fbpx
Hoppa till innehåll

BT måste säkra introduktion
av jämn och hög kvalitet

SYLF Styrelse 2019
Ledare

Nu är det dags för förändring och förändring är väl bra? Bastjänstgöringen (BT) är ett nytt kapitel i svensk sjukvård. Ett välkomnat kapitel. Det var rela­tivt länge sedan som lagrådsförslaget skickades ut på remiss. Nu är det ganska snart som BT ska införas, nästan så att man inte hunnit förbereda sig.
Regeringen föreslår att införa BT som en svensk version av Storbritanniens Foundation Year eller det som i många andra länder kallas för intern­ship. Som en kompletterande del av läkarutbildningen och en introducerande del av specialisttjänstgöringen. Med detta slopar man allmän­­-
tjänstgöringen (AT) som inte längre behövs då den nya sexåriga läkarutbildningen är legitimations­grundande.
Det kommer att ske en lagändring där man från den 1 juli 2020 kräver att alla legitimerade läkare genomgår BT för att sedan kunna söka specialisttjänstgöring (ST). Detta innebär att den första gruppen läkare som introduceras till BT blir läkare legitimerade utomlands.
Det är viktigt att påpeka att BT inte får bli en mini­version av AT. Det är med BT som vi kan erbjuda en bred introducerade tjänst, med primärvård och akut vård som de obligatoriska delarna, för att sedan låta läkaren arbeta vid ytterligare som mest två valfria placeringar. För att undvika dagens problem med AT och dess flaskhalseffekt, behöver regionerna samordna utbildningstjänsterna AT, BT och ST. Det är viktigt att det framtida behovet av specialistläkare tillgodoses och ser till att det inte finns regionala skillnader i utbildningen. Det får inte bli som det är nu med AT, där mindre reg­ioner och sjukhus bär ansvaret och erbjuder flest utbildningstjänster, eftersom storstäderna och de mer attraktiva sjukhusen inte tar sitt utbildningsansvar. Inte heller ska de olika vårdformerna i landet tillåtas inverka på utbildningsansvaret. I de regioner där en stor del av sjukvården är privatiserad, bör man se till att samordningsansvaret för BT-­läkarens placeringar ligger på regional nivå, hellre än klinikbunden.
Den medicinska vetenskapen är under konstant utveckling och svensk sjukvård måste följa med. Vi går mot mer och mer högspecialiserade verksamheter såväl på nationell som på regional nivå och då måste följaktligen forskning, metodutveckling och utbildning prioriteras. Vi har inte längre råd med flaskhalsar i kompetensförsörjningen och vi måste säkerställa kvaliteten på AT, ST och BT för att kunna möta framtidens krav på sjukvården. Tanken med BT har varit att vi ska få en bredare och mer effektiv tjänstgöring för att komma vidare i karriären som läkare.
Vi måste våga tänka om och tänka nytt. •

SYLF:s styrelse genom Rofida Ghazvinian, ledamot.

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.