fbpx
Hoppa till innehåll

Fyra frågor om utbildning

Moderna Läkare träffar Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd.
Sofia Ryd Grenstale.
Sofia Ryd Grenstale, ordförande
för Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd.
Tema

Hej Sofia, berätta om Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd och ert arbete?
Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd har till uppgift att bereda utbildnings- och forskningsfrågor till förbundsstyrelsen. Vi arbetar även med kompetensförsörjning och en del internationella uppdrag. Rådet arbetar självständigt men när det gäller mer övergripande principiella frågor går besluten via förbundsstyrelsen efter att ha varit på remiss hos våra delföreningar. Jag tog över som ordförande för UFO sommaren 2015 och har lett arbetet i rådet sedan dess.

Vilka är era mest aktuella utbildningsfrågor?
Arbetet med BT, bastjänstgöring, har legat högt upp på agendan länge. Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd började arbeta med frågan redan 2010 då EU kritiserade Sverige för att läkarutbildningen var för kort och inte harmoniserade med resten av EU. Senaste året har varit intensivt med föreskriftsarbete och med att säkra övergångsregler som inte förhindrar eller fördröjer specialiseringen.

Vi har haft upprepade möten och regelbunden mejl- och telefonkontakt med Socialstyrelsen och Socialdepartement kring arbetet med BT.

I nuläget skapas det för få BT-tjänster i regionerna, vilket kommer bli en utmaning att lösa. Det får inte bli en ny flaskhals likt AT! Fördelen är dock att med legitimation blir förutsättningarna annorlunda, till exempel kan man räkna in tiden i en kommande ST. Det gör att genomströmningen ökar och tid inte går förlorad på samma sätt som idag.

Vi har haft upprepade möten och regelbunden mejl- och telefonkontakt med Socialstyrelsen och Social­departement kring arbetet med BT. Arbe­tet har tyvärr dragit ut på tiden, det är mycket ­byrålådetid som gått åt som egentligen skulle kunnat användas till annat.

En annan stor fråga har varit arbetet med coronapandemins påverkan på utbildningen. Omställningen av undervisningen på grundutbildningen och hur vi kan säkra att tiden till såväl examen som legitimation och specialistbehörighet inte förlängs, samt att vi bad om att starten för BT skulle flyttas fram till nästa år.

Du nämnde även arbetet med kompetensförsörjning och internationella uppdrag?
Inom ramen för kompetensförsörjning arbetar vi med den obalans som råder på arbetsmarknaden idag, svårigheten att få sin AT-tjänst och problemet med bristen på specialistläkare. En ny policy är ute på remiss där vi har som förslag att ansvaret för dimensionering och samordning av AT-, BT- och ST- tjänster ska föras över helt till staten för att de bättre ska kunna samordna och dimensionera hela utbildningskedjan. De internationella uppdragen hand­lar bland annat om harmoniseringen av den svenska specialistutbildningen i relation till övriga Europa. Utöver dessa är även arbetet med forskning viktigt, där vi vill att Sverige ska ligga i framkant.

Har du någon egen hjärtefråga?
Jag gillar att arbeta med helheten och förståelsen för hur alla länkar måste hållas samman. Det fackliga arbetet tar väldigt mycket tid men det är roligt och jag har stora möjligheter att styra och planera själv vilket underlättar arbetet. •

Elisabeth Karlsson
underläkare
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.