fbpx
Hoppa till innehåll

Lönerevision – Från förhandlingsbord till plånbok

Lönerevision sker årligen och utgör ramverket för hur mycket din lön justeras upp varje år. Läs om hur processen ser ut och vad som påverkar din nya lön.
Text: Robert Holmqvist, ledamot SYLF
Förhandlingssituation. GettyImages.
Bild: GettyImages.
Basfackligt

Pandemin har lett till att mycket inte har varit som det brukar, detta gäller även den årliga lönerevisionen. Eftersom den centrala avtalsförhandlingen 2020 flyttades fram till hösten blev det ingen lönerevision det året. Istället blir det två lönerevisioner i år. Vad passar då bättre än att gå igenom vad lönerevision innebär och hur det går till?

Årlig löneökning för fast anställda
Lönerevision är den ökning av lönen som ska göras årligen. Hur mycket lönerna ska öka baseras på vad som förhandlats fram på central och lokal nivå, mer om detta senare. De som ingår i lönerevisionen är samtliga tillsvidareanställda som har en månadslön. Det betyder alltså att underläkare som ännu inte fått en ST-tjänst i normalfallet inte ingår. Lönerna för de som inte ingår i lönerevisionen ska också höjas, men detta görs inte på samma systematiska sätt och det sker utan att facket är direkt inblandat.

De som ingår i lönerevisionen är samtliga tillsvidare­anställda som har en månadslön.

Pott baserad på procentsats av nuvarande löner
Hur går det då till? Man börjar med att räkna ihop samtliga löner för alla tillsvidareanställda vid tidpunkten för lönerevisionen. Detta baseras så länge inget annat är överenskommet på lönerna från den 31 mars samma år, eftersom lönerevisionen sker den 1 april. Baserat på alla tillsvidareanställdas löner räknar man ut en pott som utgörs av en framförhandlad procentsats. Denna pott kallas ”garanterat utfall”. Procentsatsen har initialt förhandlats fram centralt av Läkarförbundet och utgör då grunden i en eventuell lokal­för­handling där man kan förhandla fram en bättre procentsats. Man kan även lokalt förhandla till sig andra förbättringar genom att avstå en del av potten, till exempel bättre jouravtal genom att minska procentsatsen. Den centrala förhandlingen kan även resultera i ett så kallat sifferlöst avtal. I detta fall beslutas procent­satsen helt i en lokalförhand­ling. Lönerevisionen för 2020 var sifferlös och procentsatsen beslutades därmed på lokal nivå. Den centrala procentsatsen för 2021 är 2,0 %.

Potten fördelas sedan ut på de tillsvidareanställda vars löner ska revideras. Har man fått ny lön för det innevarande året revideras generellt sett inte den lönen och dessa kallas då nollor. Det dessa nollor genererat till potten, genom att vara med i beräkningarna från den 31 mars, kan därmed fördelas ut på övriga medarbetare.

Dialogmodell och förhandlingsmodell
Det finns två huvudsakliga modeller för hur potten sedan delas ut. Dessa är lönedialogmodellen samt förhandlingsmodellen. Sedan kan man även lokalt besluta att förhandla på annat sätt, till exempel genom att modifiera dessa modeller. Vilken modell man ska använda beslutas i lokal förhandling före själva revisionen. Om den lokala läkarföreningen vill ha förhandlingsmodellen kan inte arbetsgivaren gå emot detta.

Förhandlingsmodellen börjar med att arbetsgivaren tar fram förslag på hur potten ska fördelas på de enskilda medlemmarna. Lönesamtal mellan arbetsgivare och arbetstagare bör ske, men är inte obligatoriskt. Förslaget delges sedan till den lokala läkar­föreningen. Efter detta sker en revisionsförhandling mellan arbetsgivaren och lokal­föreningen. Under denna förhandling motiverar arbetsgivaren varför de vill fördela som de föreslagit. Korrigeringar av förslaget kan göras under dessa förhandlingar. Viktigt att påpeka är dock att det ändå är arbetsgivaren som är lönesättare och läkarföreningen kan bara påpeka när de tycker att något inte är lämpligt. Läkarföreningen kan däremot på detta sätt upp­täcka om något bryter mot avtal eller lagar samt upptäcka återkommande snedfördelningar.

Lönedialogmodellen är det andra alternativet och fungerar annorlunda. Här sker ingen revisionsförhandling mellan arbetsgivaren och lokal­för­eningen. Om man använder denna modell är det obligatoriskt med lönesamtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Arbetsgivaren lämnar därefter sitt förslag till lokalföreningen för avstämning, där lokalföreningen kan kontrollera att hela det garanterade utfallet har fördelats. •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.