fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nya ST – nya möjligheter

Att tiga är aldrig guld
SYLF:s Styrelse nov 2020
Ledare

Efter ett decennium av utredningar, remissrundor och diskussioner kan vi i år fira in sommaren med mer än sill och dans, för den 1 juli i år sjösätts så slutligen ST 2021. Den nya förordningen skapades med förhoppningar om bättre rörlighet inom EU för läkare under utbildning och en effektivare progression från student till specialist.

Inom ramen för nya ST finns ett särskilt krav, att man inom de första två åren av sin ST bör uppfylla målen för baskompetensbevis. Bastjänstgöringen (BT) blir därmed en del av nya ST 2021 och ska fungera som en introduktion till läkaryrket och svensk sjukvård. Den nya förordningen gäller för alla som fått läkarlegitimation på något annat sätt än genom AT, det vill säga i nuläget främst de läkare som läst utbildningen utomlands och där erhållit sin legitimation.

Vi vet att det redan nu råder akut specialist­läkarbrist i 19 av 21 regioner.

Det är regionerna runt om i Sverige som ansvarar för ST, och inom ramen för detta även BT. Enligt beräkningar från både Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) innebär det att det behov av BT-platser som finns idag uppgår till ca 800 platser årligen, men regionerna har tillsammans bara lyckats utlysa 150 tjänster för hösten 2021. Regionerna är enligt lag skyldiga att erbjuda BT i en omfattning som motsvarar det planerade framtida behovet av specialistläkare – och vi vet att det redan nu råder akut specialistläkarbrist i 19 av 21 regioner enligt Socialstyrelsens rapporter.

De covidanpassade sommarplanerna har alltså inte ens hunnit börja smidas innan mörka moln tornar upp sig på himlen. För en patientsäker vård behöver vi råda bot på specialistläkarbristen och ge unga läkare en trygg start i yrket med kvalitativ utbildning med handledning. Regionerna verkar omisskännligen ducka det ansvar som ålagts dem, ett mönster vi ser upprepas och som tidigare skapat flaskhalsen med för få AT-platser. SYLF och SLF anser att det behövs en statlig dimensionering och samordning av antalet AT-, BT- och ST-platser för att säkerställa att specialistläkarbehovet täcks. Vi driver frågan hårt gentemot bland annat SKR och Socialstyrelsen i Nationella vårdkompetensrådet, partsgemensamma arbeten och i den offent­liga debatten.

I bästa fall medför ST 2021 utmärkta förutsättningar för en effektiv progression från läkarexamen till specialistbevis, utan onödiga väntetider och oavsett var man läst läkarutbildningen. SYLF gör allt vi kan för att denna möjlighet inte ska glida den svenska sjukvården ur händerna.
Med önskan om en glad sommar! SYLF:s styrelse genom Maria Valeur.

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.