”Plötsligt drar han ner hotpants och trosor baktill för att förevisa att min stjärtklyka är rak. Både jag och de andra blev för chockade för att säga något i stunden.”  

Några av åskådarna i Dalasalen i Falun blir uppenbart illa till mods när skådespelaren Maria Karpathakis gestaltar en underläkare på ortopedikurs. Det är medlemskväll med SYLF Dalarna och temat är #metoo.  

Ett halvår efter att #metoovågen rullade över världen och Sverige anordnade SYLF Dalarna, med Erika Nordin, Simon Mellerstedt och Johanna Borg Bruchfeld i spetsen, en medlemskväll på temat. ”Först funderade vi på om vi hade missat tåget, men jag tror att det är en fördel att lyfta fram ämnet för debatt igen”, säger Erika Nordin. Simon Mellerstedt instämmer: ”Punkten #metoo var given under verksamhetsåret när vi hörde med våra medlemmar kring vad de ville att vi skulle satsa på.”  

”Plötsligt drar han ner hotpants och trosor baktill för att förevisa att min stjärtklyka är rak. Både jag och de andra blev för chockade för att säga något i stunden.”  

Publiken i Dalasalen består till största delen av unga kvinnor. Bland dem finns Linda Larsson Karsberg, ordförande för Dalarnas Läkarförening. ”Vi vill stötta SYLF Dalarna i engagemanget”, säger hon. ”Den kraft som finns hoppas vi sprider sig till Läkarföreningen i framtiden.”

Fakta
Vad kan du som åskådare göra?

– Våga påtala – ”Det var inget roligt skämt!” – i stunden  

– Fråga ”Är du medveten om hur det du sa upplevdes?” i efterhand  

– Lyft händelsen med andra bystanders genom att säga ”Var det bara jag som tolkade det så där?” eller ”Var det ingen annan som såg det där?”  

– Ha en öppen konversation med vänner som uttalat sig sexistiskt  

– Lyft även små saker, forskning visar att om man låter de små sakerna passera ökar risken för att större saker också ignoreras i ett senare skede  

– Det tar tid att ändra invanda mönster – håll ut och fortsätt att lyfta frågan!

När Maria Karpathakis iscensatt fem olika vittnesmål från #utantystnadsplikt fokuseras diskussionerna på hur de som bevittnar trakasserier kan agera. Idén fick Erika Nordin och Simon Mellerstedt efter att ha läst artikeln Sexual Harassment Training Doesn’t Work, But Some Things Do i New York Times. I och med att rikta in sig på ”bystanders”, alltså de som stått bredvid och bevittnat trakasserierna, minskar risken att stämpla en person som offer och en annan som förövare. På så vis sprids ansvaret för att lyfta frågan. ”Det blir lättare att diskutera ämnet och i förlängningen agera utifrån bystander-perspektivet”, förklarar Erika Nordin.  

Daniel Strömberg är AT-läkare i Falun och en annan av deltagarna på medlemskvällen. ”Jag kom hit för att det finns många frågor och jag vill ha konkreta förslag på hur man ska tänka”, säger han. ”Det jag tar med mig är att det är bäst att säga till i stunden.”

Laura Eklinder Björnström
Chefredaktör
Mer från Moderna Läkare