fbpx
Hoppa till innehåll

Från idé till verklighet

”Tror man starkt på något är det svårt att inte driva det vidare”, berättar läkaren och entreprenören Pauliina Ikonen Victorsson. Med sin tjänst Medalla vill hon skapa mer transparens för arbetstagare inom vården och hållbar rekrytering för arbetsplatser. 
Text: Julia Borg
Foto: Nishu Saud Hossain
Medalla Pauliina Ikonen Victorsson
Tema

Att hög och långvarig arbetsbelastning gör män­n­i­skor­­ sjuka har Medallas grundare Pauliina Ikon­en Victorsson fått stor insikt i genom sitt arbete som psykiater i ett multimodalt rehabiliteringsteam för patienter med utmattningssyndrom. 

Tillsammans med sin man driver hon Medalla, en social plattform i en app som vänder sig till läkare och personer verksamma i vården. Med appen vill de göra det lättare för arbetstagare att ta reda på hur olika arbetsplatser fungerar runt om i landet.

"Jag ser det inte som något negativt att det finns en transparens kring hur en arbetsplats fungerar."

”Kollegorna är de som bäst kan beskriva hur en arbetsplats fungerar och vad arbetet innebär. Vi vill göra det bättre för vårdens anställda när det kommer till att dela information om sina arbetsplatser och hitta bra arbetsplatser”, berättar Pauliina och fortsätter:

”Jag har hittat mina jobb genom kollegor som hört av sig till mig. De gånger jag själv blivit intresserad av en arbetsplats har jag tagit reda på vilka som jobbat där och hört mig för om arbetet. Vår tanke med Medalla är att göra nätverkandet enklare.”

Titta in i andra verksamheter

Idén växte fram under några middagsdiskussioner när paret jobbade på distans hemifrån under pandemin. De jämförde hur rekryteringsprocesser går till inom olika branscher och såg hur det ofta skiljde sig mellan vården och andra aktörer. Grundarna hoppas att Medalla medför enklare och mer hållbar rekrytering utan mellanhänder i appen och att kontakt sker direkt mellan vårdpersonal och arbetsgivare. De som önskar arbeta genom bemanning kan också skapa kontakt och dialog inför uppdrag för att förbättra samarbetet.

Visionen är att på sikt samla alla lediga vårdjobb i appen, och att all vårdpersonal som vill använda sig av sociala medier ska se den som ett yrkesspecifikt Facebook eller LinkedIn. Grundarna vill att vårdpersonal ska ta hjälp av kollegor genom appen för att hämta information om arbetsplatser och hitta jobb där de trivs och blir långvariga. Ett annat syfte är att arbetsgivare ska inspireras till att förbättra sina verksamheter, satsa på sina anställda och ta hjälp av de anställdas nätverk för att förstärka vårdteam­en med fler medarbetare. 

Ge din arbetsplats ett omdöme

I appen kan användaren knyta sig till en arbetsplats och legitimerar sig med BankID. Innan man får tillgång till innehållet kontrollerar grundarna att man är yrkesverksam inom vården. Där kan man läsa and­ras omdömen om sina arbetsplatser och ta kontakt med personer som jobbar på en arbetsplats som man själv är intresserad av. När man lämnar ett omdöme eller "inblick" som det kallas för, är man helt anonym.

Blir det inte lättare för de som redan har gott om personal att rekrytera fler samtidigt som de som har utmaningar får det ännu svårare att hitta anställda?
”Jag tror det är viktigt att sätta press på arbets­platserna och få dem att satsa på medarbetarna. En välfungerande arbetsplats kan falla snabbt om man inte lyssnar och tar vara på sina anställda. Det går att vända en negativ utveckling om man konstaterar bristerna, har ett närvarande ledarskap, lyssnar och satsar på sina anställda i stället för att ta till kortsiktiga bemanningslösningar. Jag ser det inte som något negativt att det finns en transparens kring hur en arbetsplats fungerar, det ska mot­i­­vera arbetsgivarna till att förbättra arbetsplatsen”, svarar Pauliina.

Entreprenör på köpet

Pauliina hade aldrig tänkt att hon skulle bli entreprenör, driva ett företag eller vara involverad i en startup. Hon beskriver resan med Medalla som omtumlande men givande. Att varva familjelivet, det kliniska jobbet och Medalla, är utmanande. Samtidigt har livet som egen företagare gett viss flexibilitet i livspusslet. Å andra sidan tar jobbet ald­rig riktigt slut.

Vad är ditt råd till någon som läser reportaget och själv vill driva en idé?
”Våga prova! Det går att gå från idé till att skapa en lösning. Sedan handlar det mesta bara om hårt arbete för att man ska lyckas.”

”Läs på, undersök om någon annan gjort något lik­nande. Kan du i så fall göra det bättre? Det är nog en fördel att göra det tillsammans med någon som inte är helt lik en själv, då ser man saker ur olika vinklar och resultatet blir bättre”, tipsar Pauliina Moderna Läkare.

"Våga prova!"

Den största utmaningen har enligt Pauliina varit att nå ut med Medallas syfte. Flera chefer har trott att de är ännu ett bemanningsbolag som kontaktat dem. Det roligaste har varit att se projektet gå från idé till att skapa en lösning.

Även om hon gärna vill hålla en fot kvar i det kliniska arbetet kommer Pauliina att behöva lägga mer tid på Medalla än vad hon gör idag – och berättar att de behöver bli fler.

”Man ser ett problem och man har möjlighet att bidra med en lösning, teknik och innovation, det driver oss att fortsätta.” 

Läs mer om Medalla på medalla.se

Mer från Moderna Läkare

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Moderna Läkare Finder Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.