en karriär inom den offentliga sjukvården, medicin-industrin och medicinsk teknik utvecklas ständigt och erbjuder helt nya karriärmöjligheter. Som läkare kan du bidra med kunskaper inom många nya områden. Denna text sammanfattar allmän information om anställning, löner och förmåner för läkare inom just industrin. 

Ansökningsprocessen till de olika företagen skiljer sig åt. Vanligen använder sig företag inom industrin av rekryteringsfirmor för att rekrytera medarbetare. Det finns krav på formell kompetens, där många arbetsgivare inom industrin önskar läkare med specialistkompetens och i många fall även forskningserfarenhet i form av avlagd doktorsexamen. Under rekryteringsprocessen bedöms även social kompetens och personlighet för att avgöra hur personen kommer att fungera i gruppen på arbetsplatsen. Rekryteringsprocessen kan vara flera intervju- och bedömningsrundor, där man genomgår formella tester och utvärderingar. Ofta premieras god samarbetsförmåga och flexibilitet. Yrkesgrupperna i de team som man förväntas arbeta i kan skilja sig från hur vardagen ser ut inom sjukvården, ofta består ens närmsta medarbetare av exempelvis ekonomer, jurister och farmaceuter.

Många företag tillämpar sex månaders prov-anställning när du är ny på din tjänst – om båda parter är nöjda går tjänsten över i en  tillsvidare-anställning. Som läkare anställs man ofta som medical advisor, vilket framförallt innebär kontors-arbete med möten och resor. Befordran till medical manager kan ske efter ett par års arbete, tjänsten innebär oftast bredare medicinskt ansvarsområde och chefsansvar. 

Lönerna varierar beroende på företag, uppskatt-ningsvis ligger månadslönen mellan 80 000 kr och 125 000 kr (2021). Övertid bortförhandlas vanligen. Arbetet ger oftast större flexibilitet än vad en anställning som kliniskt verksam läkare erbjuder. Företag inom industrin har ibland ekonomiskt utrymme att erbjuda sina anställda olika förmåner och bonusar, där det mesta är individuellt förhandlat och varierar från företag till företag. Det är även vanligt att kunna förhandla sig till extra semesterdagar.


IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, är den arbetsgivarförening som företräder svenska och utlandsägda industri-företag. De har nio olika avtal med företagen. I-avtalet är det som rör läkemedel och bioteknik. Medlemmar i arbetsgivarföreningen är anslutna till de kollektivavtal som IKEM har slutit med de fackliga organisationerna. 

Inom Sveriges Läkarförbund är Industri-läkarföreningen yrkesförening för läkare som arbetar inom industrin. Idag är ca 130 läkare kopplade till föreningen. Industri-läkarföreningen bevakar löner, anordnar medlemsmöten för att sprida kunskap och stöttar nyanställda inom industrin. Industri-läkarföreningen arbetar också med att besvara relevanta remisser från myndigheter och departement och påverkar därmed svensk sjukvårdspolitik.

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.