fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Forskande läkare för Sverige framåt

SYLF Styrelse 2019
Ledare

Sveriges universitet är i världsklass när det gäller forskning. Och Sveriges forskare har internationellt sett högt renommé. En disputation öppnar dörren till många arbetsområden. Karriärvägarna innefattar life science, konsultbranschen eller läke­medelsbranschen – utöver de mer klassiska kombi­nationstjänsterna klinik och forskning.
Det är därför ytterst bekymmersamt att andelen forskarutbildade läkare fortsätter att minska. På 15 år har andelen minskat med 15 procent. Skälen till detta kan vara många. Vissa har fått finansiering under sin AT och ST, till exempel via forskar- AT eller så kallade ALF-medel, som tar slut när disputationen är ett faktum. Andra vill helt enkelt ha mer tid till det kliniska arbetet. Lönen spelar också en stor roll – många tvingas gå ner i lön om de vill fortsätta vara aktiva forskare. Läkare är idag den enda yrkesgrupp i Sverige som förlorar i livslön på att disputera. Till detta kommer ibland otrygga anställningsvillkor.

Läkare är idag den enda yrkesgrupp i Sverige som förlorar i livslön på att disputera.

Läkarförbundet har en uttalad strategi för att främja forskande läkare. Utbildnings- och forskningsrådet, UFO, bereder frågor till förbundsstyrelsen som i sin tur påverkar politiken. De har vid flera tillfällen påtalat vikten av att ändra högskole­lagen och högskoleförordningen, då dessa idag försvårar för läkare att inneha kombinationstjänster (kliniskt arbete och forskning). Dagens situation tvingar läkaren att ha en delad anställning som ger sämre pension och lägre utbetalning vid sjukskrivning eller föräldraledighet. Delade tjänster är därför mycket osäkra anställningar. UFO uppger att de vid varje lönerevisionsförhandling nås av rapporter från medlemmarna att forskning inte anses bidra till verksamheten och att de forskande läkarna därför inte förtjänar lönepåslag. Detta är mycket oroande.
Forskande läkare behövs för att föra Sverige framåt. De har en enorm bredd som sträcker sig över flera områden inom medicinsk, vetenskaplig och klinisk kunskap. I SYLF:s forskningspolicy finns våra ståndpunkter och fakta, där vi bland annat visar på att tre fjärdedelar av forskande ST-läkare anser att forskningen gjort dem till bättre kliniker, och 85 procent har dragit nytta av den i sin kliniska vardag. Vi behöver således göra det mer attraktivt för yngre forskare att välja att fortsätta sin yrkeskarriär även inom forskningen. Rörligheten mellan akademin och hälso- och sjukvården måste underlättas.
Sverige förlorar på att allt färre läkare forskar. Veten­skap och beprövad erfarenhet är hörnstenar i svenska läkares arbetssätt, vilka öppnar dörrar till kritiskt tänkande, professionell utveckling samt internationella kontakter. Redan 2004 varnade Vetenskapsrådet för att Sverige riskerar att hamna efter som ”elitland” gällande forskningen. Därför är det glädjande att målsättningen från Läkar­förbundets sida, enligt deras forskningspolitiska program från 2018, är att åtminstone en tredjedel av läkarkåren skall genomgå en forskarutbildning. Inte minst för att kompensera för de många pensionsavgångar som väntas under den kommande tioårsperioden. Allt för att trygga kom­pe­tensförsörjningen.
Det är dags att se till att göra forskningen mer attraktiv för läkarna, det tjänar både arbetsgivaren och patienterna på.

SYLF:s styrelse genom Eva Amtkil, ledamot.

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.