Har du ett pågående chefsuppdrag? 

Jag är biträdande verksamhetschef inom Röntgen i Jönköping och Läkarchef på Röntgen Eksjö.  

Har du gått ledarskaps-ST?  

Ja, i region Jönköpings län.  

Vad är det bästa med ledarskaps-ST?  

Att träffa andra personer i liknande situationer, som alla har ett intresse av ledarskap och att diskutera olika aspekter av det. Att få skugga chefer man själv valt och att höra andras rapporter av deras skuggningar var också mycket givande. 

Har ledarskaps-ST öppnat möjligheter för chefskap?  

Jag tror i mitt fall inte att det spelat någon avgörande roll för beslutet att anställa mig som chef, men det har varit en positiv faktor 

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för ledarskaps-ST?  

Vår region har valt att inte fortsätta med denna satsning, utan låta läkare med ledarskapsintresse ingå i regionens allmänna ledarskapskurs. Utvecklingsmöjligheterna består således i att ånyo skapa en ledarskapskurs specifikt för ST-läkare. Vi som gått den tidigare ST-ledarskapskursen tror det behövs, om man vill satsa på läkare som chefer. 

Vilka är svårigheterna med att vara nybliven specialist och chef? 

Jag blev chef efter ungefär ett år som färdig specialist, så jag kan inte svara specifikt gällandes underläkare. Generellt tycker jag svårigheten med att bli chef tidigt i karriären är att jag försakat subspecialisering inom min specialitet, vilket jag gärna hade velat ha.   

Varför är det viktigt med ledarskap och chefskap tidigt i läkarkarriären?    

Det finns många anledningar! En är att det är en nyttig erfarenhet av att vara chef ett tag och förstå problematiken på den nivån i sin fortsatta karriär (roterande läkarchefskap skulle kanske inte vara så dumt?). En annan är att man kommer direkt från klinisk verksamhet och därför kan komma med relevanta synpunkter inom sin ledningsgrupp på hur verksamheten fungerar i praktiken. En tredje är att man oftast är som mest entusiastisk som ung och har många idéer man skulle vilja realisera, och som chef kan man få utrymme att göra detta. 

Skulle du rekommendera ledarskaps-ST till andra?    

Absolut, om intresset för ledarskap och chefskap finns! 

Var ser du dig själv om 10 år?

Jag har troligen kvar en chefsroll – det finns många fler saker jag skulle vilja få gjort, och så är det himla roligt! Jag ser mig själv kombinera klinik och chefskap mer än vad jag lyckas med idag. 

Mer från Moderna Läkare