fbpx
Hoppa till innehåll

Kansliet stänger kl. 12.00 på Skärtorsdagen den 17 april. Vi öppnar igen som vanligt tisdagen den 22 april. Vi önskar er en riktigt glad påsk!

Ledarskaps-ST: för fler läkare som chefer

Text: Karin Ström, underläkare
Foto: Privat
Andreas Vallebrant Nu-sjukvården Trollhättan FotoPrivat
Fackligt

Andelen chefer i vården som även är läkare har minskat under en lång rad år, och läkarförbundet har som mål att de ska bli fler. Ledarskaps-ST – en chefs- och ledarskapsutbildning inom ramen för ST – har setts som en väg framåt för att inspirera och uppmuntra fler läkare att bli chefer. 

Under 2024 genomförde SYLF en kartläggning av antalet regioner som erbjuder ledarskaps-ST, och fann att det just nu endast är två regioner som erbjuder detta; Blekinge och delar av Västra Götalandsregionen (NU-sjukvården). En del regioner har dock andra typer av ledarskapsprogram för ST-läkare som inte faller in under ledarskaps-ST: På Sahlgrenska finns ett välutvecklat program som sträcker sig över tre terminer, och i Skåne finns ett ledarskapsprogram som kallas Styrkelyftet, ett tvåårigt program för ST-läkare. Båda inbegriper UGL-kursen från Försvarsmakten, Utveckling av Grupp och Ledare. I Östergötland erbjuds pedagogisk ST där mycket ledarskap ingår. I Dalarna er­bjuder man ingen ledarskaps-ST, men däremot har vissa intresserade ST-läkare pusslat ihop ett eget program som till viss del motsvarar ledarskaps-ST.

Andreas Vallebrant är just nu i slutet av sin ST i akut­sjuk­vård på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Troll­hättan. För snart två år sedan fick han ett mejl i sin inkorg om att kandidater söktes för ett tvåårigt pilotprojekt i ledarskaps-ST.

– Jag sökte eftersom jag tycker att fler läkare som chefer är en viktig fråga. Sedan fanns det absolut ett intresse från mitt håll redan innan, jag hade lite erfarenhet av ledarskap genom en ordförandepost i SYLF i Nordvästra Götalands förening och min egen bostadsrättsförening. Man har stor nytta av att leda på ett bra sätt, berättar Andreas Vallebrant.

Åtta deltagare söktes till ett tvåårigt program med 25 kursdagar, 16 eftermiddagar med handledning och tio veckors förbättringsarbete. Ett uttalat villkor var att specialistlön skulle börja betalas ut när man skulle ha varit klar med sin vanliga ST, i den händelse utbildningen medförde att den vanliga ST:n förlängdes. I dagsläget har Andreas gjort ett och ett halvt av de två åren.

Jag har blivit bättre på att ge feedback, tolka mottagande part och att förstå vilka delar som är viktiga för att någon ska känna sig sedd

Andreas Vallebrant, gör ledarskaps-ST i NU-sjukvården i Trollhättan.

– Den kurs som lämnade tydligast spår var UGL-kursen från Försvarsmakten, Utveckling av Grupp och Led­are. Den samlade folk från hela Sverige, från närings­livschefer till läkare, och löpte 08.00–21.00 i en vecka. Man lärde sig mycket om sig själv, hur man såg sig själv i en grupp; man fick verktyg och insikter.

Inspiration och mentorskap

Inom ramen för sin ledarskaps-ST har Andreas Vallebrant också fått en mentor som är chef, som han fått följa med i möten och klinisk vardag; ett slags studiebesök i ledarskap som gett inblick i chefsvärlden. Han har också kontinuerligt träffat de andra som gör ledarskaps-ST, vilket blivit en viktig grupp för reflektion. Två i gruppen är från primärvården, vilket Andreas tycker är särskilt gyn­n­samt, eftersom hela sjukvården möter stora gemensamma utmaningar där lösningen är gott sam­arbete och samförstånd.

– Jag tror att en ledarskaps-ST kommer att vara en bra merit om man vill söka chefsposter och ledarskapsroller, men jag har redan nu stor nytta av de ledarskapsrelaterade kunskaperna, till exempel när jag handleder underläkare och AT-läkare. Jag har blivit bättre på att ge feedback, tolka mottagande part och att förstå vilka delar som är viktiga för att någon ska känna sig sedd, och på att strukturera min tid även när det är stressigt. Jag känner mig tryggare i en ledarskapsroll. 

Andreas har sett fördelar i att blanda klinik med sin ledarskaps-ST. Har det varit en stressig dag på akuten har han sett fram emot något mer teoretiskt, och på samma sätt har det känts roligare att jobba kliniskt när han sysslat med annat en eftermiddag. En nack­del har varit att ledarskapsdelen är förankrad via sjukhuset på en förvaltningsnivå, medan ST görs på kliniknivå, vilket kräver en hel del pusslande i schemat och att han ofta hamnar i att bli “den som är borta”:

– Det är klart att det ibland blir intressekonflikter, och att det kanske inte alltid är populärt att man ska lämna över mitt på dagen och gå i väg. Det förvärras också lite av att jag är facklig. Men jag tror inte jag blivit en sämre akutläkare av min ledarskaps-ST och mitt fackliga engagemang. Snarare får jag mer energi.

Fler läkare som leder vården behövs

Att fler läkare ska bli chefer tycker Andreas är viktigt av flera skäl. Dels för att läkare har det medicinska ansvaret och de senaste medicinska rönen, vilket ger oss en unik inblick i vården, dels för man sett att verksamheter där läkare är chefer fungerar bättre – lägre personalomsättning, nöjdare medarbetare och högre patientsäkerhet.

– I vården fattas det idag många beslut där de som bestämmer inte har hela bilden, och det är olyckligt, tycker jag. Det är lättare att förstå vad man håller på med om man har det medicinska helhetsgreppet. Jag tror inte att alla chefer behöver vara läkare, men nu är det så himla få, och det tycker jag märks i de beslut som fattas. En annan aspekt är att man utvecklas bättre som läkare i början av karriären om ens chef också är läkare. En sådan chef kan sätta sig in i ens situation på ett helt annat sätt.

Apropå karriär tror Andreas att en ledarskaps-ST kan vara till fördel i många olika karriärvägar:

– En ledarskaps-ST har också en pedagogisk del, vilket borde meritera för studierektorpositioner och liknande, och även den privata vården har ofta många chefsposter, till exempel om man sitter som delägare på en vårdcentral, där ledarskaps­kunskaperna skulle komma väl till pass. 

Uppmana till ledarskaps-ST lokalt

Redan 2020 gjorde Läkarförbundet en kartläggning där man noterade att endast tre av landets 21 regi­oner erbjöd ledarskaps-ST (då var det Blekinge, Västerbotten samt Östergötland). Olika typer av ledarskapsutbildning för ST-läkare har kommit och gått under åren, med vitt skilda omfattningar och upplägg. Många har startats på försök och lagts ner, inte sällan av ekonomiska anledningar. Är man intresserad av att göra ledarskaps-ST tycker Anders att man ska kontakta sin lokala SYLF-förening för att få kontaktuppgifter att nysta vidare i – allt som egentligen behövs för att sätta i gång är att få en studierektor att driva frågan inför sjukhusledningen.

– Mitt tips till någon som ska börja en ledarskaps-ST är att våga tro på att du kan utvecklas oavsett om du tycker att du är bra eller inte. Våga utforska dig själv. Våga se saker från andra synvinklar. Är du beredd att göra det, finns det mycket att hämta från ledarskaps­kurser. Och det är kunskap om människor som du kommer att ha nytta av i väldigt många situationer i livet, både som läkare och utanför jobbet. 

Mer från Moderna Läkare

En chefs resa: Från ortoped till Försvarsmakten och IVO

Reportage SYLF har som mål att uppmana fler läkare till att bli chefer samt att ta alternativa karriärvägar, oavsett vilket steg i karriären man befinner sig på. Pierre Campenfeldt har lång erfarenhet av chefskap, och arbetar just nu som tillsynschefsläkare på …

24 AT-orter belönas med Schysst Rekrytering!

Fackligt Det är inte schysst att behöva vänta på AT. Den genomsnittliga väntetiden till en AT-tjänst är enligt AT-rapporten cirka ett år. Kanske är det du som får en av årets cirka 1700 AT-tjänster, men du är inte ensam om du …

Managementkonsult: ett framtida läkaryrke?

Reportage Alternativa karriärvägar blir allt populärare i ett sjukvårdsystem där underläkare inte kan påverka sin vardag, en av fyra AT-läkare överväger att byta yrke, men för Per Kåks var valet att bli managementkonsult inte motiverat av flykt från den kliniska vardagen.

Läkaryrket är som en omvänd tratt

När man börjar studera kan man föreställa sig valet av utbildning som en tratt. Man väljer ett ämne som sedan smalnas av ju längre man läser vidare. Trattens öppning blir mindre och mindre och i takt med det ens valmöjligheter …

Vårt yrke kräver rättvisa villkor

Ledare Vägen till att bli läkare är lång, krävande och svår. Hårt investerat arbete, många studietimmar och praktiska erfarenheter för att slutligen bära ansvaret för människors liv och hälsa. Jag säger alltid att läkaryrket inte är ett kall, men att bli …