När jag träffar Ann-Catrine Codan och Ida Björnstjerna som drivit podden AT-läkarna, över en frukost i Norrköping, verkar de glada att se varandra. ”Det jag saknar mest nu när vi inte har podden längre, är att vi inte träffas lika ofta”, säger Ann-Catrine. ”Att göra podd tillsammans gjorde att vi hördes varje dag, hela tiden.”

Att podda tar tid
I och med att de två vännerna fullgjort sina respektive AT-tjänster nådde podden vägs ände. Ann-Catrine är nu ST-läkare i anestesi, och Ida har valt att bli allmänläkare. Det gjorde att deras scheman var svårare att få ihop än förut. ”Vi tänkte att vi skulle fortsätta med en ny podd tillsammans. Men vi insåg att det inte var genomförbart”, säger Ida. ”Det hade varit roligt att fortsätta, men jag hann inte med”, säger Ann-Catrine. ”Det var som att dygnet hela tiden hade för få timmar.”

Jag får energi av att interagera med lyssnarna i inspelningsfasen.

Att göra podd tar mycket tid i anspråk. Från praktiska förberedelser som att boka träff med en gäst och att läsa på ämnet, till själva inspelningen och sedan att redigera efteråt. Ida och Ann-Catrine uppskattar att det sammanlagt tar 10 timmar per avsnitt. Med veckovis utgivning har de alltså lagt ungefär en arbetsvecka per månad på sin podd. Ida svarar skrattandes: ”Det är lite sjukt, när en ser det på det viset.”

Fortfarande 20 000 lyssnare i månaden
Det sista tillika 78:e avsnittet av AT-läkarna sändes i juni. Trots att podden inte längre är aktiv, tycks intresset för den finnas kvar. ”Det är nästan som att vi har gett ut en bok, något som nya lyssnare hittar till hela tiden”, berättar Ann-Catrine. Res­ponsen från lyssnarna har varit viktig för duon. ”Vi fick så mycket hjälp av de som lyssnade. De var väldigt engagerade och skickade in frågor”, fortsätter Ann-Catrine.

Jag frågar vad de är mest stolta över, och förutom podden i sig är de överens om att några tillfällen sticker ut. ”Vissa avsnitt kändes mer än andra”, säger Ann-Catrine och berättar med eftertryck om när de gästades av onkologen Nina Cavalli-Björkman. Temat var de svåra samtal som hör läkaryrket till. ”Sådana saker går inte att läsa sig till – du behö­ver snarare höra det från en vettig, klok person som själv varit i samma sits.” På samma spår berättar Ida om det gensvar de fått från enskilda lyssnare. ”Ett av våra mål med AT-läkarna var att lindra våra kollegors jobbångest. Just det har några hört av sig och uttryckt att vi också gjort.”

Vi har väldigt roligt ihop och jag tror att lyssnarna kommer att märka det.

Podden har också, tack vare den spridning som den fått, öppnat dörrar in till vårdens makthavare. Ida planerar att i sin nya podd bjuda in dem till samtal. ”Det finns problem som måste lösas – jag vill fråga dem hur tänker att vi kan nå dit”, säger hon. Arbetsmiljön är en av flera aspekter som Ida lyfter: ”Primärvården måste bli en mer attraktiv arbetsplats och vi måste locka fler unga läkare till att välja allmänmedicin”, menar Ida. Hon hoppas att den nya podden kan bidra till det. ”Vi måste lyfta fram allmänläkare som trivs med sitt jobb”, säger hon.

Inspelning pågår!
Idas nya podd heter Allmänläkaren och har premiär 7 januari 2020. Förberedelserna är redan nu i full gång och kan följas på poddens instagramkonto @allmanlakaren. Följarna kommer kunna vara med och påverka innehållet i de avsnitt som kommer. ”Jag får energi av att interagera med lyssnarna i inspelningsfasen,” säger Ida. ”Det hade varit tråkigt att spela in en hel höst innan de fick veta vad som var på gång!”

Ett av våra mål med AT-läkarna var att lindra våra kollegors jobbångest.

De som lyssnat på AT-läkarna kommer att känna igen sig i det nya formatet. Klinisk handläggning kommer fortsatt att vara ett bärande element, men ur ett allmänmedicinskt perspektiv. ”Allmänmedicin har en enorm bredd. Även på vård­centralen kan jag få möta akut sjuka patienter”, påpekar Ida.

Ann-Catrine kommer ha en fot kvar i den nya podden. Hon är nämligen med i den panel som kommer att vara ett återkommande inslag i den nya podden, tillsammans med kollegorna Fredrik Ahlström, ST-läkare i gynekologi, och Sofia Mårdén, ST-läkare i psykiatri. Tillsammans kommer de att diskutera de mjukare aspekterna av att vara läkare, så som jobbångest och läkarrollen. ”Vi har väldigt roligt ihop och jag tror att lyssnarna kommer att märka det”, säger Ida.

Samtidigt är kanske sista ordet i AT-läkarna inte sagt
”Vi har ett avsnitt kvar, som inte är släppt än”, berättar Ida. Det heter Hur ska doktorn orka? och handlar om den belastning som många läkare kan uppleva i sin yrkesutövning. ”Vi har inte bestämt om det blir sista avsnittet av AT-läkarna eller om det blir en del i nya podden” säger Ida, och Ann-Catrine nickar instämmande. ”Vi hade ju tänkt ha det som första avsnitt i den podd vi planerade att göra tillsammans. Men nu blev det ju inte så.” De båda vännerna intygar dock att det, oavsett under vilken flagg avsnittet publiceras, är det något man som läkare inte vill missa. •

KORT OM
PODDEN ALLMÄNLÄKAREN

Nya podden Allmänläkaren släpps 7 januari. Två till tre avsnitt per månad kommer det bli, med släpp på tisdagar. Inspelning pågår och kan följas via instagramkontot @allmanlakaren

Viktoria Lindén
Underläkare
Mer från Moderna Läkare