fbpx
Hoppa till innehåll

Falun lyfter vittnesperspektivet

SYLF Dalarna lyfte vittnesmål från #utantystnadsplikt med fokus på hur man som åskådare kan agera. Detta inspirerande projekt har mynnat ut i ett utbildningsmaterial att använda runt om i landet.
Foto: Liza Soldatova
Tema

”Plötsligt drar han ner hotpants och trosor baktill för att förevisa att min stjärtklyka är rak. Både jag och de andra blev för chockade för att säga något i stunden.”  

Några av åskådarna i Dalasalen i Falun blir uppenbart illa till mods när skådespelaren Maria Karpathakis gestaltar en underläkare på ortopedikurs. Det är medlemskväll med SYLF Dalarna och temat är #metoo.  

Ett halvår efter att #metoovågen rullade över världen och Sverige anordnade SYLF Dalarna, med Erika Nordin, Simon Mellerstedt och Johanna Borg Bruchfeld i spetsen, en medlemskväll på temat. ”Först funderade vi på om vi hade missat tåget, men jag tror att det är en fördel att lyfta fram ämnet för debatt igen”, säger Erika Nordin. Simon Mellerstedt instämmer: ”Punkten #metoo var given under verksamhetsåret när vi hörde med våra medlemmar kring vad de ville att vi skulle satsa på.”  

”Plötsligt drar han ner hotpants och trosor baktill för att förevisa att min stjärtklyka är rak. Både jag och de andra blev för chockade för att säga något i stunden.”  

Publiken i Dalasalen består till största delen av unga kvinnor. Bland dem finns Linda Larsson Karsberg, ordförande för Dalarnas Läkarförening. ”Vi vill stötta SYLF Dalarna i engagemanget”, säger hon. ”Den kraft som finns hoppas vi sprider sig till Läkarföreningen i framtiden.”

När Maria Karpathakis iscensatt fem olika vittnesmål från #utantystnadsplikt fokuseras diskussionerna på hur de som bevittnar trakasserier kan agera. Idén fick Erika Nordin och Simon Mellerstedt efter att ha läst artikeln Sexual Harassment Training Doesn’t Work, But Some Things Do i New York Times. I och med att rikta in sig på ”bystanders”, alltså de som stått bredvid och bevittnat trakasserierna, minskar risken att stämpla en person som offer och en annan som förövare. På så vis sprids ansvaret för att lyfta frågan. ”Det blir lättare att diskutera ämnet och i förlängningen agera utifrån bystander-perspektivet”, förklarar Erika Nordin.  

Daniel Strömberg är AT-läkare i Falun och en annan av deltagarna på medlemskvällen. ”Jag kom hit för att det finns många frågor och jag vill ha konkreta förslag på hur man ska tänka”, säger han. ”Det jag tar med mig är att det är bäst att säga till i stunden.”

Laura Eklinder Björnström
Chefredaktör
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.